Forskning fra AAU kan revolutionere skadedyrsbekæmpelse
Ved at bruge bakterier til at bekæmpe bladlus har insektforskere fra Aalborg Universitet (AAU) og University of Melbourne fundet en vej til en bæredygtig måde at kontrollere bladlus. Bladlus er en af de mest berygtede skadedyr inden for landbruget, og opdagelsen kan derfor få vidtrækkende konsekvenser for landbrug verden over.

Der er godt nyt for landbruget og dystre toner for bladlus, efter at insektforskere fra Aalborg Universitet og University of Melbourne har fundet en måde at bekæmpe en af markens største fjender med biologisk krigsførelse - helt uden pesticider.
I projektet indførte forskerne en specifik bakterie i en art af bladlus, der ikke naturligt husede den.
"Ved at introducere denne bakterie ændrer vi bladlusens egenskaber, så de bliver mindre tolerante over for stress, bliver dårligere til at formere sig og så videre. Vi viser på papir, at bakterien spredes fra moderbladlus til afkom og også fra voksen til voksen," forklarer Torsten Nygård Kristensen, der er professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.
Resultaterne åbner døren for en mere bæredygtig tilgang til skadedyrsbekæmpelse i landbruget. Ved at manipulere med bakterierne kan forskerne potentielt styre og reducere bladluspopulationer på marker, hvilket igen kan minimere risikoen for spredning af plantevirus uden brug af traditionelle pesticider.
"Resultaterne af vores undersøgelse viser, at bakterier kan være nøglen til at erstatte pesticider og skabe mere miljøvenlige løsninger inden for landbrugssektoren," forklarer Torsten Nygård Kristensen.
Videnskaben bag det
Forskningen bygger på årtiers undersøgelser, der viser, at endosymbionter har vidtrækkende virkninger på insekter. "Et eksempel er Wolbachia-bakterier, der er almindelige blandt insekter. Når de overføres til myg, kan Wolbachia blokere transmissionen af denguevirus," siger Perran Stott-Ross, en anden ledende forsker.
Arbejdet er hidtil udført i laboratoriet med planer om at overgå til drivhusstudier takket være ny finansiering fra Carlsberg Foundation. "Samme metode bruges i tropiske områder til at kontrollere myg, der spreder tropiske sygdomme som malaria og dengue, så potentialet er enormt," tilføjer Torsten Nygård Kristensen.
Samfundsmæssige konsekvenser
Mens forskningen stadig er i sine tidlige stadier, er holdet optimistisk med hensyn til dens bredere anvendelser. "I sidste ende håber vi at udvikle værktøjer, der kan hjælpe med at reducere den skade, bladlus gør på afgrøder," fortæller Perran Stott-Ross. "For eksempel ved at frigive endosymbionter, der reducerer virusoverførslen fra bladlus eller udnytte en sæsonbestemt sårbarhed for at nedbringe deres population."
Mens landmænd kæmper med at gøre deres metoder mere bæredygtige og bevæge sig væk fra skadedyrsbekæmpelse ved hjælp af kemikalier, tilbyder denne innovative tilgang håb.
Kontakter
Jakob ElkjærAAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkMads Sejer NielsenJournalist og presserådgiver ved AAU Kommunikation
Tlf:29644981sejer@adm.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum