Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Minister rejser til Bruxelles for at forsvare danske fiskeriinteresser ved kvoteforhandlinger

Del

Søndag drager fiskeriminister Jacob Jensen (V) til forhandlingerne om fiskekvoter i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat for 2024. Her står kampen for en tilstrækkelig bifangstkvote på torsk i Kattegat højt på fiskeriministerens liste, så jomfrufiskeriet kan fortsætte, samtidig med at der passes på torsken.

Søndag og mandag den 10. og 11. december mødes EU’s fiskeriministre i Bruxelles til forhandlinger om, hvordan fiskekvoterne i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak skal fastsættes for 2024.

Danmark vil have særligt fokus på at sørge for gode rammer for fiskeriet i Kattegat, hvor torskebestanden har det dårligt. For at fiskeriet efter især jomfruhummer kan fortsætte, er der behov for at fastsætte en passende bifangstkvote, samtidig med at torskebestanden fortsat beskyttes.

Fiskeriforhandlingerne mellem EU landene forventes afsluttet sent mandag aften.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), siger:

”Fiskerne spiller en vigtig rolle for lokalsamfundene langs de danske kyster. Derfor handler det her både om fiskerimuligheder for de danske fiskere, men det handler også om de små lokalsamfund rundt omkring i Danmark. Der skal både være fisk til i dag og til fremtiden. Og vi skal selvfølgelig bruge de muligheder der er, så fiskerne kan sikre en bæredygtig forretning. Det er afgørende for mig, at vi til forhandlingerne får skabt den rette balance mellem økonomi og miljøhensyn.”

Vigtige fiskeriaftaler mellem EU, Storbritannien og Norge er indgået

Fredag landede tre vigtige aftaler for dansk fiskeri – den trilaterale fiskeriaftale mellem EU, Storbritannien og Norge og de bilaterale fiskeriaftaler mellem EU og Norge og mellem EU og Storbritannien.

Sidste år trak forhandlingerne mellem EU og Norge ud, så den endelige aftale først landede i midten af marts 2023. Det betød, at de danske fiskere ikke havde adgang til norsk farvand i næsten tre måneder.

I år er alle tre aftaler indgået inden rådsmødet. Det betyder, at der er adgang til norsk farvand fra 1. januar 2024, og at de danske fiskere kan få fuld klarhed over næste års fiskerimuligheder, når rådsmødet er afsluttet.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), siger:

”Jeg er rigtig glad for, at alle tre aftaler mellem EU, Norge og Storbritannien allerede er landet, inden vi tager til rådsmødet i dag. Vi har fra dansk side arbejdet benhårdt for at lande alle aftalerne inden årets udgang, så vi undgår, at de danske fiskere står i samme frustrerende situation, som de gjorde sidste år. Med aftalerne er der udsigt til fine stigninger i kvoterne for vigtige arter som torsk, kuller og sej i Nordsøen og Skagerrak. Det sker på baggrund af en positiv udvikling i bestandene. Så jeg er rigtig godt tilfreds med den tidlige julegave, vi kan give fiskerne i år.”

Fakta:

  • Forhandlinger om fiskekvoter for Nordsøen, Kattegat og Skagerrak for 2024 foregår på rådsmøde i Bruxelles d. 10. og 11. december 2023.

  • Der forhandles om en række forskellige fiskekvoter. Kvoter af særlig interesse for Danmark er bl.a. torsk og rødspætte i Kattegat og tunge i Skagerrak og Kattegat.

  • Kvoterne fastsættes bl.a. på baggrund af biologisk rådgivning fra det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES).

  • Der er forud for rådsmødet indgået aftaler mellem EU, Norge og Storbritannien. Det er inden for rammerne af disse aftaler, at kvoterne for de vigtigste bestande for Danmark aftales.

  • Kvoterne for Østersøen for 2024 blev fastlagt ved rådsmødet i Luxembourg i oktober 2023.

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye