DGI: Ministerforslag om ny bankkonto for foreninger er et gennembrud

Del

To ministre lancerede tirsdag et nyt initiativ om, at banker fremover skal tilbyde en basal betalingskonto til bl.a. idrætsforeninger. DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen kalder det et gennembrud, der vil gøre hverdagen nemmere og billigere for foreningerne.  

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt og erhvervsminister Morten Bødskov præsenterede den basale betalingskonto hos Grønttorvets Idrætsforening i Valby. Foreningens kasserer Nikoline Frank Porskrog forklarede de to ministre og DGI's formand Charlotte Bach Thomassen, hvordan det har været bøvlet for foreningen at få en bankkonto.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt og erhvervsminister Morten Bødskov præsenterede den basale betalingskonto hos Grønttorvets Idrætsforening i Valby. Foreningens kasserer Nikoline Frank Porskrog forklarede de to ministre og DGI's formand Charlotte Bach Thomassen, hvordan det har været bøvlet for foreningen at få en bankkonto.

Fremover skal det være muligt for idrætsforeninger, andre foreninger og erhvervsdrivende at åbne en basal betalingskonto i en bank. Det nye initiativ blev offentliggjort tirsdag i forbindelse med, at kulturminister Jakob Engel-Schmidt og erhvervsminister Morten Bødskov var på besøg hos DGI-foreningen Grønttorvets IF i Valby.

En sådan betalingskonto er rigtig godt nyt for de 6.600 idrætsforeninger i DGI og for andre foreninger, siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen:

”Initiativet om en basal betalingskonto er et gennembrud i forhold til foreningernes bankforretning. Vores klare forventning er, at en sådan konto vil gøre det både nemmere og billigere at være foreningskunde i en bank,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

DGI har de seneste år deltaget aktivt i det politiske arbejde omkring bureaukrati og bøvl i foreninger, DGI har presset på for at få banker til at sænke gebyrerne. Og med initiativet fra de to ministre bliver det et lovkrav, at banker skal tilbyde en basal betalingskonto.

”Dermed bør foreninger kunne slippe for rigtig meget af det bøvl og bureaukrati, der har været de senere år. Fremover kan foreninger nemt og billigt kan have en bankkonto, og det vil gøre hverdagen nemmere for både nuværende og nye foreninger,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Grønttorvets IF er glade

Ministrenes lancering af den nye type bankkonto fandt sted hos Grønttorvets IF i Valby, som er et godt eksempel på, at regeringens udspil er nødvendigt.

Foreningen har netop fejret et års fødselsdag og er allerede en stor lokal succes med 100 medlemmer til baby- og børnehold, springgymnastik og pilates i et nybygget kvarter. Men opstarten af den nye forening har langt fra været nem, fortæller foreningens kasserer Nikoline Frank Porskrog:

”Vi måtte tage fat i flere forskellige banker, men flere af dem ville ikke have os som kunder. Så det har været en sindssyg byrde, at vi skulle bruge så meget energi på at få det hele i gang rent administrativt. Det er jo ikke derfor, man er frivillig. Så det nye initiativ med en basal konto lyder superspændende.”

Foreningen fik et tilbud om en konto hos Danske Bank, men efterfølgende har banken hævet gebyret for at have en konto fra 25 til 79 kroner om måneden. Der er også gebyrer bl.a. for at have et betalingskort og for udskiftning af fuldmagter.

”Vi vil bare gerne have en god forening med glade børn, der dyrker sport, vi gider ikke bruge vores penge på gebyr på bankerne, vi vil hellere holde fælles arrangementer eller købe nyt udstyr til børnene,” siger Nikoline Frank Porskrog.

DGI-undersøgelse: Hver anden kasserer synes, bureaukratiet er for højt

Det er naturligt, at bankerne skal kende deres kunder og der skal være styr på regler om f.eks. hvidvask.

Men en DGI-undersøgelse fra september i år med svar fra 1.900 kasserer har vist, at 48 procent af kassererne finder krav og bureaukrati i mødet med bankerne for høje eller alt for høje. Kun Og selvom bankerne i oktober 2022 fik en vejledning fra Finanstilsynet, der gjorde det muligt at lempe kravene for foreninger og dermed sænke gebyrerne, så er det kun én procent af kassererne, der i høj eller meget høj grad har oplevet sænkede gebyrer.

Samtidig har en opgørelse fra Rigsadvokaten vist, at ingen foreninger er blevet sigtet eller dømt for hvidvask fra juli 2018 til juli 2023. 

”I DGI har vi arbejdet målrettet for at finde gode løsninger, og vi har løbende givet input og fremlagt data fra de frivillige kasserer for at belyse problematikken. Men den nye basale betalingskonto kommer vi et vigtigt skridt videre, og vi vil nøje følge initiativets næste skridt,” siger Charlotte Bach Thomassen.

DGI vil derfor også følge tæt, hvordan arbejdet med den endelige udformning af lovmodellen skrider frem, og hvordan bankerne efterfølgende implementerer den nye betalingskonto.

Kontakter

DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6600 foreninger har over 1,7 mio. medlemmer. 

Følg pressemeddelelser fra DGI

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DGI

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye