Ornitologer ærgrer sig over aflivning af ambitiøs sprøjtegiftlov
EU-parlamentet slagter det hidtil mest visionære forslag til regulering af pesticider. Ornitologer er bestyrtede.
27. november 2023 er pressemeddelelsen opdateret med en præcisering af beskrivelsen af afstemningen.
Lærkesangen forstummer, insekterne forsvinder i et uhørt tempo, og mere end hver anden aktive drikkevandsboring i Danmark er forurenet med pesticider.
Alligevel valgte EU-Parlamentet ved en afstemning onsdag at afvise EU-Kommissionens til dato mest visionære forslag til regulering af pesticider.
Det skete efter en kaotisk afstemning, hvor det var lykkedes de store naturfjendske grupper i parlamentet at udvande forslaget til ukendelighed, hvorefter både modstandere, men også en del tilhængere af det oprindelige forslag, gjorde kort proces.
- Det er dybt beskæmmende, helt ubegribeligt og ganske ude af trit med virkelighedens akutte udfordringer, siger formand for DOF BirdLife, Egon Østergaard.
- Vi betragtede ellers forslaget som et kvantespring i retning mod en stærkt påkrævet opstramning af brugen af pesticider. Det ville først og fremmest have halveret både mængden og farligheden af pesticiderne, og forbudt brugen i særligt følsomme områder. Det havde i sig selv været en kæmpe fordel for de mange fugle, der i dag påvirkes af pesticidforbruget, som direkte eller indirekte fjerner fødegrundlaget for fuglene. Men som også selv i små mængder fortsat påvirker blandt andet fuglenes reproduktionsevne, orienteringsevne og evne til at søge føde, siger Egon Østergaard.
Pesticider fjerner naturens små hjælpere
DOF BirdLife mener, at det på sigt er en blindgyde at basere landbrugsproduktionen på brug af pesticider. De skal i stedet erstattes af biologisk kontrol med skadevoldere samt en langt mere effektiv bestøvning. Og også her, ville det nu saboterede forslag, have udgjort en kæmpe håndsrækning, mener Egon Østergaard.
- Det ville have bidraget til at sikre økologisk infrastruktur i landskabet. En infrastruktur, som rovinsekter, skadedyrssnyltere, ukrudtsfrøædere og bestøvere kunne have betjent sig af. Deres virke ville have reduceret behovet for pesticider – alt akkompagneret af lærkesang, vibeskrig og kvidrende svaler. Som det er nu, sker der præcis det modsatte: Pesticiderne fjerner naturens små hjælpere – og så bliver der brug for endnu flere pesticider – en skrue uden ende, siger Egon Østergaard.
Nedslagtningen af Kommissionens forslag indebærer, at Danmark ikke kan forvente nogen hjælp fra EU til at stoppe forureningen af vores drikkevand med pesticider.
Det aktualiserer behovet for på nationalt plan at udpege grundvandsparker, hvor vand fra overfladen kan sive ned til grundvandet, uden at det forurenes – og hvor der samtidigt bliver plads til lærkesang og vibeskrig.
DOF BirdLife er mere end parat til at gå ind i arbejdet med udpegning af sådanne grundvandsparker.
Kontakter
Egon ØstergaardFormandDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:31 16 20 30egon.ostergaard@dof.dkHenrik WejdlingLandbrugsgruppen i DOF BirdLife
Tlf:51 26 90 56Om Dansk Ornitologisk Forening
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse
Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk
Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
Danmarks solsorte hårdt ramt af dødelig virus1.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife vurderer, at langt over 100.000 danske solsorte de seneste måneder er bukket under på grund af den myggeoverførte Usutu-virus. Siden sommeren er antallet af indberetninger af døde, døende eller svækkede drosler eksploderet. Statens Serum Institut har nu dokumenteret solsorte døde af Usutu-virus fra 24 kommuner landet over.
Ynglesucces med syv unger: Kronede tider for de danske kongeørne16.10.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter flere års stilstand har Danmarks bestand af kongeørn haft medvind i 2024. Året har budt på seks ynglepar og to territorier besat af enlige ørne. Det stiller yderligere fremgang i udsigt de kommende år, lyder det fra DOF BirdLifes Projekt Ørn.
Første gang i Danmark: Solsorte ramt af dødelig Usutu-virus13.9.2024 10:43:22 CEST | Pressemeddelelse
De senere uger har Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark fået et stigende antal henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte i haver og parker. Nu har Statens Serum Institut påvist, at tre solsorte er bukket under som følge af fuglevirusset Usutu, der også kan gøre mennesker syge. Veterinærpatologer på Københavns Universitet efterlyser solsorte til undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum