Organisationer: Regeringen lukker Det Økologiske Spisemærke tre dage før den præsenterer sin nye økologistrategi
Regeringen har et økologisk fordoblingsmål, og landbrugsaftalen forpligter regeringen til at lave en økologistrategi, der skal anvise vejen til både en fordobling af det økologiske areal og afsætning. Alligevel står regeringen fast på at lukke Det Økologiske Spisemærke.
I finansloven for 2024, der netop er blevet præsenteret, har partierne bag aftalen fjernet finansieringen af Det Økologiske Spisemærke. Samtidig skal regeringen med en ny strategi for økologi fordoble det økologiske areal og afsætning, ligesom regeringen ønsker at udbrede planterige fødevarer.
Det hænger slet ikke sammen, for man sætter det hele i bakgear, hvis man lader Det Økologiske Spisemærke falde til jorden, mener de fem organisationer. Vel og mærke blot tre dage før, den præsenterer sin økologistrategi til forligskredsen bag landbrugsaftalen. Og uden nogen former for dialog med branchen.
Forbrugerrådet Tænk, Landbrug & Fødevarer Økologi, Økologisk Landsforening, HORESTA samt Kost og Ernæringsforbundet opfordrer kraftigt regeringen til at finde ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen.
Det Økologiske Spisemærke har gjort det nemt for både offentlige beslutningstagere og private erhvervsdrivende at fastsætte målsætninger for graden af økologi i børnehaver, kantiner, skoler, plejehjem, på hospitaler og i restauranter og cafeer. Med de politiske målsætninger på plads har køkkenerne fået klart mandat til at løfte kompetencerne, arbejdsglæden og omstille til grønnere og mere bæredygtig mad med friske, planterige og økologiske råvarer i højsædet. Derfor har Det Økologiske Spisemærke været en motor for bæredygtig omstilling i mange professionelle køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk.
3600 køkkener har spisemærket, 180 nye køkkener fik mærket i år, og 300 rykkede et niveau op. Det er en effektiv ordning, der er kopieret af flere andre lande - Norge, Frankrig, Holland og senest Tyskland.
Hvis Det Økologiske Spisemærke forsvinder, vil efterspørgslen efter økologiske fødevarer også falde. Og dermed går man glip af alle de gevinster, som økologisk produktion har for sundhed, biodiversitet, dyrevelfærd og for vores vandløb og grundvand. Vi mister også den motor, som kan være med til at gøre regeringens nye handlingsplan for plantebaserede fødevarer til virkelighed.
De professionelle køkkener står med en schweizerkniv. Den vil vi gerne bruge til gavn for os alle. Derfor bør regeringen sørge for, at der findes en redningskrans til Det Økologiske Spisemærke, mener de fem organisationer.
- ”Ordningen med det økologiske spisemærke er vigtig, fordi den giver forbrugerne mulighed for at træffe et mere bæredygtigt valg og bygger bro fra en grønnere produktion til forbrugernes tallerken. Ordningen bidrager dermed til øget økologisk produktion, hvilket giver lavere priser og gavner den grønne omstilling,” siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.
- ”Vi troede, alle var enige om, at landbruget skal blive mere grønt. Og vi ved, at det bl.a. kræver, at der produceres mere mad direkte til mennesker. Men det er en forudsætning, at vi alle får nye madvaner. Og det er lige præcis det, spisemærkerne kan. De baner vejen for flere grønne proteiner på tallerkenen, fordi vi lærer at spise dem på vores arbejdspladser, daginstitutioner, efterskoler, hoteller, restauranter m.fl. Derfor er regeringens beslutning uforståelig. Den skaber kun tvivl om, hvorvidt regeringen reelt ønsker et grønnere landbrug, der kan producere og afsætte til fremtidens grønne tallerkner”, siger Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening.
- ”Det Økologiske Spisemærke betyder uendeligt meget for arbejdsglæden og den faglige stolthed i rigtig mange køkkener, hvor de ernæringsprofessionelles ambitioner for den grønne omstilling er høje. Det vil klæde regeringen af matche de ambitioner. For når der serveres grøn og planterig mad på arbejdspladsen eller i børnehaven, øger det sundheden, giver inspiration og øget madmod hos os alle. Og så skal man ikke glemme, hvad hele ordningen gør for at løfte dyrevelfærden”, siger Michael Allerup Nielsen, næstformand, Kost og Ernæringsforbundet.
- ”Det Økologiske Spisemærke har været en vigtig drivkraft i den bæredygtige omstilling af offentlige køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk, når de er ude at spise. Det har bidraget til grøn omstilling i praksis for små midler. Det er på den baggrund meget svært at forstå, at man fravælger mærket”, siger Kirsten Lund Jensen, Økologichef i Landbrug & Fødevarer.
- ”Det Økologiske Spisemærke har været og er helt centralt for at fremme økologi for hoteller, kantiner og spisesteder. Det indgår i miljømærker som Green Key og i de offentlige udbudsaftaler for hotel og konferencer, og som har øget efterspørgslen på økologiske produkter i hele Danmark. Mærket bruges også af VisitDenmark til at tiltrække gastroturister og understøtter fortællingen om Danmark, som en grøn og bæredygtig destination. Stadigt flere virksomheder søger om mærkningen og øger dermed økologiforbruget. Derfor er det uforståeligt, at regeringen nu de facto nedlægger spisemærket.” udtaler Mikal Holt Jensen, miljøchef i HORESTA.
Om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Ny rapport om sprøjtegifte: Økologi er det sikreste valg17.12.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er pesticidrester i 80 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt, og i 42 procent af de konventionelt dyrkede grøntsager. Det slår Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet fast i sin årlige pesticidrapport for 2023. Især i de varer, danskerne indtager flittigt til jul, findes der ofte pesticidrester.
Finanslovssikret skolemad bør selvfølgelig være økologisk22.11.2024 10:07:26 CET | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til finansloven for 2025.
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening på Aftalen om implementering af et Grønt Danmark18.11.2024 10:18:46 CET | Pressemeddelelse
Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, mener, at Aftalen om implementering af et Grønt Danmark er et vigtigt skridt på vejen til at få givet arealer tilbage til naturen, men aftalen misser desværre at lægge skinnerne ud til en helt nødvendig omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystem, og der bør arbejdes på en løsning, hvor klimaafgiften opkræves via EUs landbrugsstøtte.
Den økologiske eksport er steget14.11.2024 08:44:36 CET | Pressemeddelelse
Eksporten af økologiske fødevarer steg i 2023 med fire pct. fra 3,4 mia. kr. i 2022 til 3,5 mia. kr. i 2023. Til gengæld faldt importen af økologiske varer med fire pct. i 2023. Et fald i importen er første gang i 20 år.
Salget af økologi tager stort hop30.10.2024 10:04:00 CET | Pressemeddelelse
I tredje kvartal af 2024 er salget af økologi steget med 13,6 procent sammenlignet med samme periode sidste år. På trods af stigningen er der fortsat lang vej til regeringens mål om at fordoble økologien frem mod 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum