DRUKNET PERSON I ELEFANTGRAV OG BRAND I DET LEGENDARISKE ZOOTÅRN
Torsdag afholder Zoologisk Have og Hovedstadskab Beredskab den største sikkerhedsøvelse nogensinde

Torsdagen formede sig noget anderledes end normalt i Zoologisk Have København. Dykkere og ambulancer skulle gelejdes ind igennem ZOOs smalle gader, da der var meldinger om en druknet person i elefantgraven. Det bassin, der er placeret mellem elefantanlægget og Frederiksberg Have.
Heldigvis var episoden kun en øvelse - lavet i hemmelig koordination med Hovedstadens Beredskab.
-Det er klart, at vi som en af Københavns største kulturinstitutioner med tusindvis af gæster årligt har sikkerhed som noget af det mest essentielle i vores dagligdag. At vi desuden er bolig for en masse vilde dyr, gør selvfølgelig, at vi hele tiden skal være opdaterede og forberedte på, at mange forskellige scenarier kan ske, siger adm. dir. i ZOO, Pernille Mehl. Hun fortsætter:
- Vi har naturligvis nogle meget udførlige beredskabsplaner, som er blevet udarbejdet på baggrund af mange års erfaring. Dog er vi også nødt til at teste, at vores indre og ydre beredskab fungerer på helt praktisk niveau, lyder det fra direktøren.
Det er en lang kæde af begivenheder, der går i gang, hvis der internt lyder en alarm over radioerne i ZOO. Der er blandt andet et team af erfarne skytter, der hurtigt skal have fat i nødvendigt udstyr. Skytterne skal blandt andet sikre, at der ikke er farlige dyr, der undslipper, eller bliver til fare for nogen. Der er desuden personale, som skal informere gæster omkring, hvad der sket og og berolige dem, så der ikke opstår panik. Og rent praktisk kan der også være medarbejdere i ZOO-uniformer, der skal flytte gæster væk fra et ulykkessted, så der kan blive plads til, at de blå blink kan komme til.
Man har aldrig før i Zoologisk Haves historie forberedt så stor og omfattende en øvelse sammen med Hovedstadens Beredskab, som det er tilfældet torsdag.
-ZOO er et helt særligt sted, hvor udfordringer ved brande og ulykker ikke kan sammenlignes med andre steder. Samarbejdet mellem ZOOs medarbejdere og Hovedstadens Beredskab er altafgørende, hvis en ulykke skulle ske. Derfor er det vigtigt, at vi øver samarbejdet, så vi kender hinandens kompetencer, udstyr og ansvar. Vi sætter stor pris på samarbejdet med ZOO”, fortæller operationschef Tim Ole Simonsen fra Hovedstadens Beredskab.
Udover ”drukneulykken”, hvor dykkerne var i spil, så er det brandfolk, der skal på banen senere på dagen, hvor man fra ZOO endnu engang vil lave et planlagt opkald til 112.
Denne gang fordi, der er ”brand” i Frederiksbergs vigtigste vartegn: Zootårnet, som er tilbage fra 1905 og bygget i træ. Et scenarie, der kunne udvikle sig i en rigtig farlig retning.
-Det er en øvelse, der kræver, at man så hurtigt som overhovedet muligt skal få en kæmpe brandbil og stigevogn ind gennem Port 3 på Roskildevej op gennem ZOO, så tæt på tårnet som muligt. Det kan give en del udfordringer, da der er juleboder på pladsen foran tårnet – og selvfølgelig gæster at tage hensyn til. Det er jo en del af øvelsen. Til gengæld får de gæster, der er herinde, en oplevelse ud over det sædvanlige, siger Pernille Mehl.
Et røgdykkerhold med fuldt udstyr sendes op i det 43.5 meter høje tårn for at få ”ilden” under kontrol. Fra ZOO vil brandøvelsen inkludere droner og masser af koordination fra beredskabsteamet over radioerne og ude i Haven.
Kontakter
Camilla Cornelius SørensenPresse- og kommunikationschefZOO
Tlf:+4530167373cams@zoo.dkZOO er sat i verden for at fremme naturbevarelse. Det gør vi gennem inspiration og opdagelser for vores gæster i Zoologisk Have København. Vi bidrager aktivt i det internationale arbejde med at bevare dyrearter og naturområder. Vi øger interessen og forståelsen af naturen og dens mangfoldighed og bidrager med vigtig forskning. Alt, hvad vi gør, er natuligvis baseret på et videnskabeligt grundlag.
Følg pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
ZOO jubler: Truet art var væk i 20 år. Nu er den tilbage7.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang i to årtier kan den grønbrogede tudses karakteristiske kvækken høres på Orø. Der er registreret hanner, der kvækker, ved Hegnegårdssøen, og flere voksne tudser er observeret ved Orøstrand – et historisk fund og en vigtig sejr for dansk naturgenopretning
GAVMILD VELGØRER GAV 17 MILLIONER KRONER : PÅ DENNE DATO KOMMER CHIMPANSERNE UD2.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 16. maj vil fremadrettet stå som en stor og vigtig dag i Zoologisk Haves historie Levende billeder af chimpanser her: https://we.tl/t-ejMLoHiYkE (credit: ZOO)
Ærgerlige dyrepassere om parringsforsøg: Måtte stoppe mens stemningen var god10.4.2025 19:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Pandaerne i ZOO er onsdag aften tilbage i hver deres anlæg efter parringsforsøg
Spændingen stiger i ZOO: Onsdag aften blev pandaerne lukket sammen9.4.2025 20:31:11 CEST | Pressemeddelelse
Det korte vindue, hvor der er mulighed for en pandaparring i ZOO, er nu begyndt Video fra onsdag aften første møde. https://wetransfer.com/downloads/a7af7823ac42513fa39b47fd8497797d20250409181846/670ae23cc88846b488880ee7ef434d6020250409181846/ae5a56?t_exp=1744481926&t_lsid=74b46c29-4ab1-478c-a149-b7d5d819e9f4&t_network=email&t_rid=YXV0aDB8NjM0NmJmN2E4MjhkYjYwYTIxMzU0NjU3&t_s=download_link&t_ts=1744222726
Stolt direktør: Stort underskud vendt til overskud i ZOO2.4.2025 13:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter et udfordrende 2023 har Zoologisk Have i København genvundet fodfæstet. 2024 blev et år præget af fremgang i både besøgstal, økonomi og strategiske ambitioner, herunder et markant øget fokus på formidling om projekter inden for biodiversitet og naturbevarelse i Danmark og på tværs af seks kontinenter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum