AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Prognose: Beskæftigelsen falder mest uden for de store byer frem mod 2025 – se tallet for din landsdel

Del

Beskæftigelsen vil være stort set uændret i København og Århus, mens den falder uden for de store byer, viser prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Vestjylland og Vest- og Sydsjælland har endnu ikke nået niveauet af beskæftigede fra før finanskrisen og sakker yderligere bagud frem mod 2025.

Kortet viser AE's prognose for fald i beskæftigelsen på tværs af landsdele. Se interaktivt udgave af kortet her: https://www.datawrapper.de/_/v742K/?v=11
Kortet viser AE's prognose for fald i beskæftigelsen på tværs af landsdele. Se interaktivt udgave af kortet her: https://www.datawrapper.de/_/v742K/?v=11

BESKÆFIGELSE

En kommende nedgang i beskæftigelsen kommer til at gå hårdest ud over Vest- og Sydsjælland.

Det viser en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Frem mod 2025 vil der være en nedgang i andelen af beskæftigede på 1,6 procent i Vest- og Sydsjælland. Det svarer til 4.000 personer. Også i Nordsjælland, på Fyn, i Nordjylland og Sydjylland forventes tilbagegang.

Samtidig forventes nedgangen i beskæftigelsen stort set at gå uden om København og Aarhus.

"Vi forventer, at dansk økonomi vil ramme en afmatning i løbet af vinteren, og frem mod 2025 vil det betyde en nedgang i beskæftigelsen. Men København og Aarhus får en blød landing, mens vi regner med, at det bliver noget værre uden for de store byer," siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Stadig landsdele indhenter fortsat ikke tabte job fra finanskrisen

Der har været store geografiske forskelle i beskæftigelsesudviklingen i Danmark siden finanskrisen.

Beskæftigelsen i Byen København er vokset med knap 25 procent de seneste 15 år, mens den er steget med cirka 15 procent i Østjylland, Østsjælland og Københavns Omegn.

I stort set alle andre landsdele kom beskæftigelsen først op på 2008-niveauet i 2022. Men på Vest- og Sydsjælland og i Vestjylland er beskæftigelsen stadigvæk på et lavere niveau end i 2008. I prognosen indhentes de tabte job heller ikke frem mod 2025 i de to landsdele.

”Storbyerne stikker af fra resten af landet. Det forstærker den geografiske ulighed i Danmark og risikerer at svække sammenhængskraften,” siger Sofie Holme Andersen.

En analyse fra oktober viser, at fire ud af fem nye job de seneste 15 år er opstået i og omkring København og Aarhus.

Læs prognosen her

Analysens hovedkonklusioner

  • Frem mod 2025 forventer AE, at beskæftigelsen på nationalt plan falder med 25.000 personer, svarende til 0,8 procent af beskæftigelsen. Det skjuler dog geografiske forskelle.

  • Konkret forventer AE, at beskæftigelsen falder med 0,1 procent i Østjylland og 0,4 procent i København By frem mod 2025. I landsdelen Vest- og Sydsjælland forventes beskæftigelsen at falde med 1,6 procent.

  • Landsdelene Vestjylland og Vest- og Sydsjælland har endnu ikke nået niveauet af beskæftigede fra før finanskrisen, og ser ikke ud til at gøre det frem mod 2025.

  • Udviklingen forstærker den geografiske skævhed i Danmark, hvor koncentrationen af job bliver mere og mere tydelig.

Tabel: Beskæftigelsen falder mest i Vest- og Sydsjælland – mindst i Østjylland

Tabellen viser, AE's prognose for fald i beskæftigelsen på tværs af landsdele frem mod 2025.

På Vest- og Sydsjælland vil der ifølge prognosen være 1,6 procent færre personer i beskæftigelse. I Østjylland forventes tilbagegangen kun at blive 0,1 procent.

Landsdel

Forventet jobtilbagegang fra 2023 til 2025

Udvikling i andel beskæftigede fra 2023 til 2025

Vest- og Sydsjælland

- 4.000 pers.

-1,6 pct.

Nordsjælland

- 2.600 pers.

-1,3 pct.

Fyn

- 3.000 pers.

-1,2 pct.

Nordjylland

- 3.300 pers.

-1,1 pct.

Sydjylland

- 4.100 pers.

-1,0 pct.

Vestjylland

- 1.800 pers.

-0,8 pct.

Københavns Omegn

- 2.500 pers.

-0,6 pct.

Byen København

- 2.400 pers.

-0,4 pct.

Østsjælland

- 200 pers.

-0,2 pct.

Østjylland

- 500 pers.

-0,1 pct.

Kilde: På baggrund af AE’s prognose og Danmarks Statistik

Anmærkning: Tal er afrundet til nærmeste 100. Bornholm er udeladt af prognosen på grund af for få observationer. 

Fakta: Kommunerne i de 11 landsdele

I analysens første del opdeler vi Danmark i 11 landsdele, som de er defineret af Danmarks Statistik. Hver kommune tilhører en unik landsdel.

Byen København: København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby

Københavns Omegn: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Vallensbæk

Nordsjælland: Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Rudersdal

Østsjælland: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød

Vest- og Sydsjælland: Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Stevns, Vordingborg

Fyn: Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg, Ærø

Sydjylland: Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Aabenraa

Østjylland: Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Aarhus

Vestjylland: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Viborg

Nordjylland: Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerlands, Aalborg

Bornholm: Bornholm (udeladt af prognosen på grund af for få observationer)

Læs prognosen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Så skævt rammer Liberal Alliances fremlagte økonomiske politik16.5.2024 07:06:00 CEST | Pressemeddelelse

Liberal Alliances fremlagte forslag til skattelempelser på cirka 40 milliarder kroner over en firårig periode vil ramme fordelingsmæssigt skævt, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På den ene side får toppen de største skattelempelser. På den anden side vil lavere offentligt forbrug og overførselsindkomster formindske borgernes udvidede forbrugsmuligheder, og det rammer hårdest i bunden.

Medicinalindustrien sørger for beskæftigelse til 80.000 personer15.5.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 skabte medicinalindustrien en omsætning i den øvrige økonomi på knap 76 milliarder kroner, og det krævede 80.000 personer at holde medicinalindustrien kørende, når man medregner deres underleverandører. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Analysen indeholder oversigter, der viser medicinalindustriens bidrag til enkelte branchers omsætning og beskæftigelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye