Ny måling: Næsten hver anden dansker (47,6%) støtter nu forslaget om at hæve abortgrænsen til 18. uge
Ny Voxmetermåling viser, at næsten hver anden dansker (47,6%) nu er enig i at hæve abortgrænsen til 18. uge, og at opbakningen til forslaget er bredt forankret i forhold til køn og alder.
Efter et års samfundsdebat om abortgrænsen i Danmark, viser ny måling foretaget af Voxmeter for Sex & Samfund, at 47,6% af danskerne støtter forslaget om at hæve abortgrænsen til uge 18. 29,2% svarer i målingen, at de ikke er enige i forslaget, mens 23,2% svarer ’Ved ikke’.
Dermed er næsten halvdelen af danskerne enige med Sex & Samfund og et flertal i Etisk Råd i, at den nuværende abortgrænse bør hæves fra 12. til 18. graviditetsuge.
”Den nye måling viser, at mange danskere er klar til at ændre en forældet lovgivning, som hverken har fulgt med den medicinske udvikling eller synet på kvinders selvbestemmelse. Vi håber, at politikerne lytter og styrker den fri abort ved at løfte ugegrænsen til uge 18,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Flere end tidligere
I august 2022 foretog Epinion en måling for Altinget, hvor de målte danskernes holdning til, hvad der skal ske med grænsen for fri abort. Dengang svarede kun 13% af danskerne, at de mente grænsen skulle hæves.
Efter Sex & Samfund præsenterede sit forslag til en reformering af den danske abortlov i januar 2023, foretog Voxmeter en måling for Ritzau, der ligner den nyeste måling for Sex & Samfund fra november 2023. I januar 2023 bakkede 36,6% af danskerne op om en ugegrænse på 18 uger, mens den nyeste måling viser en stigning i opbakningen på 11 procentpoint.
”For et halvandet år siden var der færre danskere, som ønskede at flytte grænsen for den fri abort. I dag er det næsten halvdelen af danskerne, der ønsker at flytte grænsen for fri abort. Det viser, at det betyder noget, når vi i samfundet diskuterer og øger viden om et følsomt emne, som for mange kan være meget intimt og personligt. I en verden hvor et emne som abort skaber polarisering i mange samfund, har vi i Danmark formået at have en saglig og ikke-polariserende debat, hvor mange stemmer har fået mulighed for at komme til orde. Det kan vi godt være stolte af,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Bred folkelig opbakning
I den nyeste måling svarer over halvdelen af danskerne, at abortspørgsmålet for dem er ’betydningsfuldt’ eller ’meget betydningsfuldt’.
Desuden viser målingen, at opbakningen til forslaget om en abortgrænse på uge 18 fordeler sig mere ligeligt på mænd og kvinder end tidligere. Målingen viser også, at danske mænd og kvinder er næsten helt enige i, at det skal være muligt at få en abort senere end i 12. uge af graviditeten uden særlig tilladelse fra myndighederne.
Ser man på de aldersgrupper, som er enige i forslaget om at hæve abortgrænsen, er der heller ikke lige så store udsving som tidligere. Især danskerne over 35 år har ændret holdning til forslaget siden januar, mens de unge bevarer samme tilslutning.
”Det er positivt, at opbakningen til at hæve abortgrænsen er bredt forankret i den danske befolkning på både køn og alder,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Nuværende regler for abort i Danmark (Kilde: Sundhed.dk)
- Kvinder over 18 år, der opholder sig i Danmark, har fri adgang til abort før udgangen af 12. graviditetsuge. Hvor langt graviditeten er nået, vurderer man ved en ultralydscanning. Kvinden skal ikke begrunde sit valg.
- I hver region findes et Samråd for abort og sterilisation, der tager stilling til de sager, hvor kvinden er længere henne end 12 uger. Samrådet består af 3 personer: To læger og en person fra kommunen med en social eller juridisk uddannelse.
- Er kvinden under 18 år og ugift, skal der være tilladelse til aborten fra forældre (eller værge). Hvis en kvinde ikke vil involvere sine forældre, kan Samrådet efter ansøgning give tilladelse til abort uden forældresamtykke.
Kontakter
Pernille Buch
Tlf:29714222pb@sexogsamfund.dkVedhæftede filer
Om Sex & Samfund
Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.
Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.
Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.
Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Ny ekspertgruppe skal styrke Danmarks rolle i global sundhed27.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række førende eksperter skal komme med deres anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive en stærkere spiller på den globale sundhedsscene.
Barnevognsmarch 2024: Gå for verdens mødre i fem danske byer6.5.2024 16:59:40 CEST | Pressemeddelelse
Globalt dør 786 kvinder hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor går hundredvis af forældre og børn med i Barnevognsmarchen 2024 for at støtte kampen mod mødredødelighed. Det foregår på Mors Dag d. 12. maj i København, Aalborg, Odense, Roskilde og Helsingør.
Sex & Samfund om ny abortlov: Historisk sejr for danske kvinders ret til egen krop3.5.2024 06:58:00 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om en ny abortlov. Sex & Samfund glæder sig over nyheden.
Tuborgfondet støtter Sex & Samfunds nye indsats: Flere unge for samtykke1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra Tuborgfondet vil frivillige i Sex & Samfund de næste 2½ år engagere unge fra hele landet til dialog om, hvordan vi får skabt en ny samtykkekultur. Det skal ske gennem oplysende events, kampagner og samtaleaktiviteter. Projektet har særligt fokus på, at alle unge - på tværs af køn, geografi og holdninger - føler sig inkluderet og inviteret ind i samtalen om samtykke.
Sex & Samfunds kampagne Uge Sex sætter skærmkroppen på skoleskemaet5.2.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse
Danske unge bruger næsten fire timer dagligt på sociale medier, hvor de eksponeres for kropsidealer, som er svære at leve op til. Så svære, at de ville ønske, at deres egen krop så anderledes ud. Omkring hver anden får lyst til at tabe sig. En ud af tre får lyst til at lave om på deres krop med kosmetiske indgreb. På skærmen er der ikke plads til usikkerhed og det skaber en afgrund mellem det, de unge ser i spejlet og det de ser på skærmen. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på skærmkroppen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum