Løntimer kan blive gamechangeren, der skaber flere rigtige jobs
Sådan skal flere unge og voksne fra kanten af arbejdsmarkedet komme i job. Reformkommissionens anbefalinger modtages med begejstring hos Cabi.
”Lønnede timer er den mest motiverende faktor for unge og voksne i jobforløb, og som Reformkommissionens mest markante udspil til udsatte ledige kan den måske ligefrem blive en regulær gamechanger.”
Mette Rønnau, direktør i Cabi, er begejstret for Reformkommissionens rapport, der kommer med hele 48 anbefalinger til, hvordan en større del af unge og voksne fra kanten af arbejdsmarkedet kan komme i job.
Virksomhederne får en større og vigtigere rolle, hvis det står til Reformkommissionen. Allerede nu spiller mange virksomheder en aktiv rolle for at hjælpe unge og voksne med praktikforløb og jobtræning, men kommissionen lægger op til en radikal anderledes måde at tænke virksomhedernes tilbud om indslusning til arbejdslivet på.
Tænk i løn og job fra starten
Spørgsmålet om løntimer og jobperspektiv bliver et ufravigeligt fokuspunkt, som skal tænkes ind fra starten af hele indsatsen omkring den enkelte borgers jobtræning.
”Både de nyeste forskningsresultater og vores egne erfaringer fra arbejdet med virksomheder og kommuner viser, at fokus på løntimer og job kan være med til at flytte mennesker og skabe flere jobs,” siger Mette Rønnau.
Engageret i arbejdsfællesskab
For den enkelte virksomhed handler det både om at påtage sig et socialt ansvar og rekruttere arbejdskraft. Entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen er én af mange virksomheder, der er lykkedes med at skaffe ledige i lærepladser og jobs - en indsats, som tidligere er blevet hædret med Aarhus Kommunes Integrationspris. Peder Johansen, direktør og medlem af Cabis Advisory Board siger:
"Vi er optagede af at sænke barren til arbejdsmarkedet for dem, der har behov, og give medborgere en mulighed for at være med i et arbejdsfællesskab og samtidig tiltrække ny arbejdskraft.”
Klar med viden, uddannelse og netværk
Realiseres forslagene, vil både kommuner og virksomheder skulle spilles bedre. Kommunernes medarbejdere skal klædes bedre på til at tale ind i erhvervslivets behov for arbejdskraft. Samtidig får mange virksomheder behov for et ændret mindset, når de skal matche den lediges kompetencer med relevante opgaver, der kan betale en løn.
”Vi er en af de aktører, der kan hjælpe nye reformer på vej med viden, uddannelse og værktøjer. Også netværk som Lederalliancen fremhæver Reformkommissionen som eksempel på partnerskaber, der kan bygge bro mellem virksomhederne og de unge,” siger Mette Rønnau.
Lederalliancen er et partnerskab mellem Lederne, Dansk Industri og videnshuset Cabi og står bag lokale netværk for virksomheder og lokale aktører.
Find Reformkommissionens rapport her
Give Steel som rollemodel Det siger adm. dir. Torben Larsen fra Give Steel A/S. Stålproducenten fra Brande har ca. 500 medarbejdere, hvoraf hver tiende rekrutteres fra kanten af arbejdsmarkedet blandt unge med handicap, tidligere kriminelle og misbrugere. I samspil med Cabi har den midtjyske stålproducent udviklet en såkaldt social bæredygtighedsberegner, der dokumenterer den samfundsmæssige værdi af indsatsen. Både Cabis og Give Steels sociale indsats for at få unge i jobs og læreplads fremhæves i Reformkommissionens rapport. Her udpeges den jyske virksomhed til rollemodel for ”virksomheder, der tager socialt ansvar og indgår i meningsfulde partnerskaber om job til udsatte unge og voksne. Det er denne praksis, som kommissionen vil udbrede.” |
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Billeder
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
GladTeknik vinder national CSR-pris for at gøre en forskel for unge med diagnoser14.11.2024 15:55:41 CET | Pressemeddelelse
GladTeknik A/S fra Hvidovre vinder af CSR People Prize 2024. Virksomheden har formået at skabe de bedste rammer til, at neurodivergente medarbejdere kan bruge deres superkræfter fuldt ud. Hele 80 % af GladTekniks ansatte har en eller flere diagnoser – inklusiv stifteren selv.
Kids-world vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte unge14.11.2024 14:25:41 CET | Pressemeddelelse
Kids-world i Esbjerg vinder CSR People Prize 2024, fordi de gør en kæmpe forskel for sårbare unge og for samfundet. Hele 88 % af alle virksomhedens nyansatte er unge under 25 år, og så har de gået et ekstra skridt og lavet fritidsjob til unge helt ned til 13 år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum