Aarhus Universitet: Arts

THY HAR FÅET SIN EGEN ORDBOG

Del

Ty til Thy!

Thy-ordbog – Dialekter i Thy i mands minde er udarbejdet af Torben Arboe – der selv er thybo – fra Peter Skautrup Centret for Jysk Dialektforskning på Aarhus Universitet. De to bind udkommer den 17. november, og det skal fejres!

Thy-ordbogen er en ordbog baseret på Torsten Balles optegnelser fra Thy, som består af cirka 17.000 sedler med omfattende definitioner og dertilhørende illustrationer. Lærer, arkivar og dialektforsker Torsten Balle (1900-1979) var en indfødt thybo, som var uddannet i brugen af lydskrift og med et skarpt øre for dialektens nuancer. 

Den færdige Thy-ordbog er et 700-siders værk med en detaljeret sproglig-saglig indledning. Ordbogen indeholder over 200 nye illustrationer af Hans Møller, hvoraf halvdelen er baseret på Torsten Balles oprindelige materiale.

Deltag i fejringen af den nye ordbog

Ordbogen kan fra 17. november købes hos boghandlerne eller direkte hos Forlaget Knakken. Læs også mere i forlagets beskrivelse af udgivelsen her.

Reception i anledning af udgivelsen finder sted i KulturRummet, Thisted Bibliotek fredag den 17. november. Alle er velkomne til at deltage i fejringen af den flotte nye udgivelse. 

Tid og sted: Fredag d. 17. november kl. 14-16.45. 

KulturRummet, Thisted Bibliotek, Tingstrupvej 19, 7700 Thisted. 

Gue vendinger på thybomål

Thybomål har en perlerække af illustrative idiomatiske udtryk og talemåder, der nævnes i ordbogen. De gåwr i jæn’ skow’ å jæn’ træsko ’det går i én sko og én træsko’ siges om noget, der går på bedste beskub, dvs. uden orden og plan. Som ironisk talemåde under opslagsordet tørv finder man: ska æ itj ta’ en tør’ å ta’r di øw’n mæj? ’skal jeg ikke tage en tørv at tørre dine øjne med?’ (til en som græder over en bagatel). Hvis man er stolt, og lidt vigtig, kan man både være ’høj i nakken’ og ’høj i hatten’ (hyw’ i æ na’k og hyw’ i æ hat), og man skal ikke hatte (dvs. tage hatten af), før man ser manden (æn ska itj’ ha’t, far æn sijker æ manj’) dvs. man skal ikke tage sorgerne på forskud. ­

Hvis noget mislykkedes i sidste øjeblik, kunne det kommenteres med et gammelt, lokalt mundheld: så næ’r tisti, så· æ manj, han welj·t i drasbæk ’så nær Thisted, sagde manden, han væltede i Dragsbæk’ (Dragsbæk er en forstad til Thisted).

Om Peter Skautrup Centret for Jysk Dialektforskning

Peter Skautrup Centret for Jysk Dialektforskning, opkaldt efter dets grundlægger, professor Peter Skautrup (1896-1982), har til opgave at indsamle og bearbejde oplysninger om jyske dialekter og den jyske landbefolknings kultur ca. 1850-1920. Centret er hjemsted for Jysk Ordbog, som redigeres på baggrund af et omfattende, unikt kildemateriale. Centret hører under Institut for Kommunikation og Kultur, Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi.

Om forlaget Knakken

c/o Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune

J.P. Jacobsens Hus
J.P. Jacobsens Plads 8
7700 Thisted
Tlf. 99172843
E-mail: arkiv@thisted.dk

Billedtekster:

Foto 1: Torsten Balle foran J. P. Jacobsens hus (Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune).

Foto 2: Torben Arboe (AU Foto).

Foto 3: Torben Arboe ved Thy-seddelsamlingen (Mette-Marie Møller Svendsen).

Foto 4: Thy-ordbog, bind I, A-L.

Foto 5: Fra Torsten Balles optegnelser.

Illustration 1: Fra Thy-ordbog.

Illustration 2: De vigtigste jyske underdialekter, herunder thybomål (Fra Jysk Ordbog, jyskordbog.dk).

Kontakter

Billeder

Torsten Balle foran J. P. Jacobsens hus (Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune).
Torsten Balle foran J. P. Jacobsens hus (Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune).
Download
Torben Arboe (AU Foto).
Torben Arboe (AU Foto).
Download
Torben Arboe ved Thy-seddelsamlingen (Mette-Marie Møller Svendsen).
Torben Arboe ved Thy-seddelsamlingen (Mette-Marie Møller Svendsen).
Download
Thy-ordbog, bind I, A-L.
Thy-ordbog, bind I, A-L.
Download
Fra Torsten Balles optegnelser.
Fra Torsten Balles optegnelser.
Download
Fra Thy-ordbog.
Fra Thy-ordbog.
Download
De vigtigste jyske underdialekter, herunder thybomål (Fra Jysk Ordbog, jyskordbog.dk).
De vigtigste jyske underdialekter, herunder thybomål (Fra Jysk Ordbog, jyskordbog.dk).
Download

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye