Udenrigsministeriet

COP28: Danmark støtter udrulning af vedvarende energi i Afrika med teknisk assistance og finansiering

Del

I dag har Danmark lanceret en støttepakke til initiativet Accelerated Partnership for Renewables in Africa (APRA). Danmark bidrager med i alt 128 mio. kr. til pakken, som har som hovedformål at sikre mere vedvarende energi til Afrika.

Statsminister Mette Frederiksen annoncerer Danmarks bidrag til APRA på COP28
Statsminister Mette Frederiksen annoncerer Danmarks bidrag til APRA på COP28 Foto: Statsministeriet

”Udrulningen af vedvarende energi kræver gode rammebetingelser, finansiering og investeringer samt engagement fra den private sektor. Det vil vi gerne støtte fra dansk side. Derfor forpligter Danmark sig nu til at bidrage til en række indsatser under det gode initiativ APRA. Der er tale om et ligeværdigt partnerskab under afrikansk ledelse, hvor Kenyas lederskab har været afgørende.  Vi opfordrer alle aktører – både offentlige og private - til at samles og deltage i det gode initiativ. Sammen kan vi realisere APRA's vision og skabe en bæredygtig energifremtid og grøn udvikling for Afrika," siger minister for udviklingsbistand og global klimapolitik, Dan Jørgensen. 

Danmark, Tyskland og IRENA (International Renewable Energy Agency) har været medinitiativtagere til APRA, der ikke mindst er drevet af Kenya og premierminister Rutos personlige lederskab. APRA er et partnerskab med ambitiøse afrikanske lande, der på sigt har planer om at have 100% vedvarende energi i deres energimiks. Partnerskabet omfatter i tillæg til Kenya også Etiopien, Rwanda, Namibia, Zimbabwe og Sierra Leone. Fra dansk side anses APRA, som en mulig katalysator for grøn handling og inspiration til andre. 

Omtrent halvdelen af befolkningerne i Afrika Syd for Sahara er uden adgang til energi, og der er betydelige udfordringer med forsyningsstabiliteten. At udrulle vedvarende energi giver ikke bare strøm i kontakten, men er også et redskab til at skabe nye økonomiske muligheder på tværs af kontinentet og derved bekæmpe fattigdom. Derfor har Danmark været medinitiativtager og lancerer nu også konkret støtte til initiativet. 

Initiativet omfatter teknisk assistance og støtte til policyudvikling for at forbedre rammebetingelserne for udrulningen af vedvarende energi i Afrika, bidrag til at mobilisere den nødvendige finansiering samt fokus på styrket engagementet fra den private sektor i den grønne omstilling på kontinentet. Med støtten hjælper Danmark med at gøre det mere attraktivt at investere i den grønne omstilling i Afrika.  

FAKTA 

Det danske bidrag på samlet ca. 128 mio. kr. består af:

  • 100 mio. kr. til ”The Sustainable Energy Fund for Africa” (SEFA) bl.a. med henblik på sikre øgede investeringer til den grønne omstilling. 
  • Ca. 10 mio. kr. til Energistyrelsens rejseholde, der bl.a. skal yde teknisk assistance til at styrke rammebetingelser. 
  • 18 mio. kr. til IRENA mhp. at facilitere initiativet. 

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye