Flygtninge-topmøde: De rige lande truer solidariteten
I denne uge mødes stater, internationale organisationer, NGO'er og flygtninge fra hele verden til det globale flygtningetopmøde, Global Refugee Forum (GRF), som afholdes i Geneve 13.-15. december.
De rige lande skal holde op med at bygge højere mure. I stedet skal de til lommerne, så de kan bidrage til bedre inklusion og muligheder i værtslandene. Samtidig med at de skal tage imod flere kvoteflygtninge og sikre adgang til asyl.
Det er beskeden fra DRC Dansk Flygtningehjælp til det afgørende globale topmøde om det globale flygtningesamarbejde i denne uge, Global Refugee Forum (GRF) – samtidig med at antallet af fordrevne sætter en ny sørgelig rekord med 110 millioner i 2023.
Stater, internationale organisationer, NGO'er og flygtninge selv – ALLE, der arbejder med flygtninge – mødes i Geneve 13.-15. december, for at lægge en ny kurs for international flygtningebeskyttelse, som er voldsomt under pres fra manglende politisk vilje til at finde løsninger, et stigende antal flygtninge og for få midler. Topmødet kan få afgørende betydning for, hvordan verden håndterer flygtningesituationer fremover.
”Det er egentlig et ret velfungerende globalt flygtningesystem, som i disse år udfordres af stadig flere flygtninge og manglende politisk vilje, men i nord ’løser’ vi det groft sagt ved at bygge højere mure. Det er ikke kun usolidarisk, det er også kortsigtet,” siger generalsekretær Charlotte Slente, der selv deltager i topmødet.
”Det globale syd huser i forvejen hovedparten af verdens flygtninge. Men i nord møder vi flygtningene med visa-krav, højteknologisk grænseovervågning og Rwanda-modeller. I syd kan man med rette spørge sig selv om, hvorfor de skal bære det meste af ansvaret samtidig med, at vi i nord forsøger at slippe af med det.”
Da GRF for fire år siden blev holdt for første gang, satte det en ny, positiv retning for det globale flygtningesamarbejde ud fra en præmis om, at globale udfordringer kun kan adresseres igennem internationalt samarbejde. Topmødet resulterede i over 1.600 konkrete forpligtelser (pledges) om politiske ændringer, økonomiske bidrag til værtslande, mere inklusive politikker der kunne give flygtninge bedre adgang til arbejde og uddannelse og integrationsbestræbelser.
"Vi skal sikre adgang til asyl"
DRC Dansk Flygtningehjælp deltager også i år i topmødet, hvor DRC blandt andet kæmper for at forbedre økonomiske muligheder og sociale sikkerhedsnetværk for flygtninge og desuden har arbejdet for, at mange unge flygtninge bliver hørt forud for topmødet.
Til sammen er disse forpligtelser med til at sætte en ny retning for flygtningesamarbejdet globalt. Men Charlotte Slente understreger, at der hviler et særligt ansvar på landene i nord for at ændre kursen.
”Højere mure virker ikke. Og opgaven er ikke at holde flygtninge ude, men at bringe dem i sikkerhed. Vi skal påtage os vores del af ansvaret. Det betyder f.eks. at modtage flere kvoteflygtninge og sikre adgang til asyl – samt at yde bedre økonomisk og teknisk støtte til værtslandene,” siger Charlotte Slente.
”Det bliver svært, men vi kan godt. EU-landene håndterede Ukraine-krigens fordrevne hurtigt og effektivt: De kom ud, de kom videre, fik opholdstilladelse og mulighed for arbejde og uddannelse – i et tempo, man sjældent ser i EU. Drivkraften var god vilje. Den skal vi også finde i os selv, når det gælder resten af verdens flygtninge.”
Om Global Refugee Forum:
Dette topmøde arrangeret af FNs flygtningeorganisation UNHCR, der hvert fjerde år samler stater, internationale organisationer, donorer, NGO’er og flygtningene selv, holdes nu for anden gang. Første topmøde fulgte op på dren banebrydende FN-aftale Global Refugee Compact, der for første gang udstak globale principper for at forbedre forholdene for verdens flygtninge og de stater, der huser dem. Første topmøde førte til omkring 1.500 konkrete løfter (pledges) fra regeringer og andre aktører, der satte en ny kurs i flygtningesamarbejdet. Men siden er meget gået den forkerte retning, og verdens ledere står derfor ved tærsklen til dette topmøde også ved en korsvej.
Om DRC Dansk Flygtningehjælps arbejde på Global Refugee Forum:
DRC er engageret i en række initiativer baseret på vores arbejde for at fremme bedre muligheder for flygtninge og fordrevne i eksil, samt behovet for i højere grad at adressere de underlæggende årsager til at mennesker tvinges på flugt, eller bliver nødsaget til at forblive flygtninge i en lang årrække.
Vi er desuden involveret i arbejdet omkring at styrke adgangen til juridisk bistand til flygtninge og fordrevne i humanitære kriser, i at styrke meningsfuld deltagelse af unge flygtninge både på lokalt og globalt plan, fremme økonomisk inklusion og velfærdsydelser i værtslande inklusiv igennem jobskabelse og alternativ finansiering, samt promovere og styrke partnerskaber med lokale aktører, der er bedst stillet til at identificere både udfordringer og løsninger i de kontekster, de opererer.
Kontakter
Pressekontakt
Tlf:28 11 67 27press@drc.ngoOm Dansk Flygtningehjælp
Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største NGO. Vi er samtidig en af verdens førende organisationer med speciale i at hjælpe mennesker på flugt. Vi arbejder for verdens flygtninge i 40 lande rundt om i verden.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp
To år med konflikt i Sudan: Eskalation i volden vil drive millioner af mennesker på flugt på ny14.4.2025 12:22:24 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge tal fra Dansk Flygtningehjælp vil yderligere 2,1 millioner mennesker være blevet fordrevet inden udgangen af 2026. Landminer, ueksploderede raketter og granater udgør dødelige farer for civile, og det kræver øjeblikkelig handling.
Ny prognose: Krige og konflikter vil sende 6,7 millioner mennesker på flugt inden 202614.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sudan, der er verdens værste humanitære krise, står for næsten en tredjedel af alle nye fordrivelser efterfulgt af Afghanistan, Myanmar og DR Congo. Den rekordstore fordrivelse kommer på et tidspunkt, hvor rige lande skærer i bistanden, selv om behovene aldrig har været større.
Udtalelse fra generalsekretær for DRC Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, efter USA's permanente annullering af næsten al udviklingsstøtte27.2.2025 16:53:13 CET | Pressemeddelelse
DRC Dansk Flygtningehjælp er dybt rystede over meddelelsen fra den amerikanske regering, der vil opsige næsten alle sine bistandskontrakter, og vi advarer om katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker, der er tvunget på flugt og lever i konfliktramte og skrøbelige lande. Den øjeblikkelige annullering af over 10.000 kontrakter verden over er et stort chok, der hidtil ikke er set før i den humanitære sektor. Dette begyndte, da den amerikanske regering annoncerede Stop Work Orders for alt sit hjælpearbejde den 24. januar 2025, i en periode på 90 dage. Modtagere af amerikansk støtte har kæmpet for at tilpasse sig og reagere på udviklingen i løbet af den sidste måned. DRC vurderede, at på grund af den oprindelige frysning risikerede over to millioner mennesker at miste adgang til essentielle og livreddende tjenester leveret af DRC og finansieret af den amerikanske regering. I aftes modtog DRC over 20 varsler om opsigelse af amerikansk bistand til projekter i lande som Den Centrala
Efter tre års krig risikerer manglende finansiel støtte i Ukraine at få langsigtede konsekvenser24.2.2025 11:40:15 CET | Pressemeddelelse
Tre år inde i eskaleringen af krigen i Ukraine understreger Dansk Flygtningehjælp (DRC) behovet for vedvarende international støtte for at forhindre forværrede humanitære forhold og langsigtede udfordringer for landets genopbygning og stabilitet. Mens konflikten fortsætter, lever mere end 3,4 millioner mennesker på flugt internt i Ukraine. For den gruppe især, bliver levevilkårene konstant sværere, det er sværere at finde arbejde og adgangen til vigtige ydelser er begrænset. . Civile tab forbliver også høje – i januar 2025 blev mindst 139 civile dræbt og 738 såret, en stigning på 27% fra året før. Konsekvenserne af krigen rækker ud over de humanitære behov. Antallet af tilfælde af kønsbaseret vold er stigende, men ofrene har begrænset adgang til at få hjælp. Derudover udgør landminer og ueksploderet ammunition en stor fare i mange områder og begrænser menneskers bevægelsesfrihed, landbrugsproduktion og økonomisk genopbygning. Tusindvis af sårede personer har brug for løbende medicinsk
Amerikansk bistandsstop påvirker Dansk Flygtningehjælps arbejde: Over 2 millioner mennesker risikerer at miste humanitær nødhjælp12.2.2025 15:30:10 CET | Pressemeddelelse
Det amerikanske bistandsstop har sendt chokbølger gennem samfund, der i forvejen befinder sig i nogle af verdens største krisesituationer. Millioner af udsatte og sårbare mennesker, der er afhængige af hjælp fra humanitære organisationer som Dansk Flygtningehjælp, går en usikker fremtid i møde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum