Forskning fra AAU kan revolutionere skadedyrsbekæmpelse
Ved at bruge bakterier til at bekæmpe bladlus har insektforskere fra Aalborg Universitet (AAU) og University of Melbourne fundet en vej til en bæredygtig måde at kontrollere bladlus. Bladlus er en af de mest berygtede skadedyr inden for landbruget, og opdagelsen kan derfor få vidtrækkende konsekvenser for landbrug verden over.
Der er godt nyt for landbruget og dystre toner for bladlus, efter at insektforskere fra Aalborg Universitet og University of Melbourne har fundet en måde at bekæmpe en af markens største fjender med biologisk krigsførelse - helt uden pesticider.
I projektet indførte forskerne en specifik bakterie i en art af bladlus, der ikke naturligt husede den.
"Ved at introducere denne bakterie ændrer vi bladlusens egenskaber, så de bliver mindre tolerante over for stress, bliver dårligere til at formere sig og så videre. Vi viser på papir, at bakterien spredes fra moderbladlus til afkom og også fra voksen til voksen," forklarer Torsten Nygård Kristensen, der er professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.
Resultaterne åbner døren for en mere bæredygtig tilgang til skadedyrsbekæmpelse i landbruget. Ved at manipulere med bakterierne kan forskerne potentielt styre og reducere bladluspopulationer på marker, hvilket igen kan minimere risikoen for spredning af plantevirus uden brug af traditionelle pesticider.
"Resultaterne af vores undersøgelse viser, at bakterier kan være nøglen til at erstatte pesticider og skabe mere miljøvenlige løsninger inden for landbrugssektoren," forklarer Torsten Nygård Kristensen.
Videnskaben bag det
Forskningen bygger på årtiers undersøgelser, der viser, at endosymbionter har vidtrækkende virkninger på insekter. "Et eksempel er Wolbachia-bakterier, der er almindelige blandt insekter. Når de overføres til myg, kan Wolbachia blokere transmissionen af denguevirus," siger Perran Stott-Ross, en anden ledende forsker.
Arbejdet er hidtil udført i laboratoriet med planer om at overgå til drivhusstudier takket være ny finansiering fra Carlsberg Foundation. "Samme metode bruges i tropiske områder til at kontrollere myg, der spreder tropiske sygdomme som malaria og dengue, så potentialet er enormt," tilføjer Torsten Nygård Kristensen.
Samfundsmæssige konsekvenser
Mens forskningen stadig er i sine tidlige stadier, er holdet optimistisk med hensyn til dens bredere anvendelser. "I sidste ende håber vi at udvikle værktøjer, der kan hjælpe med at reducere den skade, bladlus gør på afgrøder," fortæller Perran Stott-Ross. "For eksempel ved at frigive endosymbionter, der reducerer virusoverførslen fra bladlus eller udnytte en sæsonbestemt sårbarhed for at nedbringe deres population."
Mens landmænd kæmper med at gøre deres metoder mere bæredygtige og bevæge sig væk fra skadedyrsbekæmpelse ved hjælp af kemikalier, tilbyder denne innovative tilgang håb.
Kontakter
Jakob ElkjærAAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkMads Sejer NielsenJournalist og presserådgiver ved AAU Kommunikation
Tlf:29644981sejer@adm.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet13.11.2024 09:47:24 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
Euro-millioner til Danmark: Fremtidens elnet skal udvikles i Aalborg5.11.2024 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
De største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd er i dag blevet annonceret, og det sætter gang i arbejdet med at udvikle fremtidens klimavenlige udbygninger af elnettet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland.
Mikroboliger udfordrer traditionelle boligformer4.11.2024 13:44:31 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt, hvordan mikroboliger kan bidrage til at løse aktuelle udfordringer inden for bæredygtighed, byudvikling og et presset boligmarked. Interessen for den nye boligform er øget, men der mangler fleksibel lovgivning og mere viden, før tiny houses, mikrolejligheder og micro living for alvor kan få fodfæste i Danmark.
Danskernes adfærd under energikrisen kan drive grøn omstilling31.10.2024 21:37:30 CET | Pressemeddelelse
Danskernes evne til at tilpasse sig hurtigt og ændre adfærd og vaner i en krisesituation kan være et nyttigt redskab, når politikerne skal sikre den grønne omstilling. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet af danskernes adfærd under energikrisen i 2022.
Pindsvinet er nu officielt i voldsom tilbagegang i Europa28.10.2024 21:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mistanken har været der længe, men nu er danske og internationale forskere ikke længere i tvivl. Det europæiske pindsvin er truet i så høj en grad, at den fra i dag ændrer status på IUCN’s rødliste over truede dyr. Flere lande i Europa har oplevet en tilbagegang på mere end 30 procent de seneste 10 år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum