Nybolig Landbrug

Minister: Generationsskiftet er lige så stor en udfordring som CO2

Del

Frem mod år 2030 forventes op mod en tredjedel af de danske heltidslandbrug at skulle skifte hænder. For landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen er netop det en af landbrugets største udfordringer.

Landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen gæstede for nylig Nybolig Landbrugs årsmøde. Over for de forsamlede landbrugsmæglere satte ministeren her ord på en række af de udfordringer, som dansk landbrug står overfor.
Landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen gæstede for nylig Nybolig Landbrugs årsmøde. Over for de forsamlede landbrugsmæglere satte ministeren her ord på en række af de udfordringer, som dansk landbrug står overfor. Foto: Ulrik Larsen

Af Ulrik Larsen

En CO2-afgift på landbruget er et brandvarmt emne i øjeblikket. Ifølge landbrugs- og fødevareminister Jacob Jensen står erhvervet imidlertid over for en lige så stor udfordring i skikkelse af de mange forestående generationsskifter i landbruget.

Med en gennemsnitsalder blandt danske landbrugere på 58 år, bliver det nemlig stadig mere presserende at hjælpe unge landbrugere med at vinde fodfæste i landbruget, så de kan drive hvervet godt videre og bringe det ind i fremtiden.

- Generationsskifte er noget af det, jeg tænker allermest på. Gør vi ikke noget, står andre – også investorer fra udlandet – klar til at købe op. For mig ligger der noget helt fundamentalt i, at vi ejer vores egen jord og får unge ind som selvejere, sagde Jacob Jensen da han forleden holdt oplæg på Nybolig Landbrugs årsmøde. Her var ministeren inviteret forbi for at udlægge sit perspektiv på den brydningstid, dansk landbrug befinder sig i.

Arveafgift sænkes til 10 procent

Inden år 2030 forventes ca. 2.500 af de i alt ca. 7.600 heltidslandbrug i Danmark at skulle gennemgå et generationsskifte. Derfor er der ifølge ministeren hårdt brug for stabile, langsigtede rammebetingelser for landbruget, ikke mindst af hensyn til at hjælpe en ny generation ind i erhvervet.

- Og netop den politiske stabilitet til landbrugserhvervet kan vi som flertalsregering levere, påpegede Jacob Jensen, der kort efter varslede et snarligt skatteudspil, som skal sikre, at bo- og arveafgiften ved generationsskifte lempes fra 15 til 10 pct.

Flere ansøgere uden rod i landbruget

På mødet hos Nybolig Landbrug konstaterede ministeren samtidig, at der – trods negativ omtale af landbrugserhvervet – er stigende tilgang til landbrugsskolerne.

I januar i år begyndte således 21 pct. flere elever på en landbrugsskole sammenlignet med januar 2021. Samtidig har unge landbrugere udvist meget stor interesse for den etableringsstøtteordning, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2021 mhp. at øge egenkapitalen hos unge landbrugere og derigennem styrke deres muligheder for at etablere og fastholde en primær jordbrugsbedrift.

- Blandt ansøgerne til ordningen, er der i år for første gang et flertal af elever, som kommer fra ikke-landbrugsfamilier. Værdierne om erhvervet, det grønne og fødevarer tiltrækker de unge, sagde Jacob Jensen, som samtidig glædede sig over, at landbrugere ligger historisk højt på Radius CPH’s årlige analyse af 27 faggruppers troværdighed.

- En anden ny måling viser, at der generelt i befolkningen er en holdning om, at landbruget ikke fylder for meget. Alt i alt er der altså en positivisme omkring erhvervet, som vi også kan få ind i det politiske, når vi skal diskutere miljø, klima og vandplaner, tilføjede han.

Fond skal hjælpe unge hurtigt i gang

Sammen med forligskredsen bag ”Aftale om grøn omstilling af dansk Landbrug” valgte ministeren tidligere på året at lempe på kravene til at opnå etableringsstøtte, så også praksiserfaring – og ikke kun uddannelse – fremover kommer til at tælle med, forudsat at EU godkender det.

Ud over at hjælpe unge landbrugere ind i erhvervet, skal det understøtte et grønnere fødevareerhverv og bidrage til at sikre, at landbruget forbliver på danske hænder. På mødet med landbrugsmæglerne lovede ministeren derudover, at han og regeringen kommer til at iværksætte yderligere initiativer til gavn for unge landbrugere.

Et konkret indspark til det videre politiske arbejde, som ministeren lovede at tage med sig, kom fra landbrugsmægler Gustav Winther: - Lad Danmarks Eksport- og Investeringsfond hjælpe de unge med den yderste finansiering. Og bed fonden være lidt hurtigere på aftrækkeren. Ellers bliver de unge kørt over af naboen, som kan stille med pengene med det samme.

Nøgleord

Kontakter

Om Nybolig Landbrug

Hos Nybolig Landbrug er vi specialiseret i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.

Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye