Cabi

Analyse: SOSU'ernes sygefravær ligger i top

Del
Sygefraværet blandt plejepersonalet i kommunerne er højt
Sygefraværet blandt plejepersonalet i kommunerne er højt

Sygefraværet blandt det kommunalt ansatte plejepersonale lå i 2018 i gennemsnit på 16,2 fraværsdage  om året pr. medarbejdere. Det er 48 procent højere end folkeskolelærere viser en ny analyse fra tænketanken Cepos.

Analysen vise desuden, at der er stor variation i sygefraværet på tværs af på tværs af kommunerne. Plejepersonalet i Solrød Kommune har landets højeste sygefravær med 23,3 fraværsdage om året pr. medarbejder. Det er næsten dobbelt så højt som Gladsaxe Kommune, der har landets laveste sygfravær med 12,2 sygedage om året pr. medarbejder.

Ser man på sygefraværet fordelt på forskellige overenskomstområdet viser analysen, at plejepersonalet har det højeste sygefravær i kommunerne. Hvor det kommunalt ansatte plejepersonale i gennemsnit har 16,2 sygedage om året, er det gennemsnitlige sygefravær blandt akademikere ned på 6,5 sygedage om året.

Ledelse får skylden for sygefravær

I forbindelse med analysen har Cepos foretaget en række kvalitative interview med ledere med de ansvarlige ledere og chefer på ældreområdet i institutioner med både højt og lavt sygefravær for at finde årsagerne til højt fravær. De hyppigste årsager til højt fravær er ifølge analysen:

  • Dårlig ledelse, dvs. en leder, som ikke er synlig, ikke har fokus på sygefravær og ikke formår at skabe motiverede medarbejdere og et godt arbejdsmiljø.
  • En for blød indstilling til afskedigelse af medarbejdere, dvs. tilfældet, hvor enkelte medarbejdere gennem flere år ubegrundet har ekstremt højt sygefravær.
  • Dårlig medarbejderkultur, dvs. en indstilling om, at det er i orden at melde sig syg, selvom man reelt ikke er syg.
  • Høj gennemsnitsalder blandt personalet, dvs. tilfældet, hvor mange af medarbejderne har haft hårdt fysisk og/eller psykisk arbejde gennem mange år.
  • At sygefravær er et tabu, dvs., når man ikke taler om sygefraværet på arbejdspladsen, så det er uklart, hvad der forventes af både arbejdsgiver og arbejdstager.

Ekspert: Lederne skal også have ordentlige rammer

Dorte Rosendahl Kirkegaard, seniorkonsulent hos Cabi, er enig i, at ledelse kan være væsentlig årsag til sygefravær på arbejdspladserne. Men hun peger også på, at lederne på arbejdspladserne nogle gange har svære betingelser på grund af de rammer, de arbejder under.

"Inden for plejeområdet ser vi ofte, at der er få ledere, og det er ikke usædvanligt at have 50-70 medarbejdere under sig. Så når vi taler om en effektfuld sygefraværshåndtering handler det i høj grad også om rammen og muligheden for nærværende ledelse," siger Dorte Rosendahl Kirkegaard. 

"Desuden har man i mange kommuner svært ved at rekruttere og går måske derfor længere i fastholdelse og rummelighed overfor medarbejdere med højt sygefravær," tilføjer hun.

Skab klare rutiner og fokuser på trivsel

Hun forklarer videre, at det ikke blot er vigtigt at arbejde med opfølgning på den enkelte medarbejders fravær. Det er mindst lige så vigtigt at arbejde strategisk og langsigtet med organisationens arbejdmiljø og kultur.

"Vi ved fra undersøgelser, at virksomheder med lavt sygefravær har sygefraværsindsatser der bygger på klar ledelse, ejerskab i organisationen, brugbare data, anvendelige redskaber, klare rutiner og fokus på trivsel arbejdspladsen. Disse arbejdspladser kendetegnes også ved at være meget bevidste om, hvad de gør, med hvilket formål, mål og ressourcer," siger Dorte Rosendahl Kirkegaard.

Mere inspiration

Se hele analysen fra Cepos

Hvordan ser det ud med sygefraværet hos jer? - Prøv vores screeningsværktøj

Nøgleord

Kontakter

Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101


Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye