Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

DGS: Gymnasieelever skal klædes på til klimahandling

Del

Projektet "Årgang Klimakamp!" vil styrke unges demokratiske selvtillid og give dem redskaber til at omdanne klimabekymringer til meningsfuld klimahandling. Danske Gymnasieelevers Sammenslutning driver det nye projekt, som er støttet af Tuborgfondet. Målet er, at der skal være klimaudvalg på gymnasier over hele landet.

Klimaforandringer er det altoverskyggende bekymringspunkt blandt unge i aldersgruppen 12 til 30 år. Det er kommet frem i tidligere undersøgelser, f.eks. Gen Z and Millennial Survey, 2022. Projektet "Årgang Klimakamp!" er for de unge, som har lyst til at engagere sig i klimakampen på deres eget gymnasium, men savner værktøjer til, hvordan de bedst sikrer klimahandling. 

"Vi er rigtig mange gymnasieelever, der bekymrer os om klimaforandringerne. Mange vil gerne engagere sig i klimakampen, men ved ikke hvor de skal begynde. Med projektet ønsker vi at give eleverne et fællesskab og handlekompetencer, der ruster dem til at skabe forandring.
Den grønne omstilling på vores gymnasier er nødvendig, og med projektet vil vi sikre, at den bliver på elevernes præmisser og initiativ”, siger Asger Kjær Sørensen, forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Ét af målene med projektet er, at gymnasier over hele Danmark skal have klimaudvalg. Det vil sikre forankring af klimadagsordenen også på længere sigt – og det skal blandt andet ske gennem mobilisering og kapacitetsopbygning. Over de næste 2,5 år, vil "Årgang Klimakamp!" afholde 10 klimakurser, etablere 25 nye klimaudvalg og afholde to klimatopmøder. Projektet vil desuden understøtte lokale klimaaktiviteter og forventes at nå ud til over 600 gymnasieelever. Målet er at sætte mindre bevægelser i gang, som kan vokse sig større over tid.

Ursula Mygind Meibom, der er sekretariatsfrivillig hos DGS fortæller, at Årgang Klimakamp!-projektet er udtryk for en vigtig del af organisationens DNA: 

“DGS’ formål er at varetage unges interesser, og vi kan mærke, hvor vigtig klimakampen er for unge. Derfor vil vi give unge magten i kampen mod klimaforandringer,” fortæller hun.

Tuborgfondet støtter unges fællesskaber, organisering og samarbejde om den grønne dagsorden:

”For unge er klimakrisen det absolut største samfundsproblem. "Årgang Klimakamp!" skaber strukturer for unges engagement i klimakrisen, så de kan handle og skabe forandring, derfor er vi rigtig stolte af at støtte projektet,” siger Mikkel Sander, programansvarlig for entreprenørskab i Tuborgfondet.

"Årgang Klimakamp!" har allerede holdt deres første klimaudvalgskursus for unge, der ønsker at mobilisere til klimakamp lokalt:

Elke Olaf Goll og Arua Al-Shereef fra Ørestad Gymnasium gik fra klimaudvalgskurset, afholdt hos Dansk Ungdoms Fællesråd, med en følelse af, at de kan gøre en forskel, selv med små tiltag og få involverede personer – forandringer i hverdagen på skolen, som kan vokse sig større, hvis flere kommer med. Man skal starte et sted: 

“Kurset har fået mig til at føle, at der er noget man kan gøre, selvom man ikke er så mange,” fortæller Elke og Arua fortsætter: “Der skal ikke en hel hær til. Vi er to i vores klimaudvalg til stede, og vi kan godt gøre en forskel.”

Nøgleord

Kontakter

Om Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er en national, uafhængig elevpolitisk organisation. DGS repræsenterer landets 89.000 STX- HF- IB- og EB-elever og deres holdninger og understøtter elever og elevråd i deres elevdemokratiske arbejde.

Følg pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Gymnasieelever strejker og siger nej til nedskæringer og karakterkrav. " Vi strejker for vores fremtid"11.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mandag d. 11/11 kl. 13 går gymnasieelever på gaden for at protestere mod regeringens nye reformer. Med fokus på spareplaner, der rammer store gymnasier hårdt, og stigende karakterkrav til optag, ønsker eleverne at beskytte uddannelseskvaliteten og opfordre til investeringer fremfor besparelser. Demonstrationen starter på Rådhuspladsen i København.

9 elev- og studenterorganisationer: Optagetal kalder på store forandringer i uddannelsespolitikken25.7.2024 18:56:07 CEST | Pressemeddelelse

Ved midnat bliver 61.351 tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er på niveau med sidste år, men der er sket ændringer i, hvor de studerende er blevet optaget. Det kalder ifølge elever og studerende på store forandringer i uddannelsespolitikken. Kandidatreformen og SU-reformen har nemlig slået fejl, men der er endnu håb for den længe ventede reform af professionsuddannelserne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye