Lex.dk

Pressemeddelelse: Danmarks nationalleksikon, lex.dk, har igen en usikker fremtid

Del

I finanslovsforhandlingernes sidste døgn er lex.dk's fremtidige skæbne stadig
uafklaret - nu prøver forskerne og medierne at råbe Christiansborg op.

I de afgørende uger for finanslovsforhandlingerne er fremtiden for den store danske online-encyklopædi, lex.dk, stadig usikker. Dette har affødt bekymring blandt markante forskere, herunder Anja C. Andersen og Vincent Hendricks, som råber vagt i gevær. Og nu opfordrer også Lars Vesterløkke, adm. direktør og chefredaktør for Ritzaus Bureau, politikerne til at sikre lex.dk fuld og varig finansiering. Lex.dk er, som han ser det, et afgørende værn mod fake news: “Den daglige nyhedsstrøm må og skal understøttes af troværdige baggrundskilder, og befolkningen skal have fri og uhindret adgang til troværdig information. Sites, hvor man kan søge perspektiv og baggrund. Et sådant sted er Danmarks nationalleksikon, lex.dk,” siger Lars
Vesterløkke og fortsætter: “At drive et leksikon er ikke en kommercielt bæredygtig forretning. Det er en regning, vi må dele og være fælles om - og som må finansieres via finansloven. Og vi ved, hvad det koster: ca. 20 mio. kr om året. Desværre har medie- og kulturpolitikerne og regeringen kun fundet de 10, og derfor er lex.dk nu truet igen. De sidste midler må og skal findes via de igangværende finanslovsforhandlinger.”

Lex.dk, der har etableret sig som en pålidelig kilde til information for både studerende og alle andre, er i en usikker situation. Opslagsværket, der rummer mere end 230.000 artikler på dansk, har tilknyttet mere end 700 forskere, og sitet besøges mere end 1,5 mio. gange hver måned. 

I Berlingske Tidende langer professor, dr.phil., ph.d. Vincent Hendricks ud efter politikernes floromvundne ord og flotte taler i kampen mod fake news: “Fake news har desværre et ubarmhjertigt tag i vores moderne samfund. Det er på høje tid, at det politiske system viser, at der er vilje bag alle de flotte honnørord om, at vi skal beskytte demokratiet mod truslen fra misinformation. Danmarks nationalleksikon har nu eksisteret i godt tre år og har vist sig at være et effektivt værn mod fake news. Selvfølgelig kan det ikke stå alene, men det er ganske unikt, at det er lykkedes at skabe et forskningsbaseret opslagsværk, som er gratis til rådighed for alle, som kan læse dansk,” skriver Vincent Hendricks og fortsætter: “Det er derfor også bekymrende, at regeringen ikke har medtaget en fuld og varig finansiering af lex.dk på deres finanslovsudspil. Det koster 20 millioner kr. at holde sitet opdateret, men i både 2024 og 2025 mangler der 10 millioner. Og derefter er der ingen sikring af  lex.dk.”

I Politiken pointerer professor for offentlighedens forståelse for naturvidenskab fra Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen, hvor vigtigt et demokratisk projekt lex.dk er: “At lex.dk er frit tilgængeligt for alle, er en helt afgørende faktor. Ikke alle borgere behersker engelsk på et niveau, der gør kompleks forskning forståelig. Lex.dk sikrer, at forskning bliver tilgængelig for alle lag af samfundet, uanset sproglige færdigheder. Det er ikke blot et spørgsmål om lighed, men også et skridt mod en bredere og mere oplyst befolkning,” skriver Anja C. Andersen og fortsætter: “I en tid, hvor globalisering og teknologiske fremskridt præger vores verden, er det
afgørende, at vi ikke mister vores sproglige og kulturelle rødder. Lex.dk er ikke blot et redskab til at bevare vores sprog; det er en nøgle til at åbne døren til viden for alle. Vi må håbe, at politikerne husker lex.dk og værner om dette værdifulde initiativ, når de snart forhandler finansloven på plads. Kun med lex.dk kan vi sikre, at dansk forskning forbliver tilgængelig for hele befolkningen.” 

De to forskere opfordrer derfor politikerne til at indse, at bevarelsen af lex.dk ikke kun er et spørgsmål om kulturel og videnskabelig arv, men også en investering i bekæmpelsen af misinformation i det moderne samfund. 

I de kommende uger vil finanslovsforhandlingerne afgøre, om lex.dk får den nødvendige støtte og opbakning til at fortsætte sin mission som en pålidelig og troværdig informationskilde på dansk.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Lex.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lex.dk

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye