COP28: Danmark støtter udrulning af vedvarende energi i Afrika med teknisk assistance og finansiering
I dag har Danmark lanceret en støttepakke til initiativet Accelerated Partnership for Renewables in Africa (APRA). Danmark bidrager med i alt 128 mio. kr. til pakken, som har som hovedformål at sikre mere vedvarende energi til Afrika.
”Udrulningen af vedvarende energi kræver gode rammebetingelser, finansiering og investeringer samt engagement fra den private sektor. Det vil vi gerne støtte fra dansk side. Derfor forpligter Danmark sig nu til at bidrage til en række indsatser under det gode initiativ APRA. Der er tale om et ligeværdigt partnerskab under afrikansk ledelse, hvor Kenyas lederskab har været afgørende. Vi opfordrer alle aktører – både offentlige og private - til at samles og deltage i det gode initiativ. Sammen kan vi realisere APRA's vision og skabe en bæredygtig energifremtid og grøn udvikling for Afrika," siger minister for udviklingsbistand og global klimapolitik, Dan Jørgensen.
Danmark, Tyskland og IRENA (International Renewable Energy Agency) har været medinitiativtagere til APRA, der ikke mindst er drevet af Kenya og premierminister Rutos personlige lederskab. APRA er et partnerskab med ambitiøse afrikanske lande, der på sigt har planer om at have 100% vedvarende energi i deres energimiks. Partnerskabet omfatter i tillæg til Kenya også Etiopien, Rwanda, Namibia, Zimbabwe og Sierra Leone. Fra dansk side anses APRA, som en mulig katalysator for grøn handling og inspiration til andre.
Omtrent halvdelen af befolkningerne i Afrika Syd for Sahara er uden adgang til energi, og der er betydelige udfordringer med forsyningsstabiliteten. At udrulle vedvarende energi giver ikke bare strøm i kontakten, men er også et redskab til at skabe nye økonomiske muligheder på tværs af kontinentet og derved bekæmpe fattigdom. Derfor har Danmark været medinitiativtager og lancerer nu også konkret støtte til initiativet.
Initiativet omfatter teknisk assistance og støtte til policyudvikling for at forbedre rammebetingelserne for udrulningen af vedvarende energi i Afrika, bidrag til at mobilisere den nødvendige finansiering samt fokus på styrket engagementet fra den private sektor i den grønne omstilling på kontinentet. Med støtten hjælper Danmark med at gøre det mere attraktivt at investere i den grønne omstilling i Afrika.
FAKTA
Det danske bidrag på samlet ca. 128 mio. kr. består af:
- 100 mio. kr. til ”The Sustainable Energy Fund for Africa” (SEFA) bl.a. med henblik på sikre øgede investeringer til den grønne omstilling.
- Ca. 10 mio. kr. til Energistyrelsens rejseholde, der bl.a. skal yde teknisk assistance til at styrke rammebetingelser.
- 18 mio. kr. til IRENA mhp. at facilitere initiativet.
Billeder
Følg pressemeddelelser fra COP 28
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra COP 28
COP28: Danmark lancerer klimafinansiering for over ni milliarder kroner4.12.2023 12:59:18 CET | Pressemeddelelse
I dag på FN’s klimakonference, COP28, har Danmark lanceret et tiltag, der skal sætte skub i de private investeringer til den grønne omstilling. Konkret er der tale om initiativet Blended Finance for Energy Transition (BFET), hvor en række lande stiller offentlig kapital som sikkerhed for, at private aktører kan investere i den grønne omstilling. Danmark og USA bidrager hver især med ca. 100 millioner kroner, igennem en udbudsrunde drevet af USAID og USA’s særlige klimarepræsentant, John Kerrys, kontor.
Vedtagelsen af en ny fond for tab og skader er gode nyheder for FN’s klimaforhandlinger1.12.2023 15:13:54 CET | Nyhed
En ny fond for klimarelaterede tab og skader er i dag faldet på plads på den første dag af FN’s klimatopmøde COP28 i Dubai. Fonden skal hjælpe de udviklingslande der er hårdest ramt af klimaforandringerne.
COP28: Danmark støtter de mest klimasårbare lande med 350 mio. kr.1.12.2023 12:49:11 CET | Pressemeddelelse
I dag annoncerede Statsminister Mette Frederiksen Danmarks bidrag til en ny fond for klimarelaterede tab og skader på 175 millioner kroner, der skal hjælpe de udviklingslande, der er hårdest ramt af klimaforandringerne. Fonden er netop vedtaget på COP28.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum