Københavns Universitet      -        Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Kendt ansigt bliver ny institutleder for fysikerne

Del

Professor Joachim Mathiesen tiltræder fra 1. december 2023 som ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Her får han ansvaret for at lede et institut i rivende national og international udvikling.

Professor Joachim Mathiesen er ny institutleder på Niels Bohr Institutet.
Professor Joachim Mathiesen er ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Foto: Ola Jakub Joensen

Joachim Mathiesen er ikke helt ubekendt med rollen som institutleder. Dels har han som viceinstitutleder for forskning siden 2019 arbejdet tæt sammen med sin forgænger på posten, dels har han siden 1. september i år været konstitueret institutleder.

Som ny institutleder overtager Joachim Mathiesen ledelsen af et højt profileret institut, der er kendt for sin forskning og uddannelse verden over. Sådan skal det fortsat være, og derfor er der også et par særlige fokusområder.

”Det er vigtigt for Niels Bohr Institutet, at vi fortsat kan tiltrække dygtige forskere fra både Danmark og udlandet. Hvis vi skal kunne det, skal vi tilbyde et attraktivt forsknings- og arbejdsmiljø. Vi skal have højt til loftet, være inkluderende og sikre mangfoldighed blandt vores ansatte. Vi skal samtidig blive bedre til at sikre karriereudviklingen for vores yngre forskere. Ikke alle vil fortsætte hos os efter Ph.d.’en eller jobbet som post.doc, så derfor skal vi være gode til at drøfte andre karrieremuligheder med dem,” siger Joachim Mathiesen, som også vil have fokus på studiemiljø og de specialiserede kandidatuddannelser på Niels Bohr Institutet:

”Vi har nogle særlige uddannelser inden for kvanteinformatik, nanoscience og klima. Uddannelser, som vi samarbejder med andre om. Dem skal vi fortsat udvikle til gavn for samfundet.”

Erfaring som både forsker og leder

47-årige Joachim Mathiesen har selv både en kandidat og Ph.d. fra Niels Bohr Institutet i 2004. Herefter fulgte en forskerkarriere i udlandet. Først i Israel på The Weizmann Institute of Science, siden i Norge, hvor han begyndte som post doc på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, siden som adjunkt og senere professor i fysik på Oslo Universitet.

I 2009 vendte han tilbage til Niels Bohr instituttet som lektor i modellering af komplekse systemer, hvor han sammen med kolleger blandt andet undersøger, hvordan væskestrømme opfører sig i porøse strukturer, når der er flere faser til stede på en gang. Det kunne for eksempel være en undersøgelse af, hvordan næringsstoffer spredes i det øvre jordlag, hvor der både er luft og vand til stede.

Siden 2019 har Joachim Mathiesen varetaget posten som viceinstitutleder for forskning på instituttet, og han kender således allerede Niels Bohr Instituttet rigtig godt indefra. Det ser konstitueret dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Grete Bertelsen, som en fordel.

”Niels Bohr Institutet har en stor spændvidde i sin forskning og nyder særdeles stor anerkendelse nationalt og internationalt set. Ydermere er der stor søgning af både nationale og internationale studerende til vores fysikuddannelser, der uddanner eftertragtede kandidater til både offentlige og private virksomheder. Der er således nok at holde styr på, og her er jeg overbevist om, at Joachims indsigt vil komme både instituttet og fakultetets samlede ledelse til gavn,” siger Grete Bertelsen.

Joachim Mathiesen overtager jobbet som institutleder fra Jan Thomsen, som nu er professor på instituttet og COO i instituttets nye kvantecenter, The Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme.

Nøgleord

Kontakter

Birgitte LyhneKommunikationschefDet Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Tlf:9356 5864

Links

Om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.

Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

AI method reveals millions of dead trees hidden among the living before California’s historic 2020 wildfires11.6.2024 13:26:57 CEST | Press release

University of Copenhagen scientists may have found a new explanation for the California wildfires of 2020. Applying AI to detailed aerial photos, they created a unique dataset detailing mortality down to single trees for all of California State. This revealed individual and clustered tree death spread out among the living on a large scale. The new AI-model will increase understanding of tree mortality and give us a chance to prevent droughts, beetles and flames from destroying the world’s forests.

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 202011.6.2024 11:47:41 CEST | Pressemeddelelse

Forskere fra Københavns Universitet har muligvis opdaget ny forklaring på de enorme skovbrande, der hærgede Californien i 2020. Ved at anvende AI på detaljerede luftfotos, har de skabt et unikt datasæt, der viser dødelighed ned til det enkelt træ i hele staten. Projektet har afsløret døde træer i klynger og enkeltvis - skjult blandt de levende i stor skala. Den nye AI-model vil øge forståelsen af trædød, og give os en chance for at forhindre, at tørke, biller og flammer ødelægger verdens skove.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye