70-året for P.V. Globs golfekspeditioner: ’Eventyreren lokkede arkæologen til Bahrain’

Del

For 70 år siden igangsatte arkæolog og eventyrer P.V. Glob de første golfekspeditioner, som revolutionerede vores billede af Arabien. Kultursamarbejdet lever fortsat mellem Danmark og golflandene. 

T. G. Bibby og P. V. Glob med piber i mundvigene, Bahrain 1959.
T. G. Bibby og P. V. Glob med piber i mundvigene, Bahrain 1959. Moesgaard Museum

På en udgravning i Vestgrønland i foråret 1953 modtog arkæolog Peter Vilhelm Glob et længe ventet brev fra Sheiken af Bahrain. Med brevet fik direktøren for et aarhusiansk museum en enestående chance for at igangsætte en udgravning, der skulle løse gåden om 100.000 mystiske gravhøje, der fandtes på ørken-øen Bahrain.

Opfattelsen havde hidtil været, at øen havde været en mennesketom begravelses-ø for befolkningen på Arabiens fastland, men det troede Professor Glob ikke på. Glob og hans engelske medarbejder T. G. Bibby mente, at der måtte stå en ukendt civilisation bag alle gravene:

Vi fandt meget hurtigt ud af at disse gravhøje lå dernede som et monument over den gamle Dilmun kultur -Oldtidens Dilmun - det sagnomspundne sted, som omtales i de ældste sagn og som vi kender fra sumerernes kileskrifter, fortalte han i 1968.

Da han i samme interview blev spurgt, hvem der tog til Arabien – arkæologen eller eventyreren - svarede Glob: Det var eventyreren, der tog arkæologen derned.

Den 5. december 2023 er det præcis 70 år siden, at professor i arkæologi og daværende direktør for Moesgaard Museum, P.V. Glob, satte sine ben i golflandene for første gang. Det blev starten til et usædvanligt forskningssamarbejde, som lever den dag i dag. 

Globs ambitioner og eventyrlyst har været uvurderlig

”P.V. Globs ambitioner og forskningsdrevne eventyrlyst har været uvurderlig for vores viden om de arabiske landes kulturarv. Det er meget usædvanligt med så langvarige forskningssamarbejder - men det har betydet, at vores viden om regionens rige forhistorie i dag er meget omfattende,” siger Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum.

Arkæologer fra Moesgaard og Aarhus Universitet arbejder i disse måneder på en udgravning i Bahrain. De søger spor efter et gådefuldt byggeboom, som skete for omkring 4000 år siden, hvor et søvnigt øsamfund tilsyneladende blev forvandlet til centrum for verdenshandlen.

”Regionens arkæologi er nøglen til at forstå de tidlige civilisationers fremkomst og udvikling, fordi området udfylder rummet mellem den mægtige Induskultur i Pakistan/Indien, den Babyloniske kultur i Irak og det gamle Egypten. Forskningen bringer svar på fundamentale spørgsmål om, hvordan langdistancehandel skabte grundlaget for vores moderne verden allerede for 4000-5000 år siden,” fortæller Steffen Terp Laursen, leder af Orientalsk Afdeling på Moesgaard Museum og udgravningsleder i Bahrain.

Fakta: 

Peter Vilhelm Glob levede fra 1911-1985.

P.V. Glob blev i 1949 udnævnt som professor på Aarhus Universitet og direktør for daværende Aarhus Museum – i dag Moesgaard Museum. Han blev sidenhen rigsantikvar og direktør for Nationalmuseet.

Moesgaard Museum samarbejder fortsat med landene Kuwait, Bahrain, Qatar, Abu Dhabi og Oman om arkæologi, kulturformidling, konservering og efteruddannelse.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

P. V. Glob iført arabiske gevandter i ekspeditionslejren i den Portugisiske borgruin Qala’at a-Bahrain. Else Roesdahl, 1964.
P. V. Glob iført arabiske gevandter i ekspeditionslejren i den Portugisiske borgruin Qala’at a-Bahrain. Else Roesdahl, 1964.
Download
Det 4000 år gamle Barbar tempel udgraves på Bahrain, c. 1959.
Det 4000 år gamle Barbar tempel udgraves på Bahrain, c. 1959.
Download
Bahrains hersker, sheik Salman, besøger udgravningen. Glob ses iført hvid anorak, 1956.
Bahrains hersker, sheik Salman, besøger udgravningen. Glob ses iført hvid anorak, 1956.
Download
Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Nye undersøgelser indikerer, at 2000 år gammel krigerkvinde er begravet ved militært centrum i Midtjylland24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye analyser af knogler fra en jernaldergrav ved Hedegård i Midtjylland giver overraskende resultat: En af de afdøde er tilsyneladende en kvinde begravet med fuldt våbenudstyr. Det 2000 år gamle militære centrum ved Hedegård skal nu undersøges af Moesgaard Museum, Museum Midtjylland og Museum Horsens som led i forskningsprojektet ‘Under Pres.’

Moesgaard Skovmølle genåbner efter stor renovering22.4.2024 14:06:57 CEST | Pressemeddelelse

Den historiske Moesgaard Skovmølle ved Giber Å åbner efter fire års stilstand igen for offentligheden med en helt ny udstilling i møllebygningen, hvor man kan lære mere om vandmøllens store betydning for datidens samfund. På åbningsdagen torsdag den 2. maj og i udvalgte weekender vil engagerede mølleentusiaster sætte gang i vandmøllen, hvor man kan opleve den imponerende mekanik i fuld vigør.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye