AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Prognose: Beskæftigelsen falder mest uden for de store byer frem mod 2025 – se tallet for din landsdel

Del

Beskæftigelsen vil være stort set uændret i København og Århus, mens den falder uden for de store byer, viser prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Vestjylland og Vest- og Sydsjælland har endnu ikke nået niveauet af beskæftigede fra før finanskrisen og sakker yderligere bagud frem mod 2025.

Kortet viser AE's prognose for fald i beskæftigelsen på tværs af landsdele. Se interaktivt udgave af kortet her: https://www.datawrapper.de/_/v742K/?v=11
Kortet viser AE's prognose for fald i beskæftigelsen på tværs af landsdele. Se interaktivt udgave af kortet her: https://www.datawrapper.de/_/v742K/?v=11

BESKÆFIGELSE

En kommende nedgang i beskæftigelsen kommer til at gå hårdest ud over Vest- og Sydsjælland.

Det viser en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Frem mod 2025 vil der være en nedgang i andelen af beskæftigede på 1,6 procent i Vest- og Sydsjælland. Det svarer til 4.000 personer. Også i Nordsjælland, på Fyn, i Nordjylland og Sydjylland forventes tilbagegang.

Samtidig forventes nedgangen i beskæftigelsen stort set at gå uden om København og Aarhus.

"Vi forventer, at dansk økonomi vil ramme en afmatning i løbet af vinteren, og frem mod 2025 vil det betyde en nedgang i beskæftigelsen. Men København og Aarhus får en blød landing, mens vi regner med, at det bliver noget værre uden for de store byer," siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Stadig landsdele indhenter fortsat ikke tabte job fra finanskrisen

Der har været store geografiske forskelle i beskæftigelsesudviklingen i Danmark siden finanskrisen.

Beskæftigelsen i Byen København er vokset med knap 25 procent de seneste 15 år, mens den er steget med cirka 15 procent i Østjylland, Østsjælland og Københavns Omegn.

I stort set alle andre landsdele kom beskæftigelsen først op på 2008-niveauet i 2022. Men på Vest- og Sydsjælland og i Vestjylland er beskæftigelsen stadigvæk på et lavere niveau end i 2008. I prognosen indhentes de tabte job heller ikke frem mod 2025 i de to landsdele.

”Storbyerne stikker af fra resten af landet. Det forstærker den geografiske ulighed i Danmark og risikerer at svække sammenhængskraften,” siger Sofie Holme Andersen.

En analyse fra oktober viser, at fire ud af fem nye job de seneste 15 år er opstået i og omkring København og Aarhus.

Læs prognosen her

Analysens hovedkonklusioner

  • Frem mod 2025 forventer AE, at beskæftigelsen på nationalt plan falder med 25.000 personer, svarende til 0,8 procent af beskæftigelsen. Det skjuler dog geografiske forskelle.

  • Konkret forventer AE, at beskæftigelsen falder med 0,1 procent i Østjylland og 0,4 procent i København By frem mod 2025. I landsdelen Vest- og Sydsjælland forventes beskæftigelsen at falde med 1,6 procent.

  • Landsdelene Vestjylland og Vest- og Sydsjælland har endnu ikke nået niveauet af beskæftigede fra før finanskrisen, og ser ikke ud til at gøre det frem mod 2025.

  • Udviklingen forstærker den geografiske skævhed i Danmark, hvor koncentrationen af job bliver mere og mere tydelig.

Tabel: Beskæftigelsen falder mest i Vest- og Sydsjælland – mindst i Østjylland

Tabellen viser, AE's prognose for fald i beskæftigelsen på tværs af landsdele frem mod 2025.

På Vest- og Sydsjælland vil der ifølge prognosen være 1,6 procent færre personer i beskæftigelse. I Østjylland forventes tilbagegangen kun at blive 0,1 procent.

Landsdel

Forventet jobtilbagegang fra 2023 til 2025

Udvikling i andel beskæftigede fra 2023 til 2025

Vest- og Sydsjælland

- 4.000 pers.

-1,6 pct.

Nordsjælland

- 2.600 pers.

-1,3 pct.

Fyn

- 3.000 pers.

-1,2 pct.

Nordjylland

- 3.300 pers.

-1,1 pct.

Sydjylland

- 4.100 pers.

-1,0 pct.

Vestjylland

- 1.800 pers.

-0,8 pct.

Københavns Omegn

- 2.500 pers.

-0,6 pct.

Byen København

- 2.400 pers.

-0,4 pct.

Østsjælland

- 200 pers.

-0,2 pct.

Østjylland

- 500 pers.

-0,1 pct.

Kilde: På baggrund af AE’s prognose og Danmarks Statistik

Anmærkning: Tal er afrundet til nærmeste 100. Bornholm er udeladt af prognosen på grund af for få observationer. 

Fakta: Kommunerne i de 11 landsdele

I analysens første del opdeler vi Danmark i 11 landsdele, som de er defineret af Danmarks Statistik. Hver kommune tilhører en unik landsdel.

Byen København: København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby

Københavns Omegn: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Vallensbæk

Nordsjælland: Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Rudersdal

Østsjælland: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød

Vest- og Sydsjælland: Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Stevns, Vordingborg

Fyn: Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg, Ærø

Sydjylland: Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Aabenraa

Østjylland: Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Aarhus

Vestjylland: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Viborg

Nordjylland: Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerlands, Aalborg

Bornholm: Bornholm (udeladt af prognosen på grund af for få observationer)

Læs prognosen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Beskæftigelsen blandt seniorer buldrer afsted – især blandt faglærte og ufaglærte15.7.2024 08:07:30 CEST | Pressemeddelelse

Gennem de senere år er beskæftigelsen blandt seniorer steget markant, men det gælder især blandt ufaglærte, faglærte og personer med korte videregående uddannelser, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I nogle brancher er seniorerne overrepræsenterede. Det gælder for eksempel i ejendomshandel og andre serviceerhverv. I andre branche er seniorerne underrepræsenterede.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye