DI: Lønløft blev ikke en ren gavebod
Dansk Industri er arg modstander af indblanding i den danske model, men vurderer dog, at aftalen om lønløft i det offentlige er blevet bedre, end da ideen først blev lanceret

En trepartsaftale om lønløft til udvalgte offentligt ansatte er landet, efter at indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), kulturminister Jakob Engel-Schmidt og finansminister Nicolai Wammen (S) er blevet enige med offentlige arbejdsgivere og lønmodtagere. I landets største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation Dansk Industri (DI) er der ikke udelt begejstring for aftalen.
- Det er utidig indblanding i den danske model, når politikere vil blande sig i løndannelse. Hvis politikerne i tide og utide blander sig for at løse et problem på kort sigt af økonomiske og politiske årsager, så ødelægger de muligheden for, at arbejdsmarkedets parter kan forhandle løn og vilkår på lang sigt, siger Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI.
- Det er en skævvridning at tilgodese nogle faggrupper frem for andre, og det bliver en sten i det maskineri, som den danske model er, og som er så vigtig for vores samfund.
Vigtigt, at det ikke gentager sig
- Det er en vigtig del af aftalen, at parterne anerkender at denne indblanding i den danske model aldrig skal gentage sig, og at vi dermed nu vender tilbage til det kendte princip om, at det er og skal være de konkurrenceudsatte private erhverv, som lægger linje for lønudviklingen i Danmark, siger Kim Graugaard.
- Heldigvis er aftalen om et offentlig lønløft blev ikke en ren gavebod. Det er godt, at der er kommet flere partier med om forhandlingsbordet, for det har trods alt trukket et dårligt forslag i en bedre retning.
Nogle gode ideer
DI-direktøren peger på, at overtidsbetalingen primært skal gå til fuldtidsmedarbejdere, og at der kommer flere penge til lokale lønforhandlinger.
- Der har i årevis været mangel på arbejdskraft, og derfor er det rigtigt at belønne dem, der vil gå fra deltid til fuld tid. Der er en meget stor arbejdskraftreserve i det offentlige, fordi så mange arbejder på deltid, siger Kim Graugaard.
- Det er en også god ide, at man tilskynder, at langt flere tager del i vagtarbejdet, og at man lokalt kan belønne dem, der gør en særlig indsats. Det har manglet.
- Det er dog afgørende at være opmærksom på, at de gode ideer først skal udmøntes konkret ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det er derfor først muligt at bedømme resultatet, når de er overstået.
Kim Graugaard understreger, at man politisk stadig skal gøre, hvad man kan for at øge arbejdsudbuddet og øge de økonomiske incitamenter til, at flere vil arbejde mere ved fx at se på skatten på arbejde.
Billeder
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Stort løft af erhvervsuddannelserne bekræfter, at flere faglærte er topprioritet6.5.2025 21:02:01 CEST | Pressemeddelelse
Det permanente løft af erhvervsuddannelserne bør være et vendepunkt. Derfor vil Dansk Industri også holde øje med om fremtidens faglærte møder moderne udstyr, dygtige undervisere og kvalitet, der matcher erhvervslivets behov.
MAN Energy Solutions og ReDI School of Digital Integration er blandt vinderne ved Danish Diversity Awards 20256.5.2025 19:00:55 CEST | Pressemeddelelse
Gratis uddannelse til flygtninge og en bred indsats for at styrke mangfoldigheden på arbejdspladsen med årshjul og guidebog hædres nu med diversitetspriser.
Presseinvitation til Danish Diversity Awards 202530.4.2025 13:39:57 CEST | Pressemeddelelse
Rufus Gifford, Magnus Heunicke og Poornima Luthra er på programmet, når Dansk Industri og Goodtalks fejrer mangfoldigheden den 6. maj i Industriens Hus.
NIS2 står for døren – er Danmark og erhvervslivet klar?30.4.2025 13:33:04 CEST | Presseinvitation
Nogle af verdens skrappeste krav til cybersikkerhed træder inden længe i kraft, og så skal vi, som samfund, være klar til at efterleve reglerne. Er vi det? Og hvordan bliver vi cybersikre i en tid med historisk stor usikkerhed i verden? De spørgsmål drøfter ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, førende eksperter og erhvervsledere på NIS2-konference.
DI: Vejen til 2030-klimamålet er klar - nu skal ambitioner blive til handling30.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er godt på vej til at indfri 70 procents reduktionsmålet i 2030. Nu afhænger det af implementeringen, så de politiske aftaler bliver omsat til konkret handling. Samtidig viser årets fremskrivning for første gang nogensinde den forventede udvikling af danske CO₂-emissioner helt frem til 2050. For at komme i mål er der brug for, at vi allerede nu kigger frem mod klimaneutralitet i 2045 og sikrer klare rammer for erhvervslivet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum