Region Midtjylland

Region Midtjylland kåret som Verdens Bedste Indkøber 2023

Del

Regionens indkøbsafdeling, Indkøb & Medicoteknik, modtager prisen for et nyskabende udbud på engangselektronik til hospitalsvæsenet. Regionen har formået at gøre bæredygtighed til et konkurrenceparameter ved at udvikle en ny model til udbudsprocesser, som kan måle produkters relative klimabelastning og mindske ressourceforbruget.

De fire prismodtagere holder stolt prisen, et indrammet diplom, frem. Prismodtagerne er omgivet af de to prisoverrækkere.
Sekretariatsleder Charlotte Sander (fra v) fra IKA, Laura Toftelund Poulsen, Cecilie Søndergaard Hansen, Thomas Patrick Høegh Jensen og Rasmus Revsbeck fra Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland, samt direktør i Etisk Handel Nanna Callisen Bang. Foto: Etisk Handel

Det batter for kloden, hvis virksomheder og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt. Alene de danske regioner køber årligt ind for ca. 30 mia. kroner om året. Samtidig peger estimater på, at sundhedssektoren står for 6 % af klimabelastningen i verden.

Derfor uddeler IKA – foreningen for offentlige indkøbere, Miljøstyrelsen, Dansk Initiativ for Etisk Handel, Forum for Bæredygtigt indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb hvert år prisen som Verdens Bedste Indkøber til den offentlige eller private indkøber, som bidrager til at opfylde FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling.

Region Midtjylland løb i år med prisen for sin skalerbare løsning for indkøb i det offentlige, hvor regionen har formået at gøre bæredygtighed til et reelt konkurrenceparameter.

- I Region Midtjylland har vi sat nogle ambitiøse bæredygtighedsmål, der fokuserer på mindre forbrug og mere genbrug. Vi vil bruge færre engangsprodukter og flere flergangsprodukter. Og med det nye udbud af engangsbronkoskoper ønsker vi at skubbe til udviklingen i markedet, så langt flere engangsprodukter fra hospitalsdriften produceres på en måde, så produkterne eller komponenterne netop kan genbruges – eller som minimum genanvendes, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for regionens udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg.

Fokus på at bevare knappe ressourcer

Region Midtjyllands prisvindende løsning er nyskabende, fordi regionen har udviklet en scoringsmodel, som gør det muligt at måle produkternes relative klimabelastning og vurdere dem i forhold til hinanden. Ud fra producentens oplysninger om produktets materialer og vægt gør scoringsmodellen det muligt at kortlægge, hvor meget og hvilke materialer produktet og dets emballage består af. På den måde kan Region Midtjylland beregne, hvilke produkter der bruger færre ressourcer – og det gør bæredygtighed til et konkurrenceparameter.

Og vejen dertil har været udbytterig:

- Arbejdet med at omsætte vores ambitioner på bæredygtighedsområdet til praksis er ofte komplekst. Derfor har vi i dette udbud haft fokus på at arbejde tværfagligt og involvere både udbudskonsulenter, jurister, medicoingeniører, læger, leverandører og bæredygtighedskonsulenter for at kunne tage højde for både kliniske behov og miljømæssige hensyn. Det har resulteret i en metode, som vi med fordel kan anvende i andre udbud, siger Dorte Christensen, vicedirektør i Indkøb & Medicoteknik. 

Region Midtjyllands scoringsmodel blev til på baggrund af en udfordring, som blev tydelig, da regionen skulle indkøbe nye engangsbronkoskoper til hospitalsdriften:

Engangsbronkoskoper bruges til at undersøge luftveje hos en patient, som fx har fået noget galt i halsen. Men bronkoskoperne kasseres efter blot én gangs brug, og det resulterer i spildte ressourcer. Engangsbronkoskoper er nemlig fremstillet af en række såkaldte ikke-fornybare ressourcer. Det gælder fx råstoffer som metal, der er en ressource, som verden med tiden kan risikere at løbe tør for.

Region Midtjylland ønsker derfor at være med til at skubbe til udviklingen i markedet, så langt flere engangsprodukter til hospitalsdriften produceres på en måde, hvor produkterne er produceret af færre knappe ressourcer og dermed har et lavere ressourceforbrug og klimaaftryk.

En løsning, som med fordel kan bruges af andre brancher

En anden faktor, som afgjorde Region Midtjylland som vinder, var metodens skalerbarhed til andre produkter og brancher.

Region Midtjyllands scoringsmodel er nemlig ikke begrænset til engangsbronkoskoper – eller medicinsk udstyr. Metoden kan nemt overføres til andre typer engangselektronik i andre offentlige organisationer.

Region Midtjylland har allerede udpeget 126 andre typer produkter, hvor modellen kan anvendes.

Fakta

Prisen som Verdens Bedste Indkøber er indstiftet af IKA – foreningen for offentlige indkøbere, Miljøstyrelsen, DIEH, Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb.

Vinderen blev afsløret på Forum og POGI’s Årskonferencen for bæredygtige indkøb den 16. november 2023.

Region Midtjylland vandt prisen på baggrund af tre kriterier:

  • Fokus på bæredygtighed: I hvilken grad bidrager indkøbet/initiativet til bæredygtighed og arbejdet med at nå verdensmålene?
  • Skalerbarhed og effekt: Er der tale om en betydelig effekt og kan tiltaget skaleres, fx ved at andre lader sig inspirere af det?
  • Nytænkning: Adskiller tiltaget sig fra den måde, der normalt arbejdes med indkøb på?

Region Midtjylland modtog også prisen som Verdens Bedste Indkøber i 2020 for sit udbud af ikke-kliniske engangsartikler.

Kontakter

Links

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Aarhus tiltrækker stor europæisk konference for velfærdsløsninger28.6.2024 14:55:30 CEST | Pressemeddelelse

Aarhus bliver vært for den internationale konference The European Social Services Conference, som afholdes den 23.-25. juni 2025. Under titlen 'Where Care Meets Tech' sætter konferencen fokus på, hvordan vi udvikler velfærden ved at styrke menneskers handlekraft og implementere digitale løsninger. Det skal sikre mere velfærd for færre midler til gavn for ældre, socialt udsatte og mennesker med fysiske og psykiske handicap

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye