Røde Kors

En jul med afsavn og bekymringer: Børn i udsatte familier må undvære gaver og samvær med venner, viser ny stor undersøgelse fra Røde Kors

Del

Julen er forbundet med afmagt og ondt i maven hos mange forældre i udsatte positioner, og for rigtig mange betyder den trængte økonomi, at der må spares på julemad, familiebesøg, oplevelser og julegaver til børnene. Det viser en ny, stor undersøgelse blandt mere end 6000 økonomisk trængte familier 

Mange trængte børnefamilier må give afkald på en stor del af det, der gør julen til noget særligt.
Mange trængte børnefamilier må give afkald på en stor del af det, der gør julen til noget særligt. Foto: Peter Sørensen/Røde Kors

At julen varer længe og koster mange penge er en opslidende kendsgerning for familier, som kæmper med en stram økonomi. Særligt oven på de seneste års inflation giver familierne udtryk for at være pressede på økonomien og må skære helt ind til benet – og det går ud over børnene. 

I en undersøgelse foretaget blandt 6771 familier, som modtog Vinterhjælp fra Røde Kors i februar i år, svarer 82 pct., at de må spare kraftigt eller helt undvære julegaver til deres børn, og 76 pct. må spare kraftigt eller helt undvære julemiddag og god mad i juledagene. 

Undersøgelsen omfatter også interviews med børn i familierne, og svarene tegner et billede af børn, der glæder sig til jul. Men de fortæller også en historie om børn, der tilpasser sig situationen og ved, at deres forældre ikke har råd til det samme, som de ser deres kammerater få. 

”For børn er julen en magisk tid forbundet med glæde, gode stunder med venner og familie og spændingen ved, hvad der gemmer sig under gavepapiret. Men desværre er der nogle børn, der står udenfor og kigger ind på julehyggen, fordi deres familie ikke kan få pengene til at række. Det bør vi kunne gøre bedre i et land som Danmark”, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors. 

Må undvære sociale aktiviteter 
Fællesskab omtales som noget helt centralt blandt børnene i undersøgelsen, men resultaterne viser, at de trange økonomiske kår i familierne også går ud over samværet og de sociale oplevelser, som følger med højtiden. Blandt familierne svarer 70 pct., at de må undlade at rejse hjem til familie og venner i julen, eller de må spare kraftigt på rejseudgifterne. Et andet sted, familierne må spare, er på sociale aktiviteter for børnene i forbindelse med julen. 76 pct. må spare kraftigt eller helt undvære at deltage i sociale aktiviteter.  

”Julen handler om fællesskab, samvær og nærvær, men mange har ikke råd til at besøge familien eller deltage i sociale aktiviteter forbundet med julen. Det er en høj pris at betale – især for børnene, som bare gerne vil holde jul som deres venner og være en del af et fællesskab”, siger Anders Ladekarl og uddyber: 

”Børnene ved i mange tilfælde godt, at pengene i familien er små, og de fortæller om, at de ikke har forventninger til gaver og at det vigtigste er at være sammen. De tager et enormt ansvar for situationen – et ansvar, man ikke bør tage, når man er barn”. 

Børnene mærker bekymringerne 
Med fravalg af gaver og juleoplevelser for børnene følger også store bekymringer hos forældrene i undersøgelsen, fordi de ser ind i en tid, hvor de ikke har råd til at give deres børn det, der er med til at gøre højtiden til noget særligt. Langt de fleste (90 pct.) frygter ikke at kunne give deres børn den jul, de ønsker, og det generelle billede i børneinterviewene er, at forældrenes bekymringer ikke går ubemærket hen.  

”Børnene mærker, at forældrene er stressede og kede af det over de gaver og den julemad, de ikke har råd til at købe. Familierne kæmper simpelthen for, at skuffelsen ikke bliver for stor og afsavnene for tydelige i en tid med mange forventninger”, siger Anders Ladekarl. 

På baggrund af det aktuelle og akutte behov har Røde Kors sammen med Frelsens Hær, Dansk Folkehjælp, Blå Kors og Mødrehjælpen for nyligt opfordret Folketingets Social- og Finanslovsordfører til, at der også i år tilføres ekstra midler til jule- og vinterpuljen, så alle børn kan få en mindeværdig jul. 

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil har sammen med de øvrige partier i regeringen netop besluttet at give 10 millioner kroner ekstra i julehjælp i 2023 til udsatte familier, har ministeriet oplyst i en pressemeddelelse.

Røde Kors forventer at uddele julehjælp til ca. 22.000 familier i år. Sidste år modtog 19.584 familier julehjælp fra Røde Kors.

 

OM UNDERSØGELSEN 

Røde Kors uddelte i februar 2023 Vinterhjælp til 15.744 familier med et begrænset økonomisk råderum i forbindelse med stigende energi- og fødevarepriser. 

Undersøgelsen bygger på en survey med 6771 gennemførte besvarelser (svarprocent 52) blandt forældrene samt kvalitative telefoninterviews med 16 børn fra samme gruppe. Formålet med denne undersøgelse er at belyse materielle og sociale afsavn samt bekymringer i økonomisk trængte børnefamilier. Undersøgelsen er gennemført i oktober 2023. 

Kontakter

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Vedhæftede filer

Links

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

Farveskift hos Røde Kors Genbrug: Fremover skal du aflevere dit genbrugstøj i en rød container i stedet for en blå4.7.2024 10:55:01 CEST | Pressemeddelelse

I løbet af foråret er der dukket nye Røde Kors-genbrugscontainere op. Og de nye containere, hvor du fremover kan aflevere dit aflagte genbrugstøj, matcher organisationens navn noget bedre end de forrige: De er nemlig helt røde og lyser godt op i gadebilledet på Strandvejen i Frederiksværk. Årsagen til farveskiftet er meget ligetil. Det fortæller chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg: "Når nu vi hedder Røde Kors, så skal vores containere også være røde. Vi bruger anledningen de steder, hvor de blå containere alligevel har skullet erstattes af nye, og så har det været oplagt at skifte farven også", siger Tina Donnerborg. Indtil videre er de nye røde genbrugscontainere stillet op fire steder i landet, herunder i Frederiksværk. De nye røde genbrugscontainerne vil løbende afløse de tidligere blå containere fra Røde Kors over hele landet, efterhånden som disse bliver ’slidt op’.

Farveskift hos Røde Kors Genbrug: Fremover skal du aflevere dit genbrugstøj i en rød container i stedet for en blå4.7.2024 10:51:59 CEST | Pressemeddelelse

I løbet af foråret er der dukket nye Røde Kors-genbrugscontainere op. Og de nye containere, hvor du fremover kan aflevere dit aflagte genbrugstøj, matcher organisationens navn noget bedre end de forrige: De er nemlig helt røde og lyser godt op i gadebilledet på Slotsgade i Hillerød. Årsagen til farveskiftet er meget ligetil. Det fortæller chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg: "Når nu vi hedder Røde Kors, så skal vores containere også være røde. Vi bruger anledningen de steder, hvor de blå containere alligevel har skullet erstattes af nye, og så har det været oplagt at skifte farven også", siger Tina Donnerborg. Indtil videre er de nye røde genbrugscontainere stillet op fire steder i landet, herunder i Hillerød. De nye røde genbrugscontainerne vil løbende afløse de tidligere blå containere fra Røde Kors over hele landet, efterhånden som disse bliver ’slidt op’.

Farveskift hos Røde Kors Genbrug: Fremover skal du aflevere dit genbrugstøj i en rød container i stedet for en blå4.7.2024 10:26:49 CEST | Pressemeddelelse

I løbet af foråret er der dukket nye Røde Kors-genbrugscontainere op. Og de nye containere, hvor du fremover kan aflevere dit aflagte genbrugstøj, matcher organisationens navn noget bedre end de forrige: De er nemlig helt røde og lyser godt op i gadebilledet på Østergade i Rødekors. Årsagen til farveskiftet er meget ligetil. Det fortæller chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg: "Når nu vi hedder Røde Kors, så skal vores containere også være røde. Vi bruger anledningen de steder, hvor de blå containere alligevel har skullet erstattes af nye, og så har det været oplagt at skifte farven også", siger Tina Donnerborg. Indtil videre er de nye røde genbrugscontainere stillet op fire steder i landet, herunder i Rødekro. De nye røde genbrugscontainerne vil løbende afløse de tidligere blå containere fra Røde Kors over hele landet, efterhånden som disse bliver ’slidt op’.

Farveskift hos Røde Kors Genbrug: Fremover skal du aflevere dit genbrugstøj i en rød container i stedet for en blå4.7.2024 10:11:28 CEST | Pressemeddelelse

I løbet af foråret er der dukket nye Røde Kors-genbrugscontainere op. Og de nye containere, hvor du fremover kan aflevere dit aflagte genbrugstøj, matcher organisationens navn noget bedre end de forrige: De er nemlig helt røde og lyser godt op i gadebilledet ved Store Torv i Farsø. Årsagen til farveskiftet er meget ligetil. Det fortæller chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg: "Når nu vi hedder Røde Kors, så skal vores containere også være røde. Vi bruger anledningen de steder, hvor de blå containere alligevel har skullet erstattes af nye, og så har det været oplagt at skifte farven også", siger Tina Donnerborg. Indtil videre er de nye røde genbrugscontainere stillet op fire steder i landet, herunder i Farsø. De nye røde genbrugscontainerne vil løbende afløse de tidligere blå containere fra Røde Kors over hele landet, efterhånden som disse bliver ’slidt op’.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye