Københavns Universitet      -        Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Studerende skaber smart værktøj til grønnere investeringer

Del

Studerende på Københavns Universitet har udviklet en metode til at investere bæredygtigt og socialt ansvarligt samtidig med at man får det bedste afkast. Metoden kan bruges af både professionelle og private aktieinvestorer, og den kan bane vejen for flere grønne investeringer.

Metoden fjerner ikke risikoen ved at investere, men sørger for, at man kan tage hensyn til sit afkast samt klima og social ansvarlighed uden at løbe en større risiko end nødvendigt. Foto: Getty
Metoden fjerner ikke risikoen ved at investere, men sørger for, at man kan tage hensyn til sit afkast samt klima og social ansvarlighed uden at løbe en større risiko end nødvendigt. Foto: Getty

For at komme i mål med den grønne omstilling er det altafgørende, at der investeres i grønne projekter og virksomheder, som vil afhjælpe klimaproblemer.

Men svaret fra fonde og investeringsforeninger er ofte, at de gerne ville investere mere bæredygtigt, men at de samtidig bliver bremset af krav om afkast til deres ejere og medlemmer. En ny software udviklet på Datalogisk Institut på Københavns Universitet fjerner nu denne modsætning.

”Som investor starter man med at vælge det minimum af afkast og det minimum af bæredygtighed, man ønsker for sin investering. Værktøjet kan derefter vise, hvordan man opnår begge dele med den mindst mulige risiko,” siger Kasper Unn Weihe, kandidat i datalogi. Han udviklede metoden som en del af sit speciale.

Metoden fjerner selvfølgelig ikke risikoen ved at investere, men sørger for, at man kan tage hensyn til sit afkast samt klima og social ansvarlighed uden at løbe en større risiko end højest nødvendigt.

Ny måde at bruge computerens grafikkort på

Kasper Unn Weihes innovative investeringsværktøj bygger videre på den amerikanske matematiker Harry Markowitz’ arbejde fra 1950’erne med at optimere investeringer. Amerikaneren opfandt en model, der gjorde det muligt at balancere afkast med risiko, når man investerer i aktier. Området kaldes i fagkredse portefølje-optimering.

Men i stedet for kun at regne på hvor meget man kan tjene på sine aktier og hvor stor en risiko, man løber, tager det nye investeringsværktøj også højde for hvor bæredygtige aktierne er.

”Når man ikke kun interesserer sig for forventet afkast i forhold til risiko, men også gerne vil investere bæredygtigt, skal man arbejde i tre dimensioner i stedet for to. Det mangedobler regnearbejdet. Derfor har det været nødvendigt at udvikle ny software,” forklarer Kasper Unn Weihe og tilføjer:

”Det nye er, at jeg har udviklet en software, der gør det muligt at bruge grafikkortet i en computer til at lave regnearbejdet.”

Grafikkort er nyttige, fordi de kan udføre mange operationer parallelt. Det gør dem attraktive til at løse opgaver, der kan opdeles i mindre, uafhængige dele. For eksempel anvendes grafikkort i computergrafik til at gengive 3D-modeller ved at opdele dem i tusindvis af små trekanter. Det nye investeringsværktøj bygger på en tilsvarende opdeling af regnearbejdet i mange små dele.

Også den private investor kan være med

Det er ikke nødvendigt at have adgang til en ekstremt stærk computer for at bruge metoden, understreger Kasper Unn Weihe:

”Mange moderne computere har et tilstrækkelig godt grafikkort. Ellers kan man købe et for 1.500- 3.000 kr.”

Med andre ord vil de fleste have mulighed for at være med:

”Metoden er udviklet med tanke på fonde og andre professionelle, der forvalter investeringer, men jeg vil da blive glad, hvis den også bliver taget i brug af private. Jo flere, der gør sig overvejelser om miljø og social ansvarlighed, jo bedre.”

Den software, som Kasper Unn Weihe har udviklet, bygger på programmeringssproget Futhark, som er udviklet på DIKU.

”Det har været fantastisk at se, hvordan DIKU’s grundlæggende forskning i programmeringssprog har fundet anvendelse inden for balancering af bæredygtighed og afkast af investeringer,” siger Martin Elsman, professor på DIKU.

15 studerende har projekter i gang

Ud over Kasper Unn Weihes projekt har ideerne på det seneste affødt ni bachelor-projekter på datalogi-økonomi uddannelsen.

”Kombinationen af datalogi og økonomisk teori har sammen med ønsket om en mere bæredygtig verden været en drivfaktor for de 15 studerende, som har valgt at skrive projektopgaver om emnet,” siger Martin Elsman.

Virksomhederne FinE og Optimal Invest Fondsmæglerselskab A/S har været med til at inspirere de studerende. Virksomhederne har blandt andet bidraget med de datasæt for bæredygtighed, som ligger til grund for beregningerne. Projekterne har modtaget støtte fra Copenhagen Fintech.

Kasper Unn Weihes speciale ”Convex Optimization and Parallel Computing for Portfolio Optimization” kan læses her: https://futhark-lang.org/student-projects/kasper-msc-thesis.pdf

Mere om metoden bag det nye værktøj

Portefølje optimering bygger på antagelser om fremtidige udviklinger på aktiemarkedet. Antagelserne er baseret på data for, hvordan de forskellige værdipapirer hidtil har udviklet sig.

Det samme gælder for den nye metode. Her er de traditionelle data for afkast og risiko suppleret med data fra indekset for ESG-score. ESG står for Environmental, Social, and Governance factors. Altså miljømæssige, sociale, og styringsmæssige faktorer.

”Man kan også vælge at inddrage CO2-udledninger og andre parametre. Men ESG-indekset er internationalt anerkendt og velegnet til at vise værdien af metoden til afbalancering af hensyn til afkast og bæredygtighed,” siger Kasper Unn Weihe.

Nøgleord

Kontakter

Kasper Unn Weihe

Datalog

pxh755@alumni.ku.dk

+45 22 53 05 99


Martin Elsman

Professor

Datalogisk Institut, Københavns Universitet (DIKU)

mael@di.ku.dk

+45 35 33 56 83

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Ancient grain has huge climate potential and could play a key role in Europe’s future8.4.2025 11:41:23 CEST | Press release

Sorghum is one of the world’s oldest grains and possesses many traits that can benefit food security, climate resilience, and biodiversity. However, the mechanisms behind these traits have long remained a mystery to researchers, which has hindered efficient cultivation. Now, a new technique and a biobank - developed in collaboration with the University of Copenhagen - have made research and breeding possible at an unprecedented pace, paving the way to an effective crop in both the Global North and South.

Ældgammel kornsort har kæmpe klimapotentiale og kan blive vigtig i Europas fremtid8.4.2025 11:11:07 CEST | Pressemeddelelse

Sorghum er en af verden ældste kornsorter og har mange egenskaber, der kan gavne fødevaresikkerhed, klima og biodiversitet. Mekanismerne bag egenskaberne har dog været en gåde for forskerne, og det har stået i vejen for en effektiv dyrkning. Ny teknik og biobank, udviklet i et samarbejde med Københavns Universitet, åbner nu for forskning og forædling i turbogear. Det kan bane vej til en effektiv afgrøde i både det globale nord og syd.

Core samples from Greenland's seabed provide first historical overview of plastic pollution21.3.2025 10:52:58 CET | Press release

By coring the seabed at 850 m water depth in Disko Bay off Greenland's west coast, researchers from the University of Copenhagen have obtained the first historical record of plastic pollution in Greenland. The new data suggest a link to local socio-economic development and represent a step towards developing a common method for analyzing and mapping global microplastic pollution.

Kerneboringer i Grønlands havbund giver for første gang et historisk overblik over plastikforurening19.3.2025 09:41:25 CET | Pressemeddelelse

Ved bore kerneprøver fra havbunden - i Diskobugten ud fra Grønlands vestkyst - har forskere fra Københavns Universitet opnået den første historiske optegnelse af plastforurening i Grønland. De nye data fra 850 meters dybde tyder på en forbindelse til den socioøkonomiske udvikling lokalt, og er et skridt i retningen af fælles metoder til at analysere og kortlægge global mikroplastforurening.

Popular cooking cheese made with peas yields same taste and texture18.3.2025 08:47:00 CET | Press release

A significant amount of the milk used in a popular cooking cheese can be substituted with plants, all while maintaining its taste and texture. Researchers from the University of Copenhagen have demonstrated this by creating a hybrid version of paneer, a popular South Asian cheese, with twenty-five percent pea protein. The result is a solid step towards more sustainable dairy products with nutritional benefits.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye