Droner, 3D-teknologi og kunstig intelligens, der forlænger levetiden af Storebæltsbroens beton, er kommet på COP28’s grønne klima-database
FN’s World Intellectual Property Organization (WIPO) fremhæver løsningen som klimateknologi i deres grønne database “Green Technology Book”, som bliver offentliggjort på klimakonferencen COP28 den 6. december.

Droner og maskinlæring spiller en afgørende rolle for at kunne forlænge levetiden af Storebæltsbroen. Sund & Bælts anvendelse af de teknologier har nu givet så meget genlyd, at FN’s World Intellectual Property Organization (WIPO) har fremhævet løsningen som klimateknologi i deres flagskib-database “Green Technology Book”.
Databasen bliver offentliggjort på den internationale klimakonference COP28 den 6. december.
Databasen er en gratis offentlig ressource, hvor folk der leder efter løsninger, kan søge blandt mere end 120.000 grønne teknologier. Løsningen er blevet udvalgt blandt hundredvis af løsninger, og det glæder selvfølgelig Bjarne Jørgensen, der er direktør for Commissioning & Large Projects hos Sund & Bælt.
AI analyserer tusindvis af dronebilleder
Som andre betonkonstruktioner er Storebæltsbroen udfordret af, at beton forringes over tid, og at stålkonstruktionen kan blive udsat for rust. For at håndtere det, bruger Sund & Bælt droner og maskinlæringsalgoritmer til at analysere de tusindvis af luftbilleder, som de tager af broen. Billederne gemmes på en digital platform, og algoritmerne identificerer de skader i betonen, som skal repareres.
”Vi er glade for, at erfaringerne fra vores drift kan være til gavn for organisationer i industrien over hele verden gennem denne nye løsning. Med teknologien får vi et endnu bedre indblik i betonens tilstand og derfor bedre muligheder for at udføre forudsigelig vedligeholdelse af broen, som forlænger anlæggets levetid. Teknologien er et væsentligt bidrag til den grønne dagsorden for eksisterende broer og tunneller,” forklarer Bjarne Jørgensen.
Automatisk udvælgelse af billeder
Det er 3D-eksperter fra Alexandra Instituttet, der har hjulpet Sund & Bælt med at videreudvikle løsningen til betoninspektion. Ifølge Tejs Scharling, så er kernen i teknologien, at man automatisk genkender eventuelle skader ved hjælp af kunstig intelligens, der analyserer billeder af betonen.
“Det fungerer på den måde, at flere hundrede 2D-dronebilleder af en bropille bliver konverteret til en 3D-model. Når den kunstige intelligens registrerer samme skade i flere overlappende 2D-billeder, opdages dette gennem 3D-modellen,” fortæller Tejs Scharling, der er Principal Solutions Architect hos Alexandra Instituttet.
Løsningen har lettet den ofte tunge proces med at arbejde med manuelle inspektioner. Teknologien betyder bl.a., at man kan følge den enkelte skades udvikling over tid, og det er med til at forbedre vurderingen af den enkelte skade, så man kan tage bedre beslutninger ift. forebyggende vedligehold.
WIPO’s beskrivelse af Sund & Bælts løsning til betoninspektion kan ses her:
Fakta
The Green Technology Book er en digital publikation, der er knyttet til WIPO GREEN DATABASE, der har til formål at fremhæve løsninger på presserende miljømæssige udfordringer. Bogen blev lanceret sidste år med fokus på klimatilpasning og har indtil nu været besøgt af næsten én million unikke besøgende. I år er fokus på klimabegrænsning og emissionsreduktion i byer, industri og landbrug.
WIPO er et specialiseret FN-agentur baseret i Genève med 192 medlemslande. Det blev oprettet i 1967 for at udvikle et afbalanceret og effektivt internationalt system for intellektuel ejendomsret, der muliggør innovation og kreativitet. WIPO GREEN er en neutral, gratis og offentlig platform, der søger at understøtte implementering af innovative grønne teknologiløsninger.
Billeder
Alexandra Instituttet
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Danmark går forrest i Europa med ny hensigtserklæring: Mulighed for frikøb af data fra danske medier baner vej for ansvarlige, danske sprogmodeller9.4.2025 09:27:58 CEST | Pressemeddelelse
De fleste AI-modeller i dag er trænet på data uden hensyntagen til dataejers rettigheder. Med ny hensigtserklæring sætter Danmark fokus på nødvendigheden af at respektere dataejernes ophavsret. Ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen understreger erklæringen, at vi i Danmark arbejder med kunstig intelligens og sprogmodeller på den danske måde, hvor vi går ansvarligt til værks.
Smedievirksomhed reducerer arbejdstid med 10 procent ved digitalisering af elevatordeleproduktion13.3.2025 14:53:28 CET | Pressemeddelelse
Med en ny produktkonfigurator kan smedevirksomheden Ebbes Kleinsmedie spare op til 10 procent af deres arbejdstid ved at digitalisere opmålingen af karme til elevatordøre.
Alexandra Instituttet får ny marketing- og kommunikationschef7.2.2025 12:32:54 CET | Pressemeddelelse
Louise Hjerrild, der senest kommer fra Inspari A/S, skal styrke Alexandra Instituttets synlighed i it-branchen.
Carletti: De små skridt sætter også motiverende fodspor14.1.2025 09:48:11 CET | Pressemeddelelse
Arbejdet med ESG er for mange virksomheder en forandringsproces, som både påvirker aktiviteter og formidling. For Carletti blev deres Afkoblings-projekt med fokus på kommunikation et vigtigt trin på bæredygtighedstrappen.
Digitaliseringsministeriet bevilger samlet 30,7 millioner til ambitiøst dansk sprogmodels-projekt2.12.2024 11:00:04 CET | Pressemeddelelse
Syddansk og Aarhus Universitet har sammen med Alexandra Instituttet og Københavns Universitet modtaget samlet 30,7 millioner kroner fra Digitaliseringsministeriet til at etablere en ambitiøs R&D platform, Danish Foundation Models (DFM), til at udvikle og anvende sprogmodeller og sprogteknologi i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum