Psykiatrifonden

Nyt mistrivselstilbud: Reel tilgængelighed, høj kvalitet og kort ventetid er afgørende

Del

”Vi betragter det nye tilbud med kritisk og konstruktiv optimisme,” siger direktør i Psykiatrifonden Marianne Skjold i en kommentar til, at Sundhedsstyrelsen netop har offentliggjort de faglige rammer for det behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel, der skal bygges op i alle kommuner. ”At det reelt bliver let tilgængeligt, kvaliteten høj og ventetiden kort er afgørende,” siger hun.

Marianne Skjold, administrerende direktør, Psykiatrifonden
Fotograf: Klaus Holsting

En ti-årig, der ikke har været i skole i et halvt år på grund af angstfyldte tanker og følelser – og en mor, der ikke kan gå på arbejde af samme grund. En 14-årig, der ikke føler, han kan følge med i timerne, altid føler sig træt, sover dårligt og melder sig ud af alle venskabelige sammenhænge. Et barn, der reagerer med voldsom vrede, slag og spark, når noget er svært med skole eller venner, og de andre trækker sig og bliver bange. 

Der sidder 1-2 børn i hver skoleklasse, der viser så alvorlige tegn på psykisk mistrivsel, at de har brug for hjælp – det kan fx være skolefravær, som på få måneder kan få stor betydning for barnets udvikling, skolegang og sociale liv. Det er dem, det nye tilbud er rettet imod. Et tilbud, der har haft højeste prioritet i arbejdet med tiårsplanen for psykiatrien, og som var blandt de fem højest prioriterede indsatser i det faglige oplæg fra Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen, der danner vidensgrundlag for det politiske arbejde med tiårsplanen.

De faglige rammer, der blev offentliggjort i dag, skal nu blive til virkelighed i landets 98 kommuner, og det er her, Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold især kommer til at rette det kritiske blik:

”At tilbuddet reelt bliver let tilgængeligt, kvaliteten høj og ventetiden kort er afgørende. Ellers kommer det ikke til at hjælpe de mange børn og unge, der har det rigtig svært og har brug for hjælp,” siger hun.

”Let tilgængelighed skal oversættes til, at forældre og børn selv skal kunne henvende sig uden som hidtil at skulle igennem flere instanser i skole og kommune, og inden for få uger skal den rette hjælp være sat i gang. Det har vi arbejdet for i mange år – så derfor kommer vi også til at følge det her meget tæt,” siger hun.

Der er grund til stor optimisme, og det er en god dag i dag, mener Marianne Skjold.

”Der står ”evidens”, ”kvalitet” og ”dokumenteret effekt” mange steder i de faglige rammer. Det er vi glade for. Det har altid været det vigtigste for os, at tilbuddet bliver baseret på sikker viden om, hvad der virker – evidens er helt afgørende for, om den hjælp, børn og unge nu endelig kan få, også kommer til at virke,” siger Marianne Skjold.

Noget andet, der er helt afgørende, er at tilbuddet også kan være en hurtig vej til den højt specialiserede hjælp i børne- og ungdomspsykiatrien, som nogle af børnene vil vise sig at have brug for.

”Det forudsætter, at man samtidig opruster børne- og ungdomspsykiatrien i alvorlig grad, så den er klar til at behandle de børn, der har brug for det,” siger Marianne Skjold.

Psykiatrifonden har været med til at skabe en væsentlig del af modellen for det tilbud, der nu skal etableres i alle kommuner. Psykiatrifonden har sammen med en række regioner og kommuner udviklet og afprøvet den lettere behandlingsform, der hedder Mind My Mind

”Vores forskning viste dokumenteret effekt, og vi glæder os virkelig til at se Mind My Mind komme til gavn for de børn, der har brug for det, ude i alle kommuner,” siger Marianne Skjold.

I dag findes Mind My Mind i ni danske kommuner.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Psykiatrifonden om anbefalinger: Den virkelige patients sundhedsvæsen11.6.2024 14:14:02 CEST | Pressemeddelelse

Der var spontane Yes!-råb og klapsalver i Psykiatrifonden i dag, da det viste sig, at Sundhedsstrukturkommissionen vil integrere somatik og psykiatri i de anbefalinger, der blev offentliggjort i dag: “Hvis det her går igennem, er det den bedste nyhed i årevis for mennesker med psykisk sygdom og deres familier. Det er det, vi har arbejdet for. Nu skal sundhedsvæsenet indrettes til den virkelige patient,“ siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

Ny undersøgelse: Unge er pressede og bange for at skuffe6.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

For mange unge i alderen 16 til 24 år føles livet som en ren fiasko, hvis det ikke går godt hele vejen rundt. De føler sig ofte hårdt pressede og er bange for at skuffe andre. Derfor taler mange hverken med forældre eller venner om det, der er svært. Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, og resultatet bekymrer: ”De dårlige følelser kan slå rod”, siger rådgivningsleder Liza Johnson.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye