30% af dit indkøb er statsafgifter
Når danskerne handler dagligvarer, lander tre ud ti kroner i statens lommer i form af moms og afgifter. To ud af kronerne er moms, den sidste krone er særlige punktafgifter.
De Samvirkende Købmænd har på baggrund af data fra købmændene dannet sig et billede af en ”almindelig” indkøbskurv, og hvad der i gennemsnit handles for. Det viser, at vi i gennemsnit handler varer for 153 kroner hver gang vi handler fødevarer og andre daglige fornødenheder. Dette dækker naturligvis over store forskelle.
På den baggrund er andelen af moms og afgifter beregnet - og konklusionen er - at der betales ca. 45 kroner i direkte afgift for indkøbet på de 153 kroner. Dertil kommer emballageafgift og de skatter og afgifter, som købmanden senere skal betale.
”For den enkelte dansker betyder det i runde tal, at når man handler for lidt mere 100 kroner dagligvarer, skal du betale cirka 153 kroner for indkøbet på grund af moms og afgifter,” siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør for De Samvirkende Købmænd.
Momsen er den største ”synder”
Momsen er ikke overraskende den største afgift. Danmark har en af de højeste momssatser i EU, og Danmark er det eneste EU-land, der ikke har differentierede momssatser. Men ca. 14-15 kroner i indkøbet går til punktafgifter – f.eks. afgifter på chokolade, is, kaffe, tobak og øl.
”Danmark er det eneste EU-land med en afgift på chokolade og anden slik. Danmark er også det eneste EU-land uden en differentieret moms og langt de fleste lande i EU har en reduceret momssats for fødevarer. Udover Danmark er det faktisk kun Bulgarien, Estland og Litauen, der ikke har en differentieret moms på fødevarer.”
Lad os nu få en fødevaremoms ”Helt tilbage i 2017 fremlagde Saneringsudvalget for punktafgifter en række forslag til oprydning i afgifterne. Nogle forslag er blevet gennemført og andre er ikke. Det er vores klare holdning, at det er tid til at revidere de mange afgifter og samtidig se på mulighederne for en differentieret moms på fødevarer,” siger Jannick Nytoft.
Vedhæftede filer
Om De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Stigningen i butikstyverier skaber utryghed!22.11.2024 10:49:22 CET | Pressemeddelelse
Mens mange former for hverdagskriminalitet som tyveri og indbrud er faldende, går butikstyverierne i en helt anden retning. Nye tal viser nemlig, at antallet af anmeldte butikstyverier forventes at stige med næsten 70 procent fra 2019 til 2024.
Grænsehandlen dækker over en skjult klimabelastning21.11.2024 11:21:13 CET | Pressemeddelelse
Ifølge analysen fra De Samvirkende Købmænd (DSK), udleder danskerne tilsammen over 210.000 tons CO₂e om året som følge af grænsehandelens transport. Det svarer til ca. 0,5% af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser.
Købmændene roser forslag til byrdelettelser fra folketingets erhvervsudvalg14.11.2024 14:58:05 CET | Pressemeddelelse
En arbejdsgruppe i Folketinget har gennem det sidste år arbejdet med at forenkle regler, og flere af DSK’s forslag er blevet taget med. Alt i alt en rigtig god begyndelse, hvor vi håber på en effektiv implementering.
Købmændene kæmper fortsat med butikstyve18.10.2024 12:45:24 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Danmarks statistik viser, at tallet for anmeldte butikstyverier er stabiliseret, men ligger stadig alt for højt samtidig med, at butikstyvene bliver mere truende og aggressive.
Ny rapport viser, at lavere moms på frugt og grønt kan lade sig gøre10.10.2024 12:06:32 CEST | Pressemeddelelse
Skatteministeriet har netop offentliggjort en rapport, hvor de kigger nærmere på mulighederne for differentieret moms i Danmark. Rapporten viser netop, at en lavere moms på frugt og grønt kan lade sig gøre, lyder det fra De Samvirkende Købmænd (DSK).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum