Esbjerg Kommune

Fyrværkerikampagne lærer børn og deres voksne forsigtighed og hensyn

Del

Fyrværkeri og ikke mindst afskydningsperiode fylder i debatten, blandt andet fordi mange dyre-ejere gruer for de farvestrålende brag. Til februar behandles regeringens lovforslag om at begrænse den lovlige afskydningsperiode til kun to dage om året, nemlig 31. december og 1. januar. Indtil videre er det dog stadig fem dage om året, der lovligt må fyres af. Og netop viden om afskydningsperiode er én af de vigtige årsager til kampagnen ”Fyrværkeri er flot – MEN!” i Esbjerg Kommunes 5. klasser, siger Morten List Christensen fra UngEvent i Esbjerg Kommune.

Når ”Fyrværkeri er flot – MEN!” i de kommende uger afholdes på de kommunale og private skolers matrikler kan det medføre kortvarige gener for de omkringboende kæledyr og deres ejere. En del af kampagnen er nemlig praktiske demonstrationer med afskydning af fyrværkeri, som er vigtige for børnenes læring om sikkerhed og håndtering af nytårskrudt.

En anden vigtig del af demonstrationen er viden om erstatningsansvar ved skader og ikke mindst om lovlig afskydningsperiode, som er 27. december til 1. januar, begge dage incl.

”Det kan udløse en bøde på 2000 kr. at fyre af uden for denne periode, som blandt andet er fastsat for at begrænse antallet af dage, hvor særligt nogle dyr er voldsomt påvirkede af fyrværkeriet. Derfor er overholdelse af perioden en vigtig del af læringen for børnene, som erfaringsmæssigt også smitter af på både søskende og forældre derhjemme”, siger Morten List Christensen. Han håber på forståelse for, at eventuelle gener ved de kommende demonstrationer på længere sigt er med til samlet set at reducere mængden af gener fra fyrværkeri.

Et andet vigtigt formål med kampagnen og demonstrationerne er at nedbringe antallet af fyrværkerirelaterede skader blandt børn og unge, og her er der på 21. år positive takter, idet antallet af børn i skadestuernes fyrværkeristatistikker er faldet støt og markant siden 2001.

Hvornår demonstreres der i mit lokalområde?
De praktiske demonstrationer, som typisk finder sted på skolernes boldbaner, gennemføres på hverdage i tidsrummet kl. 9 til senest kl. 14 af godkendte, professionelle fyrværkere og er anmeldt til og godkendt af Beredskabet, lige som politiet er orienteret. Ved hver enkelt demonstration vil der være cirka 30 brag i løbet af højst 25 minutter.

I skoledistrikterne Vadehav, Fortuna og Darum finder demonstrationerne sted i perioden 27. november til 1. december. I skoledistrikterne Aura, Bohr, Cosmos, Signatur og Urban er det i perioden 4. – 15. december.

Hvis man ønsker konkrete oplysninger om tidspunkter for de enkelte demonstrationer bedes man kontakte sin lokale skole direkte.

Fakta:
"Fyrværkeri er Flot - MEN!" indeholder en teoretisk del, hvor eleverne lærer om bl.a. lovgivning om køb, brug og afskydningsperiode for fyrværkeri. I teorimodulet er der desuden stort fokus på erstatningsansvar. Mange børn, unge og forældre er ikke klar over, at børn allerede fra 4-5 års alderen kan være personligt erstatningspligtige. Pjecen "Børn skal også betale" kan downloades på Justitsministeriets hjemmeside.

De 5 fyrværkeriråd fra Sikkerhedsstyrelsen bliver også bearbejdet, så børnene får rådene tydeliggjort og visualiseret. Rådene kan ses på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

"Fyrværkeri er flot - MEN!" udspringer af et samarbejde mellem SSP i Esbjerg Kommune og Hjemmeværnet. Sidenhen er Hjemmeværnet trådt ud, og Sikkerhedsstyrelsen er blevet samarbejdspartner. Kampagnen er nu et tilbud fra Sikkerhedsstyrelsen til alle Danmarks kommuner, og der gennemføres kurser for nye fyrværkeridemonstratører hvert år.

Kontakter

Morten List Christensen, tlf. 2724 1128.

Links

Om Esbjerg Kommune

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye