DI - Dansk Industri

DI-analyse: Halvdelen af danske virksomheder har ingen kvindelige bestyrelsesmedlemmer

Del

Det halter med kønsdiversiteten i de danske virksomheders bestyrelseslokaler. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 50,9 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er dog et fald på 8,3 procentpoint siden 2018. Udviklingen går den rigtige vej, men der skal endnu mere fart på, mener DI-direktør.

Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Indstri
Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Indstri Dansk Industri

Kvinder er stærkt underrepræsenteret i danske virksomheders bestyrelser. I 2023 sidder kvinder på blot 17,5 pct. af bestyrelsesposterne i danske virksomheder, hvilket dog er en lille stigning fra 13,9 pct. i 2018. Der er en stor variation i bestyrelsernes kønssammensætning på tværs af virksomhedsstørrelser, regional placering og brancher, viser DI’s nye kortlægning.

- Hvis Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, så kræver det, at vi får alle talenter i spil. Kvinder udgør halvdelen af Danmarks talentpulje, men de enten ikke tilstede eller stærkt underrepræsenteret i mange danske virksomheder bestyrelser, hvilket ikke bare er et problem for virksomhederne, der går glip af talent, men hele samfundet, der går glip af vækst- og udviklingsmuligheder, siger Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri, og fortsætter:

- Det er i bestyrelseslokalerne, at de helt store beslutninger ofte bliver taget, som har stor betydning for virksomhederne – ja, ofte hele industrier og lokalsamfund. Vi ved fra forskning, at mangfoldige grupper finder de bedste og mest innovative løsninger, og derfor er det dybt problematisk, at diversitet ikke er udbredt i de danske bestyrelser, siger Kinga Szabo Christensen.

Analysen viser blandt andet, at i 50,9 pct. af de danske virksomheders bestyrelser sidder der udelukkende mænd, mens blot 0,2 pct. af virksomhederne udelukkende har kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Andelen af virksomheder uden en eneste kvinde i bestyrelsen er dog faldet med 8,3 procentpoint siden 2018.

- Selv om udviklingen går den rigtige vej, så er det stadig ikke godt nok, at kvinder er så markant underrepræsenteret i de danske virksomheders bestyrelser. Vi skal have endnu mere fart på på udviklingen, og det kræver, at vi får øget opmærksomhed på udfordringerne, taler om dem og handler på dem. Derfor har DI også lavet Diversitetsløftet, hvor vi stiller en redskabskasse til rådighed, der kan hjælpe virksomhederne på rette vej, siger Kinga Szabo Christensen.

I 2020 lancerede DI Diversitetsløftet, hvor virksomheder har givet håndslag på at arbejde for at øge kønssammensætningen i bestyrelser og ledelser, dele viden og få nye værktøjer til at skabe større diversitet i bestyrelseslokalerne, så vi i 2030 har en 40/60-kønsfordeling.

Store virksomheder har flere kvinder

Det er første gang, at DI har kortlagt kønssammensætningen i danske virksomheders bestyrelser med den nyeste data, der findes. Undersøgelsen dækker alle danske virksomheder med mindst 50 ansatte og deres generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer. Kortlægningen viser bl.a. at de store virksomheder i højere grad lykkes med at tiltrække kvinder til deres bestyrelser, men at det halter med de mellemstore virksomheder.

-  De store virksomheder har oftere en mere mangfoldig kønssammensætning i deres bestyrelser, end de mellemstore virksomheder. Vi hører ofte, at der er mange poster, der ikke bliver slået op, og her kan vi lære meget af civilsamfundsorganisationer, hvor der er en mere lige kønssammensætning i bestyrelserne, siger Kinga Szabo Christensen.  

Store regionale forskelle i kønssammensætningen i bestyrelserne

Der forekommer stor geografisk variation i kønsfordelingen i virksomheders bestyrelsesposter. I 2023 har virksomheder i Region Hovedstaden den klart højeste andel af kvindelige bestyrelsesmedlemmer med 22,1 pct., mens Region Nordjylland og Region Midtjylland i samme år har de laveste andele på henholdsvis 13,2 pct. og 13,6 pct. De store regionale forskelle kalder på en målrettet lokal indsats, mener DI-direktøren.

- Når det gælder kønsdiversitet i de danske bestyrelser, så kan vi se, at der er store regionale forskelle. Det kan skyldes, at der er flere store virksomheder i Region Hovedstaden. Hvis vi skal fremme kønsdiversitet i hele Danmark, så kræver det en lokal og målrettet indsats, som vi vil have endnu større fokus på fremadrettet, siger Kinga Szabo Christensen og fortsætter:

- Derfor har vi også lavet databasen Fremtidens Bestyrelser, som indeholder en masse spændende og kvalificerede bestyrelseskvinder, der er klar til at sætte sig på bestyrelsesposterne i de danske virksomheder. Jeg vil opfordre alle til at søge i databasen næste gang, der skal findes nye bestyrelsesmedlemmer.

Analysen kan læses her

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Nationalt Risikobillede viser behov for stærkere offentlig-privat samarbejde10.4.2025 13:01:16 CEST | Pressemeddelelse

Den netop offentliggjorte rapport Nationalt Risikobillede 2025 fra Styrelsen for Samfundssikkerhed tegner et alvorligt billede af de trusler, Danmark står overfor – fra hybride angreb og cybertrusler til forstyrrelser i forsyningskæder og klimakatastrofer. Dansk Industri (DI) understreger, at det kræver et tættere samarbejde mellem myndigheder og erhvervsliv, hvis Danmark skal være ordentligt rustet til fremtidens kriser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye