Alm. Brand Forsikring A/S

Pas på derude – stor risiko for glatføreuheld

Del

Så er det er nu, der skal skiftes til vinterdæk. De kommende dage står på spejlglatte veje, frost, slud og sne i store dele af landet, advarer meteorologerne. De næste tre-fire måneder er højsæson for uheld på glatte veje, hvor op imod 90 procent af alle glatføreuheld forekommer.

Fra i aften og de kommende dage frem varsler meteorologerne slud, sne og frost - de perfekte rammer for glaltføreuheld.
Fra i aften og de kommende dage frem varsler meteorologerne slud, sne og frost - de perfekte rammer for glaltføreuheld.

Hvis du endnu ikke har nået at skifte fra sommerdæk til vinterdæk, er NU et meget velvalgt tidspunkt at gøre det på. De kommende dage byder nemlig på lunefulde vejrforhold, der risikerer at omdanne vejene til rene skøjtebaner for de bilister, der ikke har sørget for et ordentligt greb i vejbanen. Det er et føre, som traditionelt afstedkommer stribevis af glatføreuheld.

En tommelfingerregel er, at når dagtemperaturerne falder til under otte grader, er risikoen for at stå op til is og glatte veje næste morgen stor. Og netop de kommende dage varsler meteorologerne kulde og sne.

”Skynd dig at få det gjort, hvis du ikke allerede har skiftet til vinterdæk. Sommerdæk er aldeles uegnede i glat føre og medfører markant længere bremselængde og dårligere styreegenskaber. Du er til stor fare for både dig selv og andre i trafikken, hvis du kører med sommerdæk i glat føre,” siger Henrik Bundgaard, der er koncerndirektør for Skadeservice i Alm. Brand.

Han tilføjer, at det også er en god ide at tjekke, om de gamle dæk i garagen trænger til en udskiftning.

”Hvis dækmønsteret på vinterdækkene er under 3 mm, bør de udskiftes. Ellers risikerer du at miste den sikkerhed, vinterdækkene netop skulle give,” fastslår Henrik Bundgaard.

I 2022 skete 88 procent af de anmeldte skader som følge af glat føre til Alm. Brand i januar, februar og december. I 2023 har der været flere glatføreskader i marts end normalt. I alt er 87 procent af alle glatføreskader i 2023 indtil nu sket i årets tre første måneder af året.  

Husk dæktrykket
Du bør også sikre dig, at dæktrykket på dine vinterdæk er korrekt – både af hensyn til din sikkerhed, men også af hensyn til miljøet. Ifølge FDM vil et dæktryk på blot 0,5 bar for lidt typisk øge drivmiddelforbruget med 2-3 procent. Desuden slider du mere på dækkene og dækkenes levetid reduceres dermed betragteligt. Sikkerhedsmæssigt gør et for lavt dæktryk dækkene varme, hvilket kan medføre skade – bilen bliver ustabil ved manøvrering, og dækkene kan ikke overføre optimal bremsekraft. På en moderne bil betyder det også, at ABS og ESC ikke kan præstere optimalt.

”Der er derfor al mulig grund til både at få skiftet og tjekket dækkene op til den kommende vinterperiode,” siger Henrik Bundgaard.

Han peger på, at det også er en god ide at få tjekket bremser og ikke mindst batteriet op til vinteren, så bilen kan starte i det kolde vejr og har de bedste forudsætninger for at klare vinteren.

Alm. Brand havde 34.000 vejhjælpssager i 2022.

Gode råd, når du skal køre vinterkørsel
Hvis du skal ud at køre i sne- og frostvejr, er det en god idé at huske

  • varmt tøj, sko og handsker
  • et stort tæppe
  • vand og noget at spise, f.eks. en müslibar
  • slæbetov og sneskovl, hvis du skulle køre fast
  • startkabler, værktøj, stik
  • advarselstrekant (lovpligtig)
  • refleksvest (lovpligtig i Tyskland, men rigtig god at have med)

Alm. Brand Forsikring

Gennem mere end 200 år har vi hjulpet vores kunder med at afdække deres forsikringsbehov, forebygge skader og været der, når en skade rammer. Vores erfaring gør, at vi ved, hvad der skal til, når det handler om at sikre dig og dine værdier, så du kan føle dig sikker og have ro i maven. Ordentlighed er vigtigt for os. Som kunde kan du være sikker på både ordentlighed og fornuft, når det kommer til priser, fleksibilitet og dækning. Vi mener, det skal være nemt at være kunde hos os, og vi arbejder hele tiden for at kunne tilbyde dig de bedste løsninger, der gør hverdagen nemmere for dig som kunde. Både i dag, i morgen og i fremtiden.

Se Alm. Brand Groups nyhedsrum

Følg pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye