Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Bruxelles for at drøfte internationalt forsknings- og rumsamarbejde
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et ministerrådsmøde i EU. Her skal ministeren sammen med sine europæiske ministerkollegaer blandt andet drøfte ligestilling i forskning og EU’s fremtidige rumpolitik.
Der er flere interessante temaer på dagsordenen til møde i Konkurrenceevnerådet (forskning og rum) fredag den 8. december. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og hendes kollegaer skal blandt andet drøfte udfordringer og initiativer målrettet kønsligestilling i forskning og vigtigheden af at gøre forskerkarrierer mere attraktive for unge forskere.
Derudover er tiltrækning og fastholdelse af talenter inden for forskning, innovation og iværksætteri i Europa på dagsordenen. Det samme er brugen af forskning som et redskab til økonomisk og industriel genopretning og modstandsdygtighed i EU.
På rumområdet skal ministrene drøfte EU's fremtidige rumpolitik. Fokus vil blandt andet være på, hvordan civile og sikkerhedsmæssige tiltag bedst kan spille sammen, og hvordan fremkomsten af stærke private rumaktører uden for EU skaber både muligheder og udfordringer for det europæiske rumprogram.
Forventningen er, at der både skal forhandles nyt forskningsprogram og rumprogram for EU, når Danmark overtager EU-formandskabet i andet halvår af 2025.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Jeg ser frem til at møde mine europæiske kollegaer og drøfte de relevante dagsordener for rum og forskning. Med de mange udfordringer, som Europa står overfor, har vi ikke råd til at lade værdifuldt forskningstalent gå til spilde. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter arbejdet med at fremme diversitet i forskningsverdenen, både når det kommer til køn, alder og andre områder. Ellers risikerer vi at miste viden, kompetencer og perspektiver.
- Når det kommer til rummet, er det Danmarks holdning, at det næste EU-rumprogram bør kunne imødekomme europæiske sikkerheds- og forsvarsbehov i højere grad, end det gør i dag. Vi er enige om, at programmet skal forblive under civil kontrol og fortsætte med at tilbyde dets flagskibstjenester til civilt brug. Data fra rummet bidrager til at beskytte vores miljø og klima, regulere landbrug og fiskeri og skabe nye virksomheder inden for en bred vifte af sektorer. Men i disse år kan vi ikke komme uden om rummets vigtige rolle i forhold til forsvar og sikkerhed, og det skal vi tænke med ind fra starten, når vi skaber det næste rumprogram.
Fakta
- Når ministrene fra EU's medlemslande tager til Bruxelles for at træffe beslutninger, sker det på de såkaldte ministerrådsmøder.
- Uddannelses- og forskningsministeren sidder i Konkurrenceevnerådet, der bl.a. beskæftiger sig med forskning og rummet.
- I anden halvdel af 2025 overtager Danmark EU-formandskabet. Forberedelserne er allerede godt i gang.
- Når Danmark overtager EU-formandskabet, vil det være Danmark, som sætter dagsordenen og leder forhandlingerne i Ministerrådet. Som formandskabsland vil Danmark have stor indflydelse på at opnå gode kompromisser og komme i mål med vigtige resultater.
- Formandskabet går på tur mellem EU’s medlemslande. Det enkelte medlemsland har formandskabet i et halvt år.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Fyn får ny tandlæge- og tandplejeruddannelse18.6.2025 15:05:11 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har fordelt overskydende midler fra den politiske aftale om Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Resultatet er blandt andet nye tandlæge- og tandplejeruddannelser på Syddansk Universitet
Nyt initiativ skal få flere afrikanske studerende til Danmark og styrke samarbejdet med afrikanske universiteter13.6.2025 07:36:13 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet lancerer et nyt program på 430 mio. kr., der skal fremme partnerskaber mellem danske og afrikanske universiteter og få flere afrikanske studerende på studieophold i Danmark.
Minister lancerer nye priser: Hylder enestående, europæiske forskere og innovatører23.5.2025 10:15:29 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsministeren vil fejre europæisk forskning og dansk innovation. Prisen ’Into Change Award’ hylder europæiske forskere, der har udmærket sig gennem excellent forskning på højeste internationale niveau.
Minister er i Bruxelles for at præsentere planen for forskning, innovation og rum under dansk formandskab23.5.2025 07:31:30 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er i Bruxelles for at deltage i møde i Konkurrenceevnerådet. Her skal hun blandt andet præsentere sine ministerkollegaer for planerne for forskning, innovation og rum under det kommende danske EU-formandskab.
Sagsbehandlingstiden på ansøgninger om SU-handicaptillæg skal nedbringes21.5.2025 13:47:49 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har vedtaget en lovændring, der skal nedbringe sagsbehandlingstiden for ansøgninger om SU-handicaptillæg. Lovændringen omfatter blandt andet tydeligere krav til den dokumentation, som studerende skal indsende, så deres ansøgning kan blive behandlet hurtigere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum