Salsa og moderne dans forbedrer ældres selvopfattede livskvalitet og kan potentielt mindske faldrisikoen
En ny undersøgelser fra Aalborg Universitet viser, at salsa og moderne dans kan have positive indvirkninger på ældres selvopfattede livskvalitet og potentielt kan mindske deres risiko for at falde.

I kølvandet på Covid-19-pandemien har forskere ved Aalborg Universitet haft fokus på at undersøge, hvordan samfundet kan forhindre forringelser af ældres mentale og fysiske helbred som følge af isolation og inaktivitet.
Seneste skud på stammen er en undersøgelse, der viser, at salsa og moderne dans kan have positive indvirkninger på ældres selvopfattede livskvalitet og velvære og potentielt mindske deres risiko for at falde.
Eksperter inden for idræt og psykologi har i samarbejde med Aalborg Kommune og kommunale kulturinstitutioner udviklet et træningsprogram bestående af online dansetræning målrettet ældre over 65 år. I en 12-ugers undersøgelse deltog 45 ældre borgere i træningsprogrammet, hvor de dansede to gange om ugen enten hjemme eller på det lokale ældrecenter via en fælles skærm.
Èn ud af tre personer over 65 år falder mindst én gang om året.
Efter 12 uger oplevede deltagerne markante forbedringer i den fysiske sundhed, herunder forbedret smidighed, samt en 7-11 procent forbedring i ganghastighed, kredsløbskondition og styrke. Postdoc ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Rasmus Kopp Hansen fortæller:
- Noget af det mest bemærkelsesværdige var, at de ældre også øgede deres balance med knap seks procent på bare 12 uger. Det lyder muligvis ikke af meget, men det er alligevel af en størrelse, der kan udgøre en klinisk betydende ændring, da forbedret balance er en stærk indikator for en reduceret risiko for at falde. Det er af særlig betydning, da én ud af tre personer over 65 år falder mindst én gang om året.
Men fordelene begrænsede sig ikke kun til det fysiske. Deltagerne rapporterede også en markant forbedring i deres selvopfattede livskvalitet, psykiske velvære og tro på egne evner. De følte sig mere frie, lettere og bedre i stand til at udføre daglige aktiviteter.
- Forskning viser, at ældre ofte begrænses i deres deltagelse i fysisk aktivitet af faktorer som sikkerhedshensyn, transport og manglende tiltro til egne evner. Onlinetræning som dette kan potentielt fjerne nogle af disse hindringer og gøre det lettere for ældre at deltage.
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Kopp HansenPostdoc, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi
Tlf:2089 2317rkopp@hst.aau.dkNIna HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkBilleder

VIL DU VIDE MERE?
Læs de videnskabelige artikler:
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum