Edition-S

Musikhistoriske skatte udgives med 100 års forsinkelse: Tekla Griebel Wandalls samlede sange

Del

Tekla Griebel var en af de mest talentfulde komponister i Danmark omkring år 1900. Som 29-årig fik hun sin første opera uropført på Breslau Stadttheater, og fire år senere fik hun den – som den første kvinde – opført på Det Kgl. Teater i København. Alligevel gled hun ud af det offentlige danske musikliv og helt ud af musikhistorien. Det bliver der nu lavet om på.

Tekla Griebel Wandall
Tekla Griebel Wandall

Musikhistorikeren Thomas Husted Kirkegaard har forsket i Tekla Griebel Wandalls liv og musik som postdoc ved Musikmuseet og Nationalmuseet. Han er redaktør på en række kommende udgivelser af hendes musik, hvoraf den første, Tekla Griebel Wandalls samlede sange, bind 1, netop er udkommet på Edition·S.

Tekla Griebel Wandall 

Tekla Griebel Wandall (1866-1940) studerede på Københavns Musikkonservatorium i årene 1889-1891. I 1890’erne opnåede hun en vis offentlig succes og anerkendelse: I 1893–94 udkom fem hæfter med hendes sange; i 1895 debuterede hun som balletkomponist ved Kvindernes Udstilling, og som operakomponist da hendes opera Skøn Karen blev opført i Tyskland. Hun skrev desuden en række kantater til arrangementer forbundet med den danske kvindesagsbevægelse. 

I 1902 blev hun gift med teologen Frederik Wandall, og i 1904 fik de sønnen Svend. Ægteskabet med Wandall var, ifølge Tekla Griebel selv, et fornuftsægteskab, som skulle sikre hende den økonomiske sikkerhed, der var nødvendig for at kunne få tid til at komponere. Frederik Wandall opgav dog sit præstekald og forsøgte (med begrænset succes) at slå igennem som digter, og det blev derfor Tekla Griebel, der måtte forsørge familien ved at undervise i sang, klaver, musikteori og musikhistorie. Griebel gled langsomt ud af det offentlige danske musikliv. Hun fortsatte dog med at komponere hele livet, og hun sørgede for, at hendes manuskripter blev overleveret til Det Kgl. Bibliotek efter hendes død. 

Stilmæssigt er Griebels musik overvejende romantisk, men hun afsøger også det neo-klassicistiske, det atonale og det impressionistiske. Fælles for hendes produktion er, at den ofte er ekspressivt fortællende, dramatisk kontrastsøgende og umiskendeligt tonemalerisk. Størstedelen af hendes produktion er vokalmusik, og hendes instrumentale musik er med få undtagelser karakterstykker eller programmusik. Hun var optaget af teosofi, og baserede sin musikfilosofi på denne åndsretning. 

Tekla Griebel Wandalls samlede sange, bind 1 indeholder de sange, som udkom i Griebels egen levetid. Bind 2, som følger inden længe, samler alle de sange, som aldrig tidligere er udgivet, og som kun findes i manuskripter i diverse arkiver. Tekla Griebel Wandalls samlede sange udgives i praktisk-videnskabelige udgaver under serien Danish Classical Music (DCM)

Danish Classical Music (DCM) 

Edition·S’ nye udgivelsesserie, Danish Classical Music har til formål at tilgængeliggøre dansk musikalsk kulturarv i pålidelige og gennemarbejdede praktisk-videnskabelige nodeeditioner for musikere og forskere i ind- og udland. Således er ambitionen at overtage stafetten fra Dansk Center for Musikudgivelse, som opererede som et forskningscenter under Det Kgl. Bibliotek indtil 2019.  

Udgivelsen af Tekla Griebels musik er en del af et indledende projekt på DCM, som fokuserer særligt på danske kvindelige komponister – en gruppe af komponister, hvor behovet for kritisk-videnskabelige og praktisk anvendelige editioner er særlig mærkbart al den stund, at meget af deres musik ikke blev udgivet i deres egen levetid og kun sjældent er blevet opført. Det er håbet, at udgivelserne kan være med til at udbrede et overset men vigtigt repertoire i dansk musikkulturarv.

Udgivelsen er venligt støttet af Augustinus Fonden.

Kontakter

Links

Om Edition-S

Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Edition-S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Edition-S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye