Den Grønne Ungdomsbevægelse

På COP28 demonstrerer nordiske aktivister mod egne regeringer

Del

I dag stod norske og danske børn og unge sammen på COP 28 for at kræve et stop for fossil ekspansion i Nordsøen og Barentshavet. På klimakonferencen kalder både Norge og Danmark sig selv for “grønne foregangslande”.  Men samtidig er begge lande involveret i fossil ekspansion. Det problematiserer aktivisterne.

“Danmark og Norge tager til internationale klimatopmøder og taler om behovet for ambitiøs klimahandling. Samtidig udvider de fossil produktion i Nordsøen og Barentshavet, hvilket går direkte imod klimavidenskabens påbud om at beholde olien i jorden. Olien har klistret landene fast i fortiden, og de sætter vores fælles fremtid på spil. Danmark og Norge skal stoppe alt fossil ekspansion med det samme,” siger Selma de Montgomery, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse 

AAktivisterne mener, at der er en dissonans mellem Danmarks ageren på COP og Danmarks ageren i national politik. De mener, at de danske politikere siger én ting i internationale kontekster, men samtidig modarbejder de samme budskaber derhjemme.

“På COP28 kæmper Danmark for udfasning af fossile brændsler samtidig med, at vi herhjemme udvider og genåbner nye oliefelter i Nordsøen. Vi kræver, at Danmark forbyder alt fossil ekspansion i Nordsøen med det samme og lukker hullerne i Nordsøaftalen,” udtaler Elise Sydendal fra Den Grønne Ungdomsbevægelse Danmark 

De norske aktivister deler budskabet om, at der ikke er plads til nye fossile projekter. De har længe kæmpet mod den store olieindustri i Norge. 

“Vi står sammen for å oppfordre til stans i all ny oljeleting, en plan for utfasing av alle fossile brensler og for at hensynet til barns beste løftes fram i alle avgjørelser i all klima og naturpolitikk i henhold til den generelle kommentaren nr 26. fra FNs barnekomiteen,” udtaler Penelope Lea, klimarettferdighet-aktivist og UNICEF-ambassadør fra Norge. Hun uddyber, at ungdomsbevægelserne i Norge og Danmark støtter op om en udfasning af fossile brændsler til COP28:

“Når vi nå står i sluttforhanlignen på klimatopmætet og formuleringer om utfasing av fossile brensler for første gang ligger på forhandlingsbordet, ønsker vi å vise en samlet dansk og norsk ungdom bevegelse til støtte for en rettferdig utfasing av alle fossile brensler. For oss er det et imperativ å fremme at barns beste må være i sentrum av alle avgjørelser som tas og formuleringen som innlemmes i COP tekstene”.

Kontakter

Billeder

Om Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.

Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse udgiver håbefuldt landbrugsmanifest: “Midt i den polariserede debat vil vi snakke om alt det, vi har at vinde”21.3.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse lancerer i dag deres bud på, hvordan det danske landbrug skal fremtidssikres. Bogen “Levedygtigt Landbrug” kommer med bevægelsens visioner om og løsningsforslag til, hvordan vi kan lave en grøn omstilling af landbruget, som både er økonomisk og socialt retfærdig for landmænd, de fremtidige generationer samt naturen og alle dens arter.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye