Danmarks Frie Forskningsfond

Fri forskning i Danmark styrket med 39 talentfulde forskere

Del

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevillinger til 39 særdeles talentfulde forskere. De 39 lovende forskere skal nu prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.

39 Sapere Aude: DFF-Forskningsledere 2023
39 Sapere Aude: DFF-Forskningsledere 2023

Læs om de 39 nye SAPERE AUDE: DFF-Forskningsledere

De 39 nye Sapere Aude: DFF-Forskningsledere kommer fra alle dele af den videnskabelige verden og er alle yngre forskere, der har præsteret forskning i topklasse inden for deres faglige felt. Med den prestigefyldte bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond får de yngre forskertalenter mulighed for at udvikle og styrke både deres forskningsidéer og deres forskningsledelse.

Bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Jørgen Frøkiær siger:

»Årets Sapere Aude: DFF-Forskningsledere repræsenterer forskningens fremtid i Danmark. De unge, talentfulde forskere fornyer vores vidensgrundlag med deres banebrydende ideer og samtidig skaber de et robust forskningsberedskab gennem produktionen af ny viden. I en tid, hvor forskning er afgørende for at tackle globale udfordringer som pandemier og den grønne omstilling, viser de nye forskningsledere vejen frem.»

NY SAPERE AUDE-FORSKNING: Forskere vil finde dyr ved at suge DNA ud af luften

Danmarks Frie Forskningsfonds Sapere Aude-bevilling er skabt for at give yngre forskere, der har præsteret forskning i toppen inden for deres felt, mulighed for at udvikle deres forskningsideer samt udvikle eller styrke deres kompetencer som forskningsledere. Et væsentligt formål er desuden at fremme karriere og mobilitet mellem forskningsmiljøer, både internationalt og nationalt, og mod at styrke netværk i forskermiljøerne. Bevillingerne styrker dermed også internationaliseringen af dansk forskning, fordi et element af Sapere Aude-virkemidlet er, at forskerne får mulighed for at bruge en del af deres forskningskarriere i udlandet for at styrke det internationale samarbejde.

NY SAPERE AUDE-FORSKNING: Kan vi skaffe os mere viden om universets kæmper?

Hård konkurrence om midlerne
Selvom der er tale om fri forskning i topklasse, der kommer fra alle dele af den videnskabelige verden, har de 39 nye forskningsledere én ting til fælles: de har alle været med i et hårdt udskillelsesløb, hvor det kun er de allerdygtigste, der står tilbage med en Sapere Aude: DFF-forskningsleder-bevilling i dag.

For at nå over målstregen af de 39 nye forskningsprojekter har været igennem en grundig bedømmelsesproces: først to bedømmelsesrunder i fondens faglige forskningsråd, dernæst individuel fagfællebedømmelse hos internationale eksperter og til sidst et interview foretaget af et tværrådsligt udvalg i fonden, hvor de 39 nye Sapere Aude: DFF-Forskningsledere er blevet udvalgt.

Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.

________________________________________________________________________________

Fakta om Sapere Aude: DFF-Forskningsleder 2023

  • Sapere Aude betyder ”Vov at vide”.
  • Sapere Aude-bevillingen giver excellente, yngre forskere, dvs. forskere, der har præsteret forskning i topklasse inden for deres faglige felt, mulighed for at udvikle og styrke egne forskningsidéer og starte egne forskergrupper. Virkemidlet skal desuden fremme mobilitet internationalt og nationalt mellem forskningsmiljøer og styrke karrierer.
  • Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget 349 ansøgninger og uddelt 39 bevillinger svarende til en succesrate på 11 %, både på ansøgt beløb og antal ansøgninger.
  • Antallet af kvindelige ansøgere var 122, og der blev givet 15 Sapere Aude Forskningsleder-bevillinger til kvinder, hvilket giver en succesrate på 12%. For mandlige ansøgere er succesraten 11 % med 227 ansøgninger og 24 bevillinger.

Om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye