Farvel til tusindkronesedlen
Tusindkronesedlen udfases efter 31. maj 2025. Købmændene hilser initiativet velkommen.
”En tusindkroneseddel kan være som Sorteper i et spil kort. Tusindkronesedler kan ikke benyttes som byttepenge, og det er dyrt, at aflevere kontanter i bankerne. Vi hilser derfor udfasningen velkommen”, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd, DSK.
Analysen fra Nationalbanken åbner samtidig op for en debat om den såkaldte kontantpligt. Hos De Samvirkende Købmænd lyder i den forbindelse en stor opfordring til, at politikerne giver kontantpligten et serviceeftersyn.
”Dagligvarebutikkerne kommer fortsat til at tage imod kontanter i langt de fleste åbningstimer, men vi ønsker frivillighed i forhold til at modtage kontanter i aften og nattetimerne. Konkret foreslår vi, at butikkerne lokalt må afvise kontanter fra kl. 18:00 til kl. 08:00 næste morgen. Det er i de timer, hvor der er mindst bemanding i butikkerne, og hvor det – i en stor del af året – er mørkt udenfor. Frivilligheden skal være en mulighed for den enkelte butik, hvis man lokalt mener, at det er en god idé. Det kan f.eks. være for at sikre tryghed og forebygge røverier” siger Claus Bøgelund Nielsen.
Fakta om tusindkronesedlen:
- Der er for 25,2 mia. 1000-kronesedler i Danmark. Det svarer til 25,2 mio. sedler
- I 3. kvartal 2023 var der 4,808 mio. danskere over 18 år (Danmarks Statistik, Statistikbanken: FOLK1A og egne beregninger)
- Det svarer til, at hver dansker over 18 år i gennemsnit har 5,2 tusindkronesedler liggende i en skuffe derhjemme
- En tusindkroneseddel er i øvrigt 165 mm (16,5 cm) lang. Hvis man lagde de 25,2 mio. tusindkronesedler i forlængelse af hinanden, ville rækken være 4.158 km lang. Det svarer til at rejse til Nordpolen og 400 km videre på den anden side.
Kontakter
Claus Bøgelund NielsenVicedirektør
Tlf:+45 23 45 30 59cbn@dsk.dkJannick NytoftAdm. direktør
Tlf:+45 39 62 16 16Tlf:+45 2711 2073jny@dsk.dkOm De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Formandsskifte hos De Samvirkende Købmænd23.4.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Max Skov Hansen fra REMA 1000 i Holbæk bliver ny formand for De Samvirkende Købmænd (DSK) og deres godt 1.500 medlemmer. Han afløser Torben Christensen fra MENY, som har siddet på posten de seneste fire år.
Danske afgifter holder liv i grænsehandlen6.3.2025 09:26:21 CET | Pressemeddelelse
Den danske moms på fødevarer og de mange punktafgifter holder fortsat gang i grænsehandlen i Tyskland – og skader samtidig folkesundheden.
Danskerne er klar til et statsligt klimamærke på fødevarer!4.3.2025 07:00:01 CET | Pressemeddelelse
Et overvældende flertal af danskerne på hele 81 procent synes, at et klimamærke på fødevarer er en god idé, viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK). Et resultat som også minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) påskønner.
Ny underdirektør hos De Samvirkende Købmænd3.3.2025 10:56:33 CET | Pressemeddelelse
Analysechef hos De Samvirkende Købmænd (DSK) Morten Jarlbæk Pedersen er udnævnt som underdirektør.
Antallet af butikstyverier stikker helt af!5.2.2025 08:52:16 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal, der viser en alarmerende stigning i antallet af anmeldte butikstyverier. I 2024 blev der registreret 27.625 butikstyverier – en stigning på hele 13% i forhold til 2023, som i forvejen var et rekordår. Dette markerer for tredje år i træk en negativ rekord.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum