Folkekirkens Nødhjælp

COP’en starter med en historisk sejr for de mest klimaudsatte

Del
Francis Botha (NCA/DCA) - ikke til deling

COP28 er knapt gået i gang, og alligevel ligger der nu en historisk aftale på bordet. Verdens lande er blevet enige om betingelserne for tab-og-skade fonden, der skal hjælpe med at håndtere skaderne i samfund efter klimakatastrofer. Når ulykken er sket og har smadret folks liv. En form for global forsikringsordning. Folkekirkens Nødhjælps klimachef, Mattias Söderberg, siger:

”Det er en historisk sejr for verdens mest klimaudsatte samfund, der nu får en form for global forsikringsordning, når først ulykken er sket og de har mistet alt, hvad de ejede. Det er en fond rettet mod mennesker i klimaudsatte lande, der ikke har adgang til private forsikringer eller nationale støtteordninger. Så med beslutningen markerer verdens lande, at mennesker, der bliver ramt af klimakatastrofer, ikke skal stå alene. Der vil findes støtte og hjælp at hente i den nye fond.”

Debatten om tab-og-skade begyndte allerede i 1991, hvor det lille ø-rige, Vanuatu, begyndte at spørge ind til, hvem der skulle betale regningen for klimakatastroferne. Nu, mere end 30 år senere, har en fond materialiseret sig. Mattias Söderberg ser det som et skridt i den rigtige retning, men maner også til besindelse:

”Enigheden om tab-og skade fonden er et politisk vigtigt resultat, der kan åbne op for bedre samarbejde og dialog i den internationale klimadebat og i de videre forhandlinger på COP28. Men det er klart, at fonden slet ikke rækker til de massive klimaødelæggelser, verden står midt i, og som kun bliver værre og værre. Der er brug for langsigtet stabil finansiering til de mange millioner mennesker, der får deres liv smadret af ekstremt vejr.”

Der har indtil videre kommet løfter på over to milliarder kr. til fonden, og det er meget muligt, at der kommer flere penge i løbet af de kommende dage. Også Danmark lover at bidrage til fonden.

Selvom bidrag til fonden er en god måde at starte COP’en på, er Mattias Söderberg bekymret for, hvad aftalen får af betydning for de kommende forhandlinger:

”Vi får at se, hvad enigheden om tab-og-skade fonden får af betydning for de videre forhandlinger på COP28 af mødet. Vores bekymring er, at beslutningen måske kan bruges taktisk til at blokere for vigtige beslutninger om reduktion af fossile brændstoffer og finansiering af klimatilpasning, som jo også er kæmpe udfordringer.”

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp samler verden om klimafinansiering i New York26.9.2024 12:44:46 CEST | Pressemeddelelse

På FN’s General Forsamling har Folkekirkens Nødhjælp med en række samarbejdspartnere afholdt et event med 80 deltagere, om finansiering af klimatilpasning. Deltagerne var ministre, embedsmænd, klimaeksperter og repræsentanter fra nogle af de største klimaorganisationer. Det resulterede i mange vigtige input til det kommende klimatopmøde COP29 i Baku. Fra Holland, USA, Malawi, Brasilien, Samoa – verden rundt - var der enighed om behovet for stærkere partnerskaber, innovativ finansiering og globalt samarbejde. “Nu skal der skrues op for konkret klimahandling. Der er behov for at øge den politiske opbakning til klimatilpasning. Landene skal stå sammen for at sikre, at COP29 og fremtidige møder leverer øget finansiering og handling på klimatilpasningsområdet,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Yusuf Mkungula, departementschef i Ministeriet for Naturressourcer og Klimaforandringer i Malawi, opfordrede det Globale Nord til at levere på deres løfte om at fordoble

Folkekirkens Nødhjælp: Op mod 100.000 mennesker på flugt i Libanon24.9.2024 15:34:15 CEST | Pressemeddelelse

“Vi står parat til at hjælpe de op mod 100.000 civile, der er sendt på flugt på grund af de seneste dages israelske angreb på Hizbollah i det sydlige Libanon og andre dele af landet,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Folk søger mod hovedstaden Beirut, Saida, Mount Libanon og længere nordpå i Libanon, De mange fordrevne kommer oven i de mange tusinde mennesker, der siden krigen i Gaza er tvunget fra hus og hjem i det sydlige Libanon på grund krigshandlingerne mellem Israel og Hizbollah. “Vi har sat vores arbejde med minerydning og ueksploderet ammunition i Libanon i midlertid bero på grund af situationen og eskaleringen af krigen.” “Vores folk gør nu parat til at uddele mad, hygiejneartikler og yde beskyttelse til fordrevne i tæt samarbejde med lokale myndigheder, FN, andre internationale organisationer og partnere. De frygter, at situationen eskalerer yderligere," siger generalsekretæren. Den humanitære situation i Libanon var meget vanskelig allerede inde

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye