FL24: Akutpakke på 405 mio. kr. skal forbedre vandmiljøet og styrke indsatsen med udtagning af lavbundsjorde

Del

Regeringen og aftalepartierne bag FL24 lancerer en akutpakke på 405 mio. kr., der skal forbedre vandmiljøet i Danmark. ”Forholdene i vores vandmiljø er alarmerende. Det er afgørende for fremtidens vandmiljø, at vi handler nu, og med denne finanslov tager vi endnu et skridt i den rigtige retning,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Det danske vandmiljø er presset af iltsvind som følge af for store udledninger af kvælstof. Derfor afsætter regeringen og aftalepartierne bag FL24 nu 75 mio. kr. årligt i 2024-2026 og 100 mio. kr. i 2027 til en akutpakke, der skal forbedre vandmiljøet i Danmark. Akutpakken skal bidrage til opnåelse af målene i vandrammedirektivet.

”Forholdene i vores vandmiljø er alarmerende. Det er afgørende for fremtidens vandmiljø, at vi handler nu, og med denne finanslov tager vi endnu et skridt i den rigtige retning. Med de afsatte midler kan vi gøre endnu mere for at forbedre det danske vandmiljø, og jeg vil nu indkalde partierne bag finansloven for at aftale nærmere om indholdet i akutpakken,” siger Magnus Heunicke.

80 mio. kr. til indsatsen med udtagning af lavbundsjorde

En af de barrierer, der bremser tempoet i udtagningen af landbrugsjord, er komplicerede processer, som ofte kræver vedholdende støtte og projektledelse i kommunerne.

Derfor er regeringen og aftalepartierne enige om at afsætte 15 mio. kr. årligt i 2024—2025 og 10 mio. kr. i 2026 til kommunernes faciliterende rolle.

Regeringen og aftalepartierne afsætter derudover 15 mio. kr. årligt i 2024-2025 og 10 mio. kr. i 2026 til lavbundskonsulenter, som skal understøtte projekternes fremdrift. Muligheden for at få hjælp fra en ekstern konsulent er en hjælpende hånd, der gør det lettere for lodsejerne at navigere i de mange ansøgningsprocesser mv., som er en del af et udtagningsprojekt.

Akutplanen bidrager til, at Danmark lever op til vandrammedirektivet og reduktioner i kvælstofudledningerne.

Yderligere oplysninger:

Miljøministeriets pressevagt Tlf. +45 2091 5901 (kan ikke modtage SMS)

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Biodiversitetspartnerskabet overrækker anbefalinger, der skal føre til styrkede biodiversitetsindsatser hos danske virksomheder13.6.2024 13:51:44 CEST | Pressemeddelelse

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er blevet enige om, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land. Men for at det skal lykkes kræver det indsatser fra mange parter, og nu er de 22 organisationer klar med deres anbefalinger til en vellykket indsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye