Danske Regioner vil give patienter lettere og hurtigere psykisk hjælp
Borgerne skal have flere og bedre muligheder for digital hjælp og internetbaseret psykologbehandling. Styrket brug af digitale løsninger er centrale for sikre befolkningen hurtig adgang til hjælp, siger Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.
Antallet af patienter der henvises til psykolog med angst eller depression er støt stigende. Det samme er ventetiden til en psykolog indenfor den offentlige sygesikring, hvor ventetiderne ifølge psykologernes egne indrapporteringer er steget fra 8-10 uger i 2017 til 16-25 uger i 2023.
Derudover er ventetiden til privatpraktiserende psykiatere ifølge tal fra sundhed.dk steget til 81 uger – over halvandet år – fra knap 24 uger i gennemsnit i 2018. Sammenholdt med nationale sundhedsprofiler, som viser faldende mental sundhed blandt danskerne, kalder det på en modernisering af den måde, som vi imødekommer behovet for hjælp til borgere med psykiske problemer.
Det mener Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.
- Vi har reelle udfordringer med danskernes mentale sundhed, og vi er nødt til at tænke nyt, hvis vi skal imødekomme befolkningens stigende behov for psykisk og mental hjælp. I de tilfælde hvor det giver mening, skal vi supplere de klassiske én-til-én konsultationer med fysisk fremmøde med tilbud, som det er nemmere og hurtigere for borgeren at få adgang til, og hvor vi møder alle på det rette niveau, siger han.
Internetpsykiatri bør udbygges
Danske Regioner foreslår først og fremmest, at det regionale tilbud Internetpsykiatrien.dk, der allerede findes som tilbud i samtlige regioner, bliver væsentligt opskaleret med henblik på at nå mange flere borgere.
Center for Digital Psykiatri i Region Syddanmark udbyder i dag på vegne af de fem regioner tilbuddet om psykologhjælp ved let til moderat depression og angst, og Mads Duedahl påpeger, at potentialet er stort, hvis der satses målrettet og langsigtet på at udbygge tilbuddet.
- Erfaringerne viser, at behandlingens resultater er fuldt på højde med de traditionelle konsultationer, og vi har jo mange gange set, at borgerne i Danmark hurtigt tager digitale muligheder til sig, siger Mads Duedahl.
Han understreger, at digitale løsninger er en uundværlig del af løsningen på kapacitetsudfordringer flere steder i sundhedsvæsenet.
- Det handler om at vi skal hjælpe flere mennesker, hjælpe dem hurtigere, og få mest mulig sundhed for pengene. Internetpsykiatrien er en løsning, som vi ved virker, og som vi kan skalere op, så kapaciteten bliver mangedoblet. På den måde kan vi hjælpe mange flere danskere meget hurtigere, end vi kan i dag, siger Mads Duedahl.
Seks indsatsområder
Foruden en målrettet satsning og udbygning af internetpsykatrien indeholder Danske Regioners udspil i alt seks indsatsområder. De spænder over udvikling af og mere systematisk brug af digital selvhjælp, som rummer et stort potentiale. Understøttelse af almen praksis viden om og dermed mulighed for at henvise til digtale tilbud som det naturlige førstevalg. Og endelig at give regionerne adgang til at etablere egne psykologtilbud. Klinikkerne vil bl.a. kunne tilbyde virtuelle løsninger og gruppeforløb. Initiativerne vil samlet set vil give en bredere vifte med tilbud, så flere borgere kan få psykisk hjælp i tide.
Mads Duedahl understreger, at befolkningens mentale helbred ligger regionerne meget på sinde, og han er derfor glad for, at regeringen også er opmærksom på udfordringerne.
- I regionerne har vi set en udvikling, hvor efterspørgsel og ventelister til psykologbehandling er steget dramatisk, og det har gjort det svært at yde den tidlige hjælp ved begyndende psykiske vanskeligheder, som kan tage meget i opløbet. Det problem imødegår vi med udspillet, og jeg er glad for, at regeringen også planlægger en gennemgribende modernisering af psykologsystemet, ligesom vi hilser midlerne til internetpsykiatrien på finansloven for næste år velkommen siger han.
Vedhæftede filer
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum