Green Power Denmark: Det skal være slut med at påføre solceller og vindmøller flere udgifter
I 2019 var der politisk bestemte omkostninger for 52.000 kroner, hver gang en udvikler opførte en MW (megawatt) vindmøller på land. Nye beregninger viser, at i 2024 vil det nogen steder koste udvikleren over 1,3 millioner kroner pr. MW på grund af de ekstra udgifter, som politisk er blevet lagt på nyopførte solceller og vindmøller. Hvis vi skal have tilstrækkeligt med grøn energi i fremtiden, er vi nødt til at stoppe med at placere flere regninger hos udviklerne, advarer Green Power Denmark.
Siden 2019 er der blandt andet kommet en ny skat på jord. Udviklerne skal betale forhøjet kompensation til naboerne til vindmøller og solceller, og der er kommet væsentligt højere tariffer og tilslutningsbidrag, som går til at forstærke elnettet.
- En udvikler af vedvarende energi har set den ene rudekuvert efter den anden dumpe ind i postkassen de seneste fem år. Der er gode grunde til dem hver især, men samlet set er der nu tale om så store udgifter, at det i mange tilfælde kun lige akkurat hænger sammen. Og der er flere eksempler på projekter, som er blevet droppet, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.
De stigende udgifter er en del af forklaringen på, at der er sket en opbremsning i antallet af nye solceller, og at der i år bliver pillet flere vindmøller ned, end der bliver sat op. Konkret vil et vindmølle- eller solcelleprojekt i for eksempel Vestjylland koste over 1 million kroner mere per MW i 2023, end det gjorde i 2019.
- Vi vil gerne have mere billig grøn strøm, men vi bliver ved med at pålægge det nye omkostninger. Senest har regeringen foreslået at øge bidraget til naboer og kommuner. Det er kun opstillere af solceller og vindmøller, der skal betale den slags udgifter. Det gælder ikke for biogasanlæg, landbrug eller en fabrik, siger Thomas Aarestrup Jepsen.
Green Power Denmark beder politikerne om at holde igen med at påføre udviklerne nye udgifter. Tiden er inde til at indføre et decideret udgifts- og byrdestop, og dermed skabe tryghed for opstillerne. Ellers stopper udviklerne med at investere i vindmøller og solceller i Danmark.
- Vi er i den fantastiske situation, at vi kan producere klimavenlig energi uden, at staten skal til lommen. Solceller og vindmøller er ganske enkelt de mest konkurrencedygtige energiformer, der findes. Men vi er nødt til at sætte bremsen i for nye udgifter, hvis ikke den grønne omstilling skal gå i stå, siger Thomas Aarestrup Jepsen.
Green Power Denmarks opgørelse tager kun højde for udviklingen i omkostninger, der følger af nye politiske beslutninger. Opgørelsen berører ikke de omkostninger, som vedvarende energi-projekter i høj grad bliver pålagt lokalt. Det er en praksis, som Green Power Denmark opfordrer til, bliver standset, hvis Folketinget, som ønsket af regeringen, øger kompensationen til naboerne markant.
- Nu ser der ud til at komme ensartede regler over hele landet. Til gengæld må det være slut med krav om støtte til alverdens lokale projekter udenom de transparente støtteordninger. Der er brug for realisme, hvis vi skal producere mere vedvarende energi på vores landarealer, siger Thomas Aarestrup Jepsen.
Siden 2019 har der været en kraftig inflation, som har ført til højere priser på materialer, og inden for det seneste år har rentestigningerne gjort det væsentligt dyrere at låne og forrente penge. Disse udgiftsstigninger er ikke medregnet, da opgørelsen tager udgangspunkter i omkostninger som følge af ændret regulering. Stigende priser på materialer rammer desuden med nogenlunde samme kraft i alle lande, der opstiller vedvarende energi.
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkVedhæftede filer
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Ny rapport anbefaler regeringen at sætte 2035-mål for produktion af grønne brændstoffer6.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den globale skibs- og luftfart skal gøres markant grønnere, og Danmark har unikke muligheder for at bistå med dette. Derfor kommer Green Power Denmark nu med fire anbefalinger, der kan reducere udledningerne fra de to sektorer. DI og Danske Rederier er medafsender af rapportens anbefalinger.
Grøn energi er billigst, men det har aldrig været dyrere at sætte vindmøller og solceller op30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi står i en omstillingskrise, der kan få betydelige konsekvenser for både vores forsyningssikkerhed og klimaet. Alligevel blev der sidste år opstillet langt færre vindmøller og solceller end nødvendigt for at nå det politiske mål om en firedobling af vedvarende energi på land. Det skyldes særligt, at de politisk bestemte omkostninger for at opstille sol og vind er steget eksplosivt de seneste seks år, viser en analyse fra Green Power Denmark.
Der blev stillet 12 nye vindmøller op sidste år28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Væksten i antallet af solceller og vindmøller på land er stort set gået i stå. Sidste år blev der stillet 12 nye vindmøller op – de 11 i samme vindmøllepark. Det har øget kapaciteten for vindmøller på land med én procent. For solceller steg kapaciteten med 16 procent. Samlet er vi meget langt fra ambitionen om at gøre os fri af fossile brændsler, konstaterer Green Power Denmark.
New Partnership with Ukrainian Wind Association to Boost Country’s Green Transition and Ensure Energy Security8.4.2025 10:52:16 CEST | Pressemeddelelse
The Danish and Ukrainian wind industry associations are establishing a strategic partnership to significantly expand wind energy in war-torn Ukraine. By signing a joint declaration, the two organizations aim to strengthen the country’s energy security and support its green transition.
Nyt partnerskab med Ukraines vindbranche skal booste landets grønne omstilling og sikre forsyningssikkerheden8.4.2025 10:52:13 CEST | Pressemeddelelse
De danske og ukrainske brancheforeninger for vindenergi etablerer et strategisk samarbejde om at udbygge meget mere vindenergi i det krigshærgede Ukraine. Sammen har de underskrevet en fælles erklæring, der også har til hensigt at styrke landets forsyningssikkerhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum