SMVdanmark om finanslov: Stærkt løft af erhvervsskoler men ingen indsats mod bureaukrati

Del

Finansloven rammer plet på vigtige områder, men den mangler tiltag mod de to alvorligste udfordringer for de danske virksomheder; voldsomt bureaukrati og mangel på arbejdskraft.

Ulrik Jantzen / www.BuroJantzen.com

Et næsten enigt Folketing har landet en finanslov for 2024. Den får pæne ord med på vejen af SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Men finansloven har også alvorlige mangler, mener adm. direktør Jakob Brandt.  

”Finansloven samler stort set hele Folketinget og rummer investeringer, der er vigtige for dansk erhvervsliv, og det skal der lyde en stor tak for. Men finansloven er også et kludetæppe, der skal favne så bredt, at den ikke for alvor tager livtag med dansk erhvervslivs største udfordringer,” siger han. 

Han savner to vigtige indsatser: 

”De mindre virksomheder er ved at drukne i offentligt bureaukrati, og der bruges alt for meget tid og energi på det. Hvis man ville gøre noget for erhvervslivet, så er det her indsatsområde nr. 1. Så det er skuffende, at der intet sker her. Desuden mangler jeg en større forståelse for, at uden tilstrækkeligt med velkvalificerede medarbejdere, så hæmmer man de danske virksomheder. Og der er hverken kortsigtede tiltag eller langsigtede visioner, når det gælder, hvordan vi skaffer flere hænder og hoveder i de danske virksomheder,” siger han.  

Omvendt roser han, at finansloven ikke puster til inflationen, men alligevel rummer et stærkt, økonomisk løft til erhvervsskolerne og penge til at gøre det lettere og bedre at være iværksætter. 

“Vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte til bl.a. den grønne omstilling, og et løft af erhvervsskolerne er derfor en helt afgørende investering. Det vil betyde, at skolerne kan levere en væsentlig højere kvalitet og blive mere attraktive at gå på. Desuden er det helt rigtig set, at vi skal understøtte dem, vi skal leve af i fremtiden, nemlig iværksætterne, og det er godt, at politikerne tilgodeser dem,” siger Jakob Brandt. 

Positivt med genbrug og hjælp til filmbranchen 

Blandt de mindre poster på budgettet er Jakob Brandt positiv over for de tanker, der ligger i genanvendelse af materialer, især når det gælder reparation af biler. 

”Det kan give god mening med en handlingsplan for reparationer og adgang til reservedele, men det er helt afgørende, at det ikke bliver en syltekrukke. Vi har længe talt for en afskaffelse af reparationsgrænsen og for at gøre det nemmere at vælge genbrugsdele til, når man skal have repareret sin bil. Det vil jeg opfordre regeringen og partierne bag finanslovsaftalen til at tage med i det kommende oplæg. Det giver både mening i et økonomisk perspektiv og i forhold til den grønne dagsorden,” siger han. 

Også de 40 mio. kr. til en nødlidende filmbranche kvitterer han for. 

”Det er i sidste øjeblik. Store dele af filmbranchen hænger i med neglene, og de kan ikke vente på udmøntningen af den store aftale, der landede på kulturområdet for nyligt. Derfor er de finanslovs-penge, der falder allerede næste år, helt afgørende førstehjælp,” siger Jakob Brandt.

Kontakter

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye