Aarhus Universitet: Arts

Simona Zetterberg-Nielsen forsvarer sin doktordisputats

Del

Fredag den 8. december kl. 13.00 forsvarer ph.d. i nordisk sprog og litteratur, Simona Zetterberg-Nielsen sin doktordisputats: ”Fiktionens fødsel- fremkomsten af den danske roman”

Simona Zetterberg-Nielsens videnskabelige arbejde har været centreret omkring begrebet 'fiktionalitet'.  

Disputatsen, ”Fiktionens fødsel – fremkomsten af den danske roman” kortlægger den danske romans opkomst og udvikling i 1700-tallet. Den udfordrer antagelsen om, at der ikke blev skrevet nogen nævneværdige romaner på dansk i århundredet. Desuden giver den et også i internationalt perspektiv helt nyt bud på, under hvilke betingelser romangenren opstod som fiktionsgenre.

Afhandlingen bygger på alle de danske romaner fra 1700-tallet

77 danske romaner udgør det empiriske grundlag for disputatsen. Afhandlingen viser, at disse fordeler sig på tre hovedgenrer: 

  • Rejseromaner fra 1740’erne til 60´erne af Ludvig Holberg, Erik Pontoppidan, Carl August Thielo, Niels Prahl med flere
  • Historiske romaner fra 1770´erne til 80´erne med Peter Frederik Suhm og Christen Henriksen Pram
  • Opdragelsesromaner fra 1780´erne til 1800 af blandt andre Charlotta Dorothea Biehl, Emanuel Balling og Knud Lyhne Rahbek

Om Simona Zetterberg-Nielsen
Simona Zetterberg-Nielsen er ph.d. i nordisk sprog og litteratur. Hun leder Centre for the Rise of Science and Fiction og sammen med Karen-Margrethe Simonsen forskningsprogrammet Historiske Studier af Kunst, Litteratur og Kultur. Hun har udgivet en række bøger og artikler om fiktionalitet, fiktion og 1700-talsromanen.

Tid og sted for disputatsforsvar

Disputatsforsvaret finder sted i Aulaen, bygning 1412, Nordre Ringgade 4, 8000 Aarhus C
Tilmelding til forsvaret: https://events.au.dk/disputatsforsvarsimonazetterberg-nielsen/tilmelding

Kontakter

Simona Zetterberg-Nielsen

Mail: norsz@cc.au.dk

Tlf.: 22635477

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Dansk film er helt sin egen31.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny EU-forskningsrapport med titlen Small European Film Markets: Portraits and Comparisons tegner et billede af dansk film som en ener inden for europæisk film. Rapporten udspringer af Horizon Europe-projektet, CresCine (2023-2026), og blev lanceret sidste uge på filmfestivalen i Cannes. Rapporten sammenligner dansk film med seks andre små europæiske filmlande på en lang række parametre. De øvrige lande er Estland, Belgien (Flandern), Irland, Kroatien, Litauen og Portugal. Den primære periode for sammenligningerne er 2014-2022, mens nyere tendenser kommenteres undervejs.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye