Udenrigsministeriet

Danmark genoptager udviklingsstøtten til Palæstina

Del

Gennemgangen af den danske bilaterale udviklingsbistand til Palæstina viser, at støtten leverer gode resultater, og at der ikke er identificeret uregelmæssigheder i udmøntningen af bistanden. Derfor genoptages støtten.

Eksisterende kontrolmekanismer sikrer i tilfredsstillende grad, at pengene går til de tiltænkte formål, og at der ikke ydes direkte eller indirekte støtte til organisationer og personer, som er omfattet af EU’s og FN’s terrorliste. EU og Sverige er nået tilsvarende konklusioner ved deres gennemgange.

”Jeg glæder mig først og fremmest over gennemgangens konklusioner – at vi ikke har fundet tegn på forkert brug af danske udviklingsmidler til Palæstina, og at vi har de rette kontrolmekanismer på plads for vores udviklingssamarbejde i en meget vanskelig kontekst. Det er godt, at vi derfor igen kan sætte bistanden i gang til gavn for de palæstinensere, der har så akut brug for støtte.

I lyset af den situation, vi stod i efter terrorangrebet på Israel den 7. oktober, var det vigtigt at trykteste programmet for at sikre, at ingen individer, organisationer eller enheder på EU's og FN’s terrorlister direkte eller indirekte får gavn af dansk støtte,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Gennemgangen omfatter de ca. 72 millioner kroner, der endnu ikke var udbetalt i 2023 under det bilaterale udviklingssamarbejde med Palæstina. Den humanitære støtte og støtten gennem de danske civilsamfundsorganisationer har ikke været omfattet af pausen, og er derfor heller ikke del af gennemgangen.

Gennemgangen af støtten til Palæstina er en opfølgning på regeringens udmelding om pause i udbetalinger af den bilaterale danske udviklingsbistand til Palæstina under landeprogrammet for 2021-2025.

Europa-Kommissionen og Sverige har også afsluttet deres undersøgelser. Konklusionerne er, at de eksisterende kontrolmekanismer virker efter hensigten, og der er heller ikke fundet eksempler på omdirigering af støtten til uønskede formål.

”En grundig gennemgang tager tid. Vi har vurderet, at det var afgørende at få et gennemarbejdet grundlag. Det synes jeg, at vi har nu. Samtidig har vi ved gennemgang fundet anledning til at lave justeringer, der tager højde for situationen i Gaza efter den 7. oktober,” siger Dan Jørgensen.

Som følge af de voldsomme kamphandlinger i Gaza vil nogle af de planlagte aktiviteter i bistandsprogrammet til Palæstina blive justeret, herunder en geografisk omallokering fra Gaza til Vestbredden. Samtidig er der et behov for yderligere støtte til Vestbredden for at afbøde konsekvenserne af den stigende vold i området. Samtidig har Danmark øget den humanitære støtte til særligt Gaza med i alt 125 mio. kr. siden den 7. oktober.

Udenrigsministeriet vil samtidig sikre en skærpet og ensartet tilgang til anti-terrorbestemmelser i vores aftalegrundlag med partnerorganisationer, og man har bedt civilsamfundsorganisationer genbekræfte deres anerkendelse af EU’s terrorliste. Dette kan betyde, at der vil være ændringer i de civilsamfundspartnere, Danmark tidligere har samarbejdet med.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Gennemgangen af Palæstina-programmet er afsluttet18.6.2024 20:48:06 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsministeriet har lavet en grundig gennemgang af hele det danske landeprogram til Palæstina i forlængelse af sidste års gennemgang af dele af landeprogrammet. Gennemgangen har blandt andet konkluderet, at bistanden har leveret resultater, er relevant og at danske midler ikke direkte eller indirekte er tilgået personer eller organisationer, som er opført på EU’s og FN’s sanktionslister. Gennemgangen har også bekræftet, at der ikke er indikationer på, at danskstøttede civilsamfundsorganisationer har opildnet til had og vold i deres kommunikation.

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye