Minister: Generationsskiftet er lige så stor en udfordring som CO2
Frem mod år 2030 forventes op mod en tredjedel af de danske heltidslandbrug at skulle skifte hænder. For landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen er netop det en af landbrugets største udfordringer.
Af Ulrik Larsen
En CO2-afgift på landbruget er et brandvarmt emne i øjeblikket. Ifølge landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen står erhvervet imidlertid over for en lige så stor udfordring i skikkelse af de mange forestående generationsskifter i landbruget.
Med en gennemsnitsalder blandt danske landbrugere på 58 år, bliver det nemlig stadig mere presserende at hjælpe unge landbrugere med at vinde fodfæste i landbruget, så de kan drive hvervet godt videre og bringe det ind i fremtiden.
- Generationsskifte er noget af det, jeg tænker allermest på. Gør vi ikke noget, står andre – også investorer fra udlandet – klar til at købe op. For mig ligger der noget helt fundamentalt i, at vi ejer vores egen jord og får unge ind som selvejere, sagde Jacob Jensen da han forleden holdt oplæg på Nybolig Landbrugs årsmøde. Her var ministeren inviteret forbi for at udlægge sit perspektiv på den brydningstid, dansk landbrug befinder sig i.
Arveafgift sænkes til 10 procent
Inden år 2030 forventes ca. 2.500 af de i alt ca. 7.600 heltidslandbrug i Danmark at skulle gennemgå et generationsskifte. Derfor er der ifølge ministeren hårdt brug for stabile, langsigtede rammebetingelser for landbruget, ikke mindst af hensyn til at hjælpe en ny generation ind i erhvervet.
- Og netop den politiske stabilitet til landbrugserhvervet kan vi som flertalsregering levere, påpegede Jacob Jensen, der kort efter varslede et snarligt skatteudspil, som skal sikre, at bo- og arveafgiften ved generationsskifte lempes fra 15 til 10 pct.
Flere ansøgere uden rod i landbruget
På mødet hos Nybolig Landbrug konstaterede ministeren samtidig, at der – trods negativ omtale af landbrugserhvervet – er stigende tilgang til landbrugsskolerne.
I januar i år begyndte således 21 pct. flere elever på en landbrugsskole sammenlignet med januar 2021. Samtidig har unge landbrugere udvist meget stor interesse for den etableringsstøtteordning, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2021 mhp. at øge egenkapitalen hos unge landbrugere og derigennem styrke deres muligheder for at etablere og fastholde en primær jordbrugsbedrift.
- Blandt ansøgerne til ordningen, er der i år for første gang et flertal af elever, som kommer fra ikke-landbrugsfamilier. Værdierne om erhvervet, det grønne og fødevarer tiltrækker de unge, sagde Jacob Jensen, som samtidig glædede sig over, at landbrugere ligger historisk højt på Radius CPH’s årlige analyse af 27 faggruppers troværdighed.
- En anden ny måling viser, at der generelt i befolkningen er en holdning om, at landbruget ikke fylder for meget. Alt i alt er der altså en positivisme omkring erhvervet, som vi også kan få ind i det politiske, når vi skal diskutere miljø, klima og vandplaner, tilføjede han.
Fond skal hjælpe unge hurtigt i gang
Sammen med forligskredsen bag ”Aftale om grøn omstilling af dansk Landbrug” valgte ministeren tidligere på året at lempe på kravene til at opnå etableringsstøtte, så også praksiserfaring – og ikke kun uddannelse – fremover kommer til at tælle med, forudsat at EU godkender det.
Ud over at hjælpe unge landbrugere ind i erhvervet, skal det understøtte et grønnere fødevareerhverv og bidrage til at sikre, at landbruget forbliver på danske hænder. På mødet med landbrugsmæglerne lovede ministeren derudover, at han og regeringen kommer til at iværksætte yderligere initiativer til gavn for unge landbrugere.
Et konkret indspark til det videre politiske arbejde, som ministeren lovede at tage med sig, kom fra landbrugsmægler Gustav Winther: - Lad Danmarks Eksport- og Investeringsfond hjælpe de unge med den yderste finansiering. Og bed fonden være lidt hurtigere på aftrækkeren. Ellers bliver de unge kørt over af naboen, som kan stille med pengene med det samme.
Nøgleord
Kontakter
Nybolig LandbrugPresse
Tlf:4455 1504Om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialiseret i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
Etableringsstøtte i ny form er en succes11.6.2024 13:21:39 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 12. juni udløber fristen for unge landbrugere til at søge etableringsstøtte fra dette års pulje, hvor der kan hentes op til 100.000 euro.
Hvem ejer jorden? Og betyder det overhovedet noget?30.4.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En liberaliseret landbrugslov har siden 2015 tiltrukket stadig mere kapital til landbruget, herunder også fra udenlandske investorer. Og det i en grad, så flere kritikere mener, at vi helt har mistet følingen med, hvem der ejer den danske landbrugsjord. Landbrugs- og fødevareministeren vil nu have skabt overblik over omfanget af udenlandsk ejerskab, så udviklingen kan følges fremover.
Droner i landbruget rummer stort potentiale for miljøet30.1.2024 14:06:25 CET | Pressemeddelelse
Præcisionslandbrug: Med data fra droneflyvninger kan landbruget sprøjte mere præcist og reducere sprøjtningen markant. Også i forsøgsarbejdet er der store gevinster ved at bruge droner.
Minister: Landbruget skal have incitament til at nedbringe sit CO2-udslip12.12.2023 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Står det til Jacob Jensen, skal landbrugere, der medvirker aktivt til at begrænse udledningen af CO2, opleve at blive belønnet. Og indtægterne fra en kommende CO2-afgift på landbruget skal føres tilbage til erhvervet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum