Ny rapport: migrantarbejdere udsættes for trusler og farligt arbejde i Danmark
Migrantarbejdere i den danske byggebranche har rystende dårlige forhold. De laver konsekvent det mest farlige, nedslidende og beskidte arbejde. Arbejdsulykker anmeldes sjældent, der mangler lønudbetaling og der fortælles om trusler om vold og menneskehandel.
Aalborg Universitet har på vegne af 3F netop offentliggjort en forskningsrapport af migrantarbejderes arbejdsmiljø i byggebranchen, og rapporten er med mere end 80 interviews og 350 sider et fyrtårn for forskningen på området – både i dansk og europæisk målestok Indholdet er mildest talt rystende læsning, siger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Flemming Grønsund:
- I fagbevægelsen har vi længe kendt til problemerne med social dumping i Danmark, ikke mindst i byggebranchen. Rapporten er derfor ikke overraskende, men jeg er ærligt talt rystet over, hvor slemt det står til. Vi har udenlandske kolleger på det danske arbejdsmarked som udsættes for løndumping, farligt arbejdsmiljø, kritisable boligforhold og trusler om fyringer og vold. Når rapporten bruger ordet ’menneskehandel’ om forhold i Danmark, er det helt klart, at der er brug for akut handling. Det er ikke et arbejdsmarked, vi på nogen måder kan være bekendt.
Kun hver femte ulykke anmeldes
Rapporten viser også, at migrantarbejdere langt oftere er udsat for arbejdsulykker end deres danske kollegaer, og at kun hver femte arbejdsulykke anmeldes. Migrantarbejdere udgør ca. 12-13 procent af de beskæftigede i byggebranchen, men 37 procent af dødsulykkerne fra 2016-2022 ramte migrantarbejdere, så også her er tallene helt skæve.
- Det kan og skal vi gøre bedre. Arbejdsgiverne har det retlige ansvar for et sikkert og sundt arbejdsmiljø – også for migrantarbejdere. Det ansvar skal de løfte. Det gælder også effektiv forebyggelse af arbejdsulykker, ligesom enhver arbejdsulykke selvfølgelig skal registreres, så vi har det fulde overblik over ulykker på det danske arbejdsmarked, siger Flemming Grønsund.
Sårbarhed udnyttes
Rapporten understreger også, at mange migrantarbejdere oplever trusler om vold og fyringer, der forklarer hvorfor migranterne ofte har svært ved at sige fra overfor uværdige arbejdsvilkår. Også i tilfælde hvor arbejdet kan have store sikkerhedsmæssige konsekvenser.
- Migrantarbejdere er her i sagens natur på et sårbart grundlag. Deres opholds- og arbejdstilladelse er dybt afhængigt af deres konkrete ansættelse, og det skaber en frygt hos mange for at ytre sig om de urimelige vilkår. Det er både synd for den enkelte migrantarbejder, at man skal finde sig i at leve under trusler og frygt, og samtidigt er det også farligt for vores arbejdsmarked generelt. For vi kan og skal ikke acceptere, at de tilstande er normen på visse dele af arbejdsmarkedet, siger Flemming Grønsund.
Der skal skrappe midler i brug
Rapporten peger selv på flere mulige tiltag, der kan forbedre migranternes arbejdsmiljø og sikkerhed, herunder større konsekvenser for lønsnyd, blandede sjak, flere tilsyn og krav om ID-kort.
- Vi bliver nødt til at komme problemerne med social dumping til livs. Som rapporten anbefaler, kan indførelse af ID-kort, en styrket myndighedsindsats og håndtering af de meget lange og komplekse leverandørkæder være blandt de mange værktøjer, der kan sikre effektiv kontrol med migrantarbejderes arbejdsvilkår. Der er ingen tvivl om, at vi skal bruge alle de nødvendige værktøjer – også de skrappe midler – for at forhindre, at mennesker på den måde bliver udnyttet på det danske arbejdsmarked, slutter Flemming Grønsund.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.
FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.
Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.
Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.
Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum