Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark overtager formandskabet i Nordsøsamarbejdet

Del

Det vigtige energisamarbejde på tværs af Nordsøens lande får nyt formandskab. Danmark vil med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard arbejde for at gøre Nordsøen til Europas energihub og sikre en hurtigere udbygning af meget mere vedvarende energi i Nordsøen.

Målet er at sikre Europas energiforsyning ved at udvikle Nordsøen til Europas største energihub, hvor alle relevante teknologier for vedvarende energi samles. Vejen derhen er massiv udbygning af vedvarende energi og udnyttelse af det enorme potentiale, Nordsøen rummer.

Det er det, der står øverst på Danmarks tjekliste som nyt formandskab for Nordsøsamarbejdet (NSEC). Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard deltog i ministermødet i Haag, hvor formandsskabet blev overrakt fra Nederlandenes klima- og energiminister Rob Jetten. Energikommissær Kadri Simson vil fortsætte som medformand.

Formålet med Nordsøsamarbejdet er at fremme udbygningen af vedvarende energi i hele Nordsøen ved bl.a. at samarbejde om medlemmernes udbygning af infrastruktur og vedvarende energikilder i Nordsøen.

Nordsøen rummer et enormt energi potentiale, som kan hjælpe Europa på vej mod selvforsyning, og hvor der kan sættes projekter i gang, der strækker sig på tværs af landegrænser. Vi har ambitionerne, nu er det den svære implementering, der skal til. Det kræver, at vi luger ud i gammelt regelukrudt og får sikret nye tidssvarende rammer for marked og infrastruktur - så vi kan gøre Nordsøen til en grøn energihub, hvor industrien helt naturligt søger hen, fordi der er let adgang til energi,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Medlemmerne af samarbejdet, der har eksisteret siden 2016, er Danmark, Belgien, Nederlandene, Frankrig, Tyskland, Sverige, Norge, Irland, Luxemburg og EU-Kommissionen. Herudover deltager Storbritannien også på teknisk niveau.

Det er anden gang, at Danmark har formandsskabet. Sidste gang var i 2019, hvor man udarbejdede Nordsøsamarbejdets flerårige arbejdsprogram. Denne opgave står man over for igen i 2024, hvor arbejdsprogrammet skal opdateres.  

Fakta

  • Danmark overtager formandskabet fra 1. januar 2024.
  • I årene 2020 til 2023 har samarbejdet bl.a. fokuseret på hybrid- og samarbejdsprojekter, støtte af regulering og finansiering og levering af EU’s 2050-mål for vedvarende energi.
  • I 2022 styrkede Danmark samarbejdet i Nordsøen ved at afholde det første Nordsøtopmøde i Esbjerg.
  • Med det danske formandskab for Nordsøsamarbejdet vil man føre samarbejdet videre med målet om at implementere de satte ambitioner.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

KF24: Klimamålet for 2030 er rykket tættere på30.4.2024 12:00:01 CEST | Pressemeddelelse

Årets Klimastatus og -fremskrivning viser, at Danmarks udledning forventes reduceret med 68 procent i 2030, hvilket rykker 70-procentsmålet i 2030 tættere på opfyldelse. 2025-målet forventes opfyldt. Særligt landbrug og transport er de sektorer, der står for størstedelen af udledningerne i 2030. Derudover udestår et betydeligt implementeringsarbejde frem mod 2030. Klimastatus og -fremskrivning 2024 sendes nu i offentlig høring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye