Overlæge: Coronakrisen er en alvorlig trussel mod vores mentale sundhed
I Storbritannien forudsiger Centre of Mental Health, at op mod ti millioner briter får brug for psykologisk eller psykiatrisk hjælp som følge af coronakrisen. Selvom Danmark og Storbritannien ikke er fuldt sammenlignelige kan coronakrisen resultere i en efterfølgende mental sundhedskrise, skriver overlæge Mikkel Rasmussen i debatindlæg.
Mikkel Rasmussen er ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Vejle i Region Syddanmark, og i netmediet Ræson beskriver han de alvorlige konsekvenser, som coronakrisen risikerer at få for vores mentale sundhed, hvis ikke der handles.
”Hele samfundet har oplevet en pludselig sårbarhed: en frygt for smitte, en indskrænkelse af frihed og en angst for sygdom og død. Nogle har mistet deres nære på grund af COVID-19. En del har mistet deres job eller er gået konkurs. Vi har mistet vigtige sociale fællesskaber. Sorg, frygt, depressive symptomer, tvangstanker og ensomhed har sneget sig ind på os i varierende grad. Vi har skullet blive hjemme, arbejde hjemme, og børnene skulle undervises hjemme over videolink. Det har været godt for nogle og en kæmpe udfordring for andre,” skriver han i debatindlægget
Han beskriver desuden, hvordan vi efterhånden som tiden går, bliver endnu mere socialt udsultede, ensomme og angste. Og uvisheden om, hvor længe pandemien vil fortsætte samt udmattelsen og trætheden begynder at vise sine spor. Derfor er der brug for at handle rettidigt for at undgå en mental sundhedskrise. Det gælder både over for mennesker, som i forvejen kæmper med psykiske lidelser og over for den raske del af befolkningen.
”Vi har ikke tal på det, men man kan frygte, at antallet af selvmord vil stige. Erfaringen er nemlig, at selvmordsraten kan stige i kriseperioder: Folk mister indtægt, mister jobs, mister fodfæste og mister pårørende til COVID-19,” skriver Mikkel Rasmussen.
Cabi: Mere struktur på trivslen
På Cabis årskonference den 24. marts sætter vi fokus på mental sundhed i arbejdslivet, hvor seniorkonsulent hos Cabi, Dorte Rosendahl Kirkegaard er blandt oplægsholderne.
I projektet Tag hånd om trivslen har hun været i kontakt med mange små- og mellemstore virksomheder. Herfra er erfaringen, at der er brug for mere opmærksomhed og struktur omkring trivslen i danske virksomheder. Det gælder især i krisetider som nu.
Det er vigtigt, at man som ledelse tager ansvaret for at sikre en løbende dialog mellem medarbejder og leder omkring arbejdet, og hvordan det påvirkes, når rammerne ændrer sig, forklarer Dorte Rosendahl Kirkegaard.
”Det handler ikke kun om den praktiske tilrettelæggelse, men også om hvordan det opleves for den enkelte. Hvis medarbejderne arbejder hjemme, mister vi den uformelle dialog, vi har ved kaffemaskinen eller henover bordet. Den dialog er vigtig både for medarbejderen og virksomheden for her styrkes relationer, skabes rum for faglig sparring og nytænkning omkring arbejdsopgaverne,” siger hun.
Mere information
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse
I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
GladTeknik vinder national CSR-pris for at gøre en forskel for unge med diagnoser14.11.2024 15:55:41 CET | Pressemeddelelse
GladTeknik A/S fra Hvidovre vinder af CSR People Prize 2024. Virksomheden har formået at skabe de bedste rammer til, at neurodivergente medarbejdere kan bruge deres superkræfter fuldt ud. Hele 80 % af GladTekniks ansatte har en eller flere diagnoser – inklusiv stifteren selv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum