AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

30.000 unge mellem 25 og 29 år er uden job og uddannelse

Del

Der er 2.600 flere 25-29-årige unge, der hverken er i arbejde eller i gang med en uddannelse, end der var i 2016, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). De risikerer at blive glemt på perronen, mens politikerne har fokus på de 15-24-årige, mener analysechef.

RETTELSE: Ved udsendelsen af denne pressemeddelelse var kommunerne Langeland, Sorø og Lemvig fremhævet som værende i top-3 over kommuner med den værste udvikling. Det var ikke korrekt. Det er kommunerne Langeland, Mariagerfjord og Tønder, der er i top-3.

UNGE UDEN JOB OG UDDANNELSE

30.000 ufaglærte unge mellem 25 og 29 år er ikke i gang med en uddannelse og har ikke noget arbejde. Siden 2016 er der ovenikøbet sket en lille stigning i antallet.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

”Det er bekymrende, at så mange unge er parkeret på sidelinjen. På sigt kan det blive et stort problem for den enkelte, der ikke bliver en del af arbejdsmarkedet, og det vil øge de samfundsøkonomiske udgifter,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Politikerne, embedsværket og kommunerne har stort fokus på de 43.000 unge uden job og uddannelse, der er mellem 15 og 24 år. Det er rigtig positivt. Men blandt de lidt ældre unge er der også en meget stor gruppe, der står udenfor. De bliver lidt glemt,” siger Emilie Damm Klarskov.

Udvid den kommunale ungeindsats

Det er bestemt fra Christiansborg, at alle kommuner skal have en kommunal ungeindsats målrettet unge under 25 år.

Ungeindsatsen indeholder blandt andet vejledning om valg af uddannelse og erhverv, ligesom alle unge skal have en plan for videre uddannelse, når de forlader grundskolen. Men ungeindsatsen gælder altså ikke for de 25-29-årige.

”Kommunerne har ansvar for at hjælpe unge på vej mod uddannelse eller beskæftigelse, men ungeindsatsen er begrænset til de 15-24-årige. Vi foreslår, at man udvider den kommunale ungeindsats til også at gælde for de 25-29-årige,” siger Emilie Damm Klarskov.

”To ud af tre af de 25-29-årige uden job og uddannelse modtager en offentlig ydelse. Så gruppen er i høj grad allerede i kontakt med kommunerne, der dermed har en god indgang til at hjælpe dem. Men det kræver, at man investerer i indsatser, der virkelig rykker noget,” siger Emilie Damm Klarskov.

Analysens hovedkonklusioner

  • Cirka 30.000 unge mellem 25 og 29 år har ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse og er heller ikke i gang med hverken uddannelse eller job.

  • Siden 2016 er der sket en stigning på cirka 2.600 flere unge mellem 25 og 29 år, der er uden job og uddannelse, mens niveauet de seneste fem år er stagneret.

  • Udviklingen dækker over geografiske forskelle. Mens der er færrest 25-29-årige uden job og uddannelse i de største byer, er gruppen vokset i især mange jyske og fynske kommuner.

  • Værst har udviklingen været i kommunerne Langeland, Mariagerfjord og Tønder, hvor andelen af 25-29-årige uden job og uddannelse er steget hhv. 5,4, 4,0 og 3,8 procentpoint fra 2016 til 2022.

  • Omvendt er andelen af 25-29-årige uden job og uddannelse faldet med 4,7 procentpoint i vestegnskommunerne Høje-Taastrup og Albertslund og med 3,0 procentpoint i Ringsted.

Læs analysen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Beskæftigelsen blandt seniorer buldrer afsted – især blandt faglærte og ufaglærte15.7.2024 08:07:30 CEST | Pressemeddelelse

Gennem de senere år er beskæftigelsen blandt seniorer steget markant, men det gælder især blandt ufaglærte, faglærte og personer med korte videregående uddannelser, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I nogle brancher er seniorerne overrepræsenterede. Det gælder for eksempel i ejendomshandel og andre serviceerhverv. I andre branche er seniorerne underrepræsenterede.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye