Elever, studerende og fagforeninger demonstrerer i protest mod SU-nedskæringer
Regeringens planer om at afskaffe det fleksible SU-år vil være dårlige for både de unge og samfundet. Sådan lyder det fra flere elev- og studenterorganisationer og fagforeninger, der tirsdag demonstrerer for at bevare SU'en

I dag samles demonstranter på Slotsholmen i København for at sige nej til regeringens planlagte SU-nedskæringer. Regeringen ønsker at fjerne det fleksible SU-år, som i dag giver mulighed for at skifte studie eller blive forsinket på sin uddannelse, uden at skulle sætte sig i gæld. Forslaget fra regeringen er lige på trapperne og derfor samles elever, studerende og fagforeninger for at værne om unges muligheder og rettigheder. Til demonstrationen vil der være taler fra blandt andet elev- og studenterforpersoner, fagforeningsforpersoner fra HK, Dansk Sygeplejeråd og Akademikerne samt partilederne fra SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.
“At fjerne det fleksible SU-år, kommer til at ramme socialt skævt, og kommer til at ramme dem der er i forvejen er på kanten af uddannelsessystemet allerhårdest. Derfor samles vi i dag på tværs af elev-, studenterbevægelse og fagforeninger for at sætte spot på, at vi skal trække Danmark i en anden retning. En retning med mere fleksibilitet i vores uddannelsessystem.” udtaler Esben Bjørn Salmonsen, forperson i Danske Studerendes Fællesråd
Det fleksible SU-år er afgørende for rekrutteringen til professionsuddannelserne fordi mange unge først starter på en akademisk uddannelse, for derefter at finde ud af, at de i virkeligheden gerne vil tage en professionsbachelor. Derudover vil der med regeringens planer, ikke længere være SU nok til at fx sygeplejersker eller lærere kan videreuddanne sig. Fjernelsen af det fleksible SU-år, vil derfor stille studerende på de mellemlange videregående uddannelser dårligt i forhold til muligheden for at læse videre. Det bekymrer Anneline Larsen, forperson for Lærerstuderendes Landskreds:
“I 2021 var det 34% af nye lærerstuderende som havde anden uddannelseserfaring med i bagagen. Hvis regeringen fjerner muligheden for at skifte studie, vil unge låses fast på deres førstevalg og så er det læreruddannelsen og de andre professionsuddannelser, der kommer til at bløde. Det er helt skævt når vi i 2030 vil mangle over 35.000 uddannede pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere. Fjernelsen af det fleksible SU-år vil oven i hatten forringe vores muligheder for at læse videre og så ser det sort ud for professionsuddannelserne.”
Også unge, der endnu står overfor uddannelsesvalg, bliver hårdt ramt. For hvis regeringen lykkes med at fjerne det fleksible SU-år, vil man ikke længere kunne vælge forkert uden at skulle sætte sig i gæld. Det vil lægge et enormt pres på gymnasieelevernes uddannelsesvalg, lyder det fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning:
“Det fleksible SU-år sikrer, at der er plads til at træde forkert uden at skulle sætte sig i gæld. Hvis man fjerner det, vil vi skulle tage vores uddannelsesvalg under nogle meget dårligere omstændigheder end i dag. Det vil føre til dårligere valg og mere pressede unge. Det er helt forrykt. Der er ingen grund til at stramme skruen endnu mere omkring ungdommen.” siger Asger Kjær Sørensen, forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Det er ikke kun elever og studerende, der står sammen i kampen mod SU-forringelser. Også mange store fagforbund står på de unges side i kampen for at sikre et fleksibelt uddannelsessystem. De mener, at et fleksibelt uddannelsessystem er essentielt for at sikre et fleksibelt arbejdsmarked:
“Jeg tror på et samfund, hvor man kan vælge forkert og stadig have en chance. Et samfund, hvor unge har plads til at trække vejret. Og et samfund, hvor dine muligheder for at få en uddannelse ikke dikteres af mor og fars økonomi. Derfor bakker jeg op om demonstrationen.” udtaler Anja C. Jensen, forbundsformand for HK.
Fakta om demonstrationen
Demonstrationen “FORSVAR SU’EN” afholdes på Bertel Thorvaldsens Plads i København den 5. december klokken 13:00-15:00. Demonstrationen er arrangeret af Uddannelsesalliancen som består af følgende organisationer:
-
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)
-
Danske Studerendes Fællesråd (DSF)
-
Lærerstuderendes Landskreds (LL)
-
Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS)
-
HK Ungdom Danmark
-
HK Danmark
-
Akademikerne - AC
-
Danmarks Lærerforening
-
DJØF studerende
-
Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS)
-
Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS)
-
BUPL
-
Gymnasieskolernes Lærerforening (GL)
-
Danske Erhvervsakademiers Studenterorganisation (DESO)
-
Djøf
-
Danske Mediestuderende
-
Modstrøm
-
Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO)
-
Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH)
-
IDA STEM Students
-
DM Studerende
-
IDA
-
DM
Nøgleord
Kontakter
Kontakt for yderligere udtalelser:
Esben Salmonsen, forperson Danske Studerendes Fællesråd (DSF): 28194500
Anneline Larsen, forperson Lærerstuderendes Landskreds (LL): 30925515
Asger Kjær Sørensen, forperson Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS): 50774801
Anja C. Jensen, Forbundsformand HK, HK’s Pressetelefon: 33304890
Kontakt i forbindelse med koordinering af pressedækning til selve demonstrationen:
Anneline Larsen, forperson Lærerstuderendes Landskreds (LL): 30925515
Asger Kjær SørensenForpersonDanske Gymnasieelevers Sammenslutning
Tlf:+45 50 77 48 01asger@dgsnet.dkOm Uddannelsesalliancen
Udannelsesalliancen er en alliance bestående af en bred vifte af elev- og studenterorganisationer og fagforeninger. Organisationerne bag Uddannelsesalliancen står vagt om fleksibiliteten i uddannelsessystemet, da de mener at uddannelse er nøglen til et godt samfund.
Følg pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Gymnasieelever samles til klimatopmøde i Vejle: Kræver grønne skoler i hele landet26.2.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag mødes mere end 160 klimainteresserede gymnasieelever fra 42 forskellige gymnasier til Gymnasieelevernes Klimatopmøde 2025 i Vejle. Klimatopmødet er arrangeret af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og skal gøre gymnasieelever klogere på, hvordan de kan være med til at gøre deres egne gymnasier mere bæredygtige.
Gymnasieelever giver ikke gymnasiereformen topkarakter, tværtimod19.2.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter et langt og dramatisk forhandlingsforløb er regeringens gymnasiereform endelig landet. Selvom der er mange positive elementer med, så er eleverne ikke overbevist om, at reformen bliver den fuldkomne succes, forligskredsen håber.
Gymnasieelever strejker og siger nej til nedskæringer og karakterkrav. " Vi strejker for vores fremtid"11.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag d. 11/11 kl. 13 går gymnasieelever på gaden for at protestere mod regeringens nye reformer. Med fokus på spareplaner, der rammer store gymnasier hårdt, og stigende karakterkrav til optag, ønsker eleverne at beskytte uddannelseskvaliteten og opfordre til investeringer fremfor besparelser. Demonstrationen starter på Rådhuspladsen i København.
Gymnasieelever over hele landet strejker i protest mod nedskæringer og forhøjet karakterkrav.7.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har præsenteret, at de vil spare på 60.000 gymnasieelevers undervisning, samt hæve karakterkravet til gymnasiet. Derfor strejker gymnasieelever i hele landet mandag d. 11 november i forbindelse med en demonstration på Christiansborg Slotsplads.
Elever og studerende markerer Folketingets åbning med krav om investeringer i fremtidens uddannelser1.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Folketinget åbner, mødes elever og studerende på Christiansborg for at kræve investeringer i fremtidens uddannelser. Med bannere, morgenkaffe og guldkarameller opfordrer de politikerne til at investere i kvalitet og faglighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum