Minister: Landbruget skal have incitament til at nedbringe sit CO2-udslip
Står det til Jacob Jensen, skal landbrugere, der medvirker aktivt til at begrænse udledningen af CO2, opleve at blive belønnet. Og indtægterne fra en kommende CO2-afgift på landbruget skal føres tilbage til erhvervet.

Af Ulrik Larsen
- Jeg kan godt lide den klimamodel, som Arla har indført. Her forbliver pengene i et lukket kredsløb, hvor de mælkebønder, der gør det godt, belønnes, mens de, der omvendt klarer sig knap så godt, må betale.
Sådan lød det fra landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen, da han for nylig gæstede Nybolig Landbrugs årsmøde. Her var ministeren inviteret forbi for at udlægge sit perspektiv på den brydningstid, dansk landbrug befinder sig i.
Pengene skal tilbage på en klog måde
Hvordan landbruget konkret skal bære sig ad med at nedbringe sine udledninger, vil en ekspertgruppe med økonomiprofessor og tidligere overvismand Michael Svarer i spidsen, komme med sine anbefalinger til i februar 2024. Efterfølgende vil regeringen så drøfte anbefalingerne med en række forskellige aktører og interessenter, herunder bl.a. Dansk Industri, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Det Miljøøkonomiske Råd og Landbrug & Fødevarer.
- Det er svært at vide, hvor det hele lander henne. Men udgangspunktet er, at det samlet set ikke må koste erhvervet konkurrenceevne eller arbejdspladser. Pengene skal på en klog måde tilbageføres, krone for krone, til støtte for nye teknologier og/eller lempelse af skatter, sagde Jacob Jensen, og fortsatte:
- Jeg ser det som en incitamentsmodel: Jo bedre du som landbruger gør det, jo lavere afgift. Faktisk kan du komme til at tjene penge på ordningen – ligesom hos Arla, lød det fra ministeren om hans vision for en kommende CO2-afgift på erhvervet.
Produktionen skal forblive i Danmark
På mødet hos Nybolig Landbrug blev ministeren af de forsamlede spurgt ind til hans syn på lækageeffekten ved regulering af dansk landbrugsproduktion. Filosofien bag lækageargumentet, der ofte dukker op i klima- og miljødebatten er, at strammere krav til dansk landbrug kan have lille eller potentielt negativ effekt på klima og miljø, hvis det fører til at produktionen – og dermed udledningerne – flytter til udlandet.
- Hele diskussionen handler jo om, hvorvidt vi med en ny afgift på erhvervet åbner op for mere produktion i andre lande. Det kommer ikke til at ske. Regeringen vil sikre, at den danske fødevaresektor fortsat kan konkurrere. Det løfte holder vi. Åbner vi for lækager, hjælper vi jo ikke klimaet, slog Jacob Jensen fast.
Koen bøvser stadig
Jacob Jensen tilføjede, at for ham vil en CO2-afgift aldrig være et mål i sig selv, men derimod være et middel til at nå klimamålene.
- Landbruget kritiseres for ikke at have rykket sig nok på klimafronten, men erhvervet har heller ikke haft samme teknologiske fremskridt til hjælp, som for eksempel transportsektoren eller industrien har haft. Koen bøvser stadig, bemærkede han med henvisning til de store mængder metan, der dagligt udledes til atmosfæren, når mikroorganismer i køernes maver nedbryder foderet.
Ministeren tilføjede i den forbindelse, at regeringen og Folketingets partier af samme grund netop har afsat 2,6 mia. kr. til at støtte grønne forskningsinitiativer.
Tørkepakke og rekordnedbør samme år
Klimaudfordringerne har på alle måder været særdeles mærkbare i år. Jacob Jensen hæftede sig i den forbindelse særligt ved det absurde i, at han samme år, som han og har måttet forholde sig til rekordstore nedbørsmængder, også har bevilget en tørkepakke til landbruget.
- Vi kan alle se, at vi har brug for markante klimatilpasninger, men samtidig er der også flere munde i verden at mætte. Vi er et af de bedste lande til at levere fødevarer i forhold til erhvervets klimabelastning. Vi kan en masse på det felt, og det er altid det, jeg bliver spurgt om, når jeg er med på fremstød i udlandet. Løsningen er ikke at lukke dansk landbrug ned, men heller ikke, at vi intet gør, erklærede Jacob Jensen, som regner med at have et CO2-incitamentsprogram klar i første halvdel af 2024.
Nøgleord
Kontakter
Nybolig LandbrugPresse
Tlf:4455 1504Om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialister i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Sjællandsk landbrug solgt for over 100 millioner1.5.2025 10:19:37 CEST | Pressemeddelelse
Indimellem koster det en bondegård at købe et landbrug. Hømgården nær Ringsted er netop blevet solgt i den hidtil største landbrugshandel i 2025. Berg Risager fra Nybolig Landbrug har sammen med sit team stået for salget. Køberen er landmand Anders Frandsen fra Borup, som med handlen erhverver i alt 392 hektar dyrkbar jord fordelt på tre matrikler.
Dansk landbrug ved en skillevej: Skal prisen på landbrugsjord op eller ned?25.4.2025 12:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Er det nu, du skal sælge din ejendom? Få eksperternes bud på, hvordan bl.a. den grønne trepartsaftale og interessen fra eksterne investorer kommer til at påvirke jordpriserne fremover.
Etableringsstøtte er en vigtig håndrækning til de unge20.4.2025 12:42:05 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 23. april udløber fristen for unge landbrugere og gartnere til at søge etableringsstøtte.
Line er landet på rette hylde25.11.2024 14:49:03 CET | Pressemeddelelse
Som landbrugsmægler hos Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg kan Line Skovgård Kristensen forene flere af sine kompetencer og interesser.
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum