EU’s nye regler for kunstig intelligens tæller både fejlskud og en rigtig placering af et vigtigt ansvar
Er du forbudt, højrisiko eller en del af resten, når du bruger kunstig intelligens? Det er hovedspørgsmålet som de danske virksomheder, skal stille sig, efter at der i aftes blev politisk enighed om EU’s nye regler for kunstig intelligens. Det er en god opdeling mener brancheforeningen Forsikring & Pension, men den kan ende med at volde meget bøvl for danske og europæiske virksomheder.
- EU rammer hovedet på sømmet ved at vende pladen 180 grader. Modsat GDPR, som pålægger alle virksomheder at sikre sig, at deres leverandører lever op til persondatareglerne, lægger AI-forordningen nemlig størstedelen af højrisiko-kravene på udviklerne af it-software. Det er den rigtige beslutning at placere kravene hos de, som reelt kan løfte dem, og dermed sikre at kravene i stort omfang løftes samlet ét sted. Det er markant nemmere for virksomhederne at arbejde med, fortæller Sigrid Floor Toft.
Dog er F&P ikke tilfreds med, at forordningen er uklar i forhold til fordelingen af krav hos både udviklere og brugerne. Og det er ikke tydeligt, hvor meget af en proces, hvor der ét sted indgår AI, der omfattes rammes af de nye regler. Og det bliver særligt tydeligt med generelle systemer, som indeholder AI. Hvis du nu benytter et AI-tunet Excel-ark på et højrisiko område, så er det højrisiko. Men hvor mange af de processer, som Excel-arket bagefter indgår i, er så også højrisiko selvom man slet ikke bruger AI-funktionerne? Det udestår forsat.
- Det giver ikke mening, hvis al brug af Excel i en virksomhed er højrisiko, bare fordi virksomheden bruger det i ét højrisikoscenarie. Og hvis man på den anden side, slet ikke bruger AI-funktionerne i Excel, er programmet så stadig AI? Det har vi ikke fået svar på med aftalen. Der kan sættes meget elastik i disse afgrænsninger, og det vil være et fejlskud, hvis vi ender der, mener vi i F&P, fortæller Sigrid Floor Toft.
F&P håber således, at der er fokus på at isolere kravene, så de ikke kan løbe hele vejen på tværs af processer der ikke er højrisiko, når man i de kommende dage skal lande de sidste tekniske tilretninger i kølvandet på den politiske aftale. Og ikke mindst, at de kommende vejledninger og harmoniserede standarder, som skal understøtte virksomhederne i at implementere forordningen, også har foks på dette.
Kontakter
Nicolai SchackePressechef
Tlf:24 24 04 02nis@fogp.dkF&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
1 ud af 4 pensionskroner er investeret i USA5.11.2024 12:34:00 CET | Pressemeddelelse
Udfaldet af det amerikanske valg kan have stor indflydelse på danskernes pensionsopsparinger. USA er klart pensionsselskabernes største investeringsland uden for Danmark – hver fjerde pensionskrone er placeret i landet, viser ny analyse fra branchen.
Stigende pensionsalder virker ikke til at skræmme de unge27.10.2024 07:14:55 CET | Pressemeddelelse
På Christiansborg bliver den forsatte stigning af pensionsalderen flittigt diskuteret, men de unge virker ikke til at være afskrækket af at skulle være på arbejdsmarkedet mange år endnu, viser ny undersøgelse
Ærø har flest stormskader i Region Syddanmark i 20233.10.2024 10:08:44 CEST | Pressemeddelelse
Ærø har været hårdt ramt af storm i 2023, og indtager en kedelig førsteplads i region Syddanmark målt i antal anmeldte stormskader pr 1000 indbyggere, viser en ny opgørelse fra F&P - forsikrings- og pensionsbranchen. Nu står efterårsstormene for døren, så boligejere bør sørge for god forberedelse, lyder det fra Forsikringsoplysningen.
Bornholm topper listen over anmeldte stormskader i Region Hovedstaden3.10.2024 10:08:08 CEST | Pressemeddelelse
Bornholm har mærket stormene i 2023 og indtager en kedelig førsteplads i Region Hovedstaden målt i antal anmeldte stormskader pr 1000 indbyggere, viser ny opgørelse. Nu står efterårsstormene for døren, så boligejere bør sørge for god forberedelse, lyder det fra Forsikringsoplysningen.
Lemvig topper med flest anmeldte stormskader i Region Midtjylland3.10.2024 10:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Lemvig har mærket stormene i 2023 og indtager en kedelig førsteplads i Region Midtjylland målt i antal anmeldte stormskader pr 1000 indbyggere, viser ny opgørelse. Nu står efterårsstormene for døren, så boligejere i hele regionen bør sørge for god forberedelse, lyder det fra Forsikringsoplysningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum